Paistettu riisi on täydellinen ruoka, kun kaapissa ei ole "paljon mitään". Vähistäkin raaka-aineista saa makoisan aterian!
Paistettu riisi nousi jo ensikokeilulla kotikeittiöni vakioruokien joukkoon. Sittemmin olen tehnyt ruokaa jo useampia kertoja. Resepti on niin helppo ja joustavasti muunneltavissa, että teen tätä ruokaa luultavasti vielä eläkkeelläkin.
Omaan versiooni ruokaisuutta tuo lähes aina paistettu kananmuna. Sen tilalla (tai sen lisäksi) voit käyttää esimerkiksi paistettuja tofukuutioita, broileria, katkarapuja tai jopa jauhelihaa tai pekonia.
Myös ruuan kasvispuoli on täysin muunneltavissa. Itse laitan paistettuun riisiin aina sipulia ja herneitä, koska sipulista tulee hyvää makua ja herneistä kivaa väriä. Pienet porkkanakuutiot ovat aina hyviä, samoin maissinjyvät. Yleensä lisään myös silputtua kevätsipulia tai ruohosipulia tuomaan ruualle pirteämpää olemusta.
Mausteiden kanssa sen sijaan kehotan noudattamaan ohjetta. Oman kokemukseni perusteella riisistä tulee parhaan makuista, kun käytät surutta voita ja maustat ruuan soijakastikkeella, osterikastikkeella, seesamiöljyllä ja sitrusmehulla. Olen kokeillut ruuan tekemistä myös ilman osterikastiketta, mutta se ei maistunut "oikealta", vaikka ihan hyvää olikin.
Muista myös, että ruuan nimi on paistettu riisi eikä keitetty ja pannulla lämmitetty riisi. Riisinjyvien pitäisi siis paistua ja saada väriä ihan kunnolla, se on lopputuloksen kannalta olennaisen tärkeää. Varo kuitenkin, ettei riisi pääse kärvähtämään.
Saatan olla vähän outo, mutta omasta mielestäni paistettu riisi on aika hyvää myös kylmänä. Siksi teenkin ruokaa aina vähän isomman annoksen, niin pääsen närppimään sitä jääkaappivierailuiden yhteydessä.
Parhaalta paistettu riisi toki maistuu heti pannulta tullessaan.
Paistettu riisi
Ainekset
Työvaiheet
- Keitä riisi kypsäksi. Halutessasi voit maustaa keitinveden fondilla tai liemikuutiolla. Se tuo lisää makua lopputulokseen.
- Sulata 2 rkl voita kuumalla pannulla. Lisää kananmunat. Pyörittele niitä pannulla, jotta niiden rakenne rikkoutuu. Kypsennä pehmeäksi, älä päästä kuivumaan! Nosta kananmunat syrjään ja pyyhkäise pannu puhtaaksi.
- Silppua sipuli ja hienonna valkosipuli. Raasta inkivääri. Leikkaa porkkana pieniksi kuutioiksi. Lisää pannulle 2 rkl voita. Paista sipuleita, inkivääriä ja porkkanaa muutama minuutti. Sipulin pitäisi muuttua läpikuultaