Teemu Leminen on lisännyt 36 reseptiä.
Linkitetty 389 keittokirjaan.
Ohje ja kuva Teemu Leminen

Paistettu riisi on täydellinen ruoka, kun kaapissa ei ole "paljon mitään". Vähistäkin raaka-aineista saa makoisan aterian!

Paistettu riisi nousi jo ensikokeilulla kotikeittiöni vakioruokien joukkoon. Sittemmin olen tehnyt ruokaa jo useampia kertoja. Resepti on niin helppo ja joustavasti muunneltavissa, että teen tätä ruokaa luultavasti vielä eläkkeelläkin.

Omaan versiooni ruokaisuutta tuo lähes aina paistettu kananmuna. Sen tilalla (tai sen lisäksi) voit käyttää esimerkiksi paistettuja tofukuutioita, broileria, katkarapuja tai jopa jauhelihaa tai pekonia.

Myös ruuan kasvispuoli on täysin muunneltavissa. Itse laitan paistettuun riisiin aina sipulia ja herneitä, koska sipulista tulee hyvää makua ja herneistä kivaa väriä. Pienet porkkanakuutiot ovat aina hyviä, samoin maissinjyvät. Yleensä lisään myös silputtua kevätsipulia tai ruohosipulia tuomaan ruualle pirteämpää olemusta.

Mausteiden kanssa sen sijaan kehotan noudattamaan ohjetta. Oman kokemukseni perusteella riisistä tulee parhaan makuista, kun käytät surutta voita ja maustat ruuan soijakastikkeella, osterikastikkeella, seesamiöljyllä ja sitrusmehulla. Olen kokeillut ruuan tekemistä myös ilman osterikastiketta, mutta se ei maistunut "oikealta", vaikka ihan hyvää olikin.

Muista myös, että ruuan nimi on paistettu riisi eikä keitetty ja pannulla lämmitetty riisi. Riisinjyvien pitäisi siis paistua ja saada väriä ihan kunnolla, se on lopputuloksen kannalta olennaisen tärkeää. Varo kuitenkin, ettei riisi pääse kärvähtämään.

Saatan olla vähän outo, mutta omasta mielestäni paistettu riisi on aika hyvää myös kylmänä. Siksi teenkin ruokaa aina vähän isomman annoksen, niin pääsen närppimään sitä jääkaappivierailuiden yhteydessä.

Parhaalta paistettu riisi toki maistuu heti pannulta tullessaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Paistettu riisi

Ainekset

4
dl
vettä
1
liemi- tai fondikuutio
2
dl
riisiä
5
rkl
voita
2
kananmunaa
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
raastettua inkivääriä
1
porkkana
2
dl
herneitä (tuoreita tai pakasteena)
1
dl
silputtua kevätsipulia tai ruohosipulia
soijakastiketta
osterikastiketta
seesamiöljyä
sitruunan tai limen mehua
tuoretta korianteria

Työvaiheet

  1. Keitä riisi kypsäksi. Halutessasi voit maustaa keitinveden fondilla tai liemikuutiolla. Se tuo lisää makua lopputulokseen.
  2. Sulata 2 rkl voita kuumalla pannulla. Lisää kananmunat. Pyörittele niitä pannulla, jotta niiden rakenne rikkoutuu. Kypsennä pehmeäksi, älä päästä kuivumaan! Nosta kananmunat syrjään ja pyyhkäise pannu puhtaaksi.
  3. Silppua sipuli ja hienonna valkosipuli. Raasta inkivääri. Leikkaa porkkana pieniksi kuutioiksi. Lisää pannulle 2 rkl voita. Paista sipuleita, inkivääriä ja porkkanaa muutama minuutti. Sipulin pitäisi muuttua läpikuultaviksi ja porkkanoiden pysyä melko napakoina.
  4. Lisää pannuun herneet, anna kypsyä muutama minuutti.
  5. Nosta pannun lämpöä ja lisää pannuun riisi ja 1 rkl voita. Anna paistua muutaman minuutin ajan. Maun kannalta on olennaista, että riisi paistuu eikä vain lämpene. Varo kuitenkin, ettei riisi pääse palamaan.
  6. Mausta riisi soija- ja osterikastikkeella. Anna lämmetä vielä minuutin verran.
  7. Viimeistele tilkalla seesamiöljyä, lorauksella limemehua ja halutessasi silputulla korianterilla.

Kommentit (12)

Kaisu Iisakkila
Seuraa 
Liittynyt17.4.2016

Kiitos tästä hyvästä reseptistä! Tätä tehdään meillä aina paistettujen kanankoipien seuralaiseksi.

Tuxu

Hyvä ohje, tosin en lisännyt osterikastiketta vaan laitoin sekaan muutaman katkaravun. Herneet vaihdoin maissiin. Hyvää tuli. Oiva lisäke kaupan valmiille grillibroilerille :-)

RiikkaT.

Joo, grillibroilerin kaveriksi ihanaa!

Jake

Missäs se ohje on?

EN

moi  no mihin se paistettu kananmuna meni? Kiinalaisethan pasitelee sen riisin sekaan jotenkin. Tässä se laitettiin vain sivuun? 

Vierailija

Lisäsin proteiiniksi kanaa, kananmunaa ja katkarapuja, hyvää tuli! Kananmunat lisäsin pannulle riisin paistamisen loppuvaiheessa. Kiitos ohjeesta, tätä on tilattu kerta jos toinenkin kiinalaisessa. :)

Vierailija

"Muista myös, että ruuan nimi on paistettu riisi eikä keitetty ja pannulla lämmitetty riisi."

Työvaiheet kohdassa pitäs alkaa lämmittämään erikseen keitetty riisi pannulla...

Kuvakertootuhat..

Mitähän nuo kuvassa riisin seassa olevat ruskeat pallurat on?  Purkkiherkkusieniä? En näe myöskään porkkanakuutioita. Hassua, ettei kuva täsmää ohjeen kanssa. Oletan yleensä kuvien olevan juuri ohjeella tehdystä ruoasta. Mielestäni moinen vie aina pikkaisen uskottavuutta reseptiltä.  Vai liekö vain laiskuutta?

Vierailija

En ymmärtänyt paistettujen kananmunien ideaa? Jääkö niistä pannuun maku vai miksi ne piti oaistaa ja laittaa sivuun? Miitähän ei ainakaan missään kohtaa laitettu ruokaan?

Herkkuva

Hyvä ohje. Muistakaa lisätä paistetut munat lopuksi sekään.

Japanman

Myöskin ne munat voi paistaa lopuksi kolossa pannun keskellä ja sitten sekoittaa joukkoon.

kiitos reseptistä

Herkullinen, halpa  ja helppo ohje! Varioida voi aivan mahdottomasti sen mukaan mitä kaapista riisin seuraksi löytyy. Meillä meni heti suosikkiruokien listalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2190 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Tästä salaatista löytyy voikukkaa kahdella tavalla! Voikukan luonteikkaat lehdet silputaan salaattiin ja kirpeät kukat paistetaan tempurataikinan suojaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + voikukkatempurat 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Voikukkasalaatti

Ainekset

200
g
varhaiskaalia
½
tl
suolaa
10
voikukanlehteä
2
kiiviä
1
ruukku
vesikrassia
1
ruukku
rucolaa
½
ruukkua
tilliä
Kastike
½
dl
rypsiöljyä
4
rkl
juoksevaa hunajaa
2
rkl
kokojyväsinappia
2
rkl
omenaviinietikkaa
½
tl
suolaa
Lisäksi
20
voikukkatempuraa (ks. ohje alempaa)

Työvaiheet

  1. Leikkaa kaalit ohuiksi suikaleiksi ja laita ne kulhoon. Lisää suola ja puristele kaali käsin pehmeämmäksi.
  2. Huuhtele voikukanlehdet, poista keskiruoti ja hienonna lehdet. Kuori ja viipaloi kiivit. Irrota yrttien lehdet. Lisää salaatin aineet kaalin joukkoon.
  3. Yhdistä kulhossa kastikkeen aineet ja sekoita ne salaattiin. Jaa salaatti lautasille ja lisää voikukkatempurat juuri ennen tarjoilua.

Voikukkatempura

Ainekset

20
voikukan kukintoa
1
kananmuna
2
dl
maitoa
1
dl
vehnäjauhoja
1
dl
maissijauhoja
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
¼
tl
cayennepippuria
Lisäksi
dl
ruokaöljyä

Työvaiheet

  1. Ravistele kukat puhtaaksi, älä huuhtele.
  2. Vatkaa kananmunan rakenne kulhossa. Sekoita maito, jauhot, leivinjauhe ja mausteet joukkoon. Sekoita taikina tasaiseksi.
  3. Kuumenna öljy 180-asteiseksi. Jos sinulla ei ole mittaria, kokeile öljyn lämpötilaa pienellä taikinanokareella. Jos öljy alkaa heti poreilla taikinanokareen ympärillä, öljy on tarpeeksi kuumaa.
  4. Dippaa kukinnot taikinassa ja valuta ylimääräinen taikina pois. Paista noin viisi kukintoa kerrallaan kuumassa öljyssä kullanruskeiksi. Valuta talouspaperilla ja tarjoa heti esimerkiksi salaatissa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2190 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Tacoissa piilee kaksi mehevää makuyllätystä: teriyakiselleri ja jalapeno-kaalisalaatti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Nyhtöselleritacot

Ainekset

½
juuriselleri (1 l raastettuna)
4
rkl
öljyä
1
dl
teriyakikastiketta
1
rkl
tomaattipyreetä
2
tl
savupaprikajauhetta
(1–2
rkl
vettä)
1
tl
suolaa
1
tl
tabascoa
LISÄKSI
8
pientä rieskaa
1
avokado
1
ruukku
lehtisalaattia
1
ruukku
korianteria
1
prk (150 g)
ranskankermaa

Työvaiheet

  1. Tee ensin jalapeno-punakaalisalaatti (ohje alla).

  2. Kuori selleri ja raasta se isolla terällä. Paista raastetta öljyssä isossa pannussa, kunnes se kuivuu, ruskistuu ja karamellisoituu, noin 10 minuuttia. Lisää teriyaki, tomaattipyree ja paprikajauhe ja jatka paistamista 10–15 minuuttia. Jos paistos tuntuu kuivalta tai tarttuu pannuun, lisää vähän vettä. Mausta suolalla ja tabascolla.

  3. Halkaise avokadot, poista kivi ja kuori, viipaloi hedelmä. Lämmitä rieskat ja täytä ne nyhtösellerillä, kaalisalaatilla, avokadolla, salaatinlehdillä ja korianterilla. Viimeistele ranskankermalla.

Jalapeno-punakaalisalaatti

Ainekset

¼
punakaali
1
punasipuli
2
rkl
jalapenoa hienonnettuna (säilyke)
2
limetin mehu
2
tl
sokeria
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Suikaloi kaali ja sipuli. Hienonna jalapenot.

  2. Purista limetit kulhoon. Lisää sokeri, suola ja kaali. Puristele hetki, jotta kaali pehmenee ja maut sekoittuvat.

  3. Sekoita sipuli ja jalapenot salaattiin.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 103 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Elvi Rista

Kokeile ruokaisampaa vihersalaattia: höystä ohueksi suikaloitu kaali kurkulla, sulatetuilla edamame-pavuilla ja aasialaishenkisellä seesamikastikkeella. Salaatin seuraksi sopivat hyvin esimerkiksi grillatut broilerinfileet tai paistettu tofu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Varhaiskaali-kurkkusalaatti

Ainekset

1
kurkku
½
tl
suolaa
500
g
varhaiskaalia
250
g
pakastettuja, sulatettuja edamame-soijapapuja
3
rkl
vaaleita kuorittuja seesaminsiemeniä
1
ruukku
tuoretta korianteria hienonnettuna
KASTIKE
2
rkl
rypsiöljyä
1
rkl
seesamiöljyä
2
rkl
hunajaa
1
rkl
riisiviinietikkaa
1
rkl
limettimehua
1
rkl
soijakastiketta
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Leikkaa kurkku ohuiksi viipaleiksi. Laita kulhoon suolan kanssa ja jätä tekeytymään 10 minuutiksi.
  2. Leikkaa sillä välin varhaiskaali mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi, laita kulhoon. Lisää kaalin joukkoon edamame-pavut.
  3. Paahda seesaminsiemeniä kuivalla, kuumalla pannulla sekoitellen noin 2 minuuttia, kunnes ne ovat kevyesti paahtuneet. Siirrä lautaselle jäähtymään.
  4. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja jätä odottamaan.
  5. Valuta kurkut hyvin ja puristele niistä vielä ylimääräistä nestettä pois käsin. Lisää kulhoon.
  6. Ripottele joukkoon paahdetut seesaminsiemenet ja tuore hienonnettu korianteri. Sekoita kastike joukkoon juuri ennen tarjoilua, sekoita ja siirrä laakealle tarjoiluvadille.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 103 reseptiä.
Linkitetty 34 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Panu Pälviä

Rapea ja mehukas varhaiskaali on parsan veroinen sesonkiherkku. Siitä syntyy esimerkiksi tämä mahtava aasialaistyyppinen nuudelisalaatti!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Nuudeli-varhaiskaalisalaatti

Ainekset

200
g
nuudeleita
2
tl
rypsiöljyä
¾
dl
seesaminsiemeniä
400
g
varhaiskaalia
1
porkkanaa
1
punainen chili
¾
dl
suolapähkinöitä
1
ruukku
tuoretta korianteria
KASTIKE
2
rkl
riisiviinietikkaa
2
rkl
hunajaa
1 ½
rkl
rypsiöljyä
1
rkl
seesamiöljyä
1 ½
rkl
limettimehua
1
rkl
soijakastiketta
¾
tl
chilihiutaleita
¾
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan ja kaada siivilään. Huuhtele nuudelit huolellisesti mahdollisimman kylmässä vedessä. Valuta hyvin. Kuivaile nuudeleita vielä sieltä täältä talouspaperilla tai puhtaalla keittiöpyyhkeellä.

  2. Siirrä nuudelit suureen kulhoon ja sekoita joukkoon 2 tl rypsiöljyä, jotta nuudelit pysyvät irtonaisina. Laita jääkaappiin viilenemään.

  3. Mittaa seesaminsiemenet kuumalle, kuivalle paistinpannulle. Paahda pari minuuttia koko ajan käännellen. Kaada lautaselle jäähtymään.

  4. Pilko varhaiskaali mahdollisimman ohuiksi, noin 5 cm:n mittaisiksi suikaleiksi. Laita suureen kulhoon.

  5. Kuori porkkana ja leikkaa se tulitikkumaisiksi suikaleiksi. Halkaise chili, poista siemenet ja kanta. Hienonna chili.

  6. Rouhi suolapähkinöitä hieman veitsellä. Irrota korianterista lehdet ja hienonna ne.

  7. Sekoita jäähtyneet seesaminsiemenet, kasvikset, chili, suolapähkinät ja korianteri kaalin joukkoon, samoin kylmät nuudelit. Jos et tarjoa salaattia heti, säilytä se tällaisenaan jääkaapissa tarjoiluun asti.

  8. Yhdistä kastikkeen ainekset erillisessä kulhossa tai lasissa. Kaada kastike salaatin joukkoon juuri ennen tarjoilua. Sekoita ja annostele lautasille tai tarjoiluvadille.

Vinkki: Jos haluat salaatista gluteenittoman, käytä esimerkiksi riisi-, lasi- tai tattarinuudeleita sekä tavallisen soijakastikkeen tilalla fermentoitua soijakastiketta tai tamaria.

Kommentit (0)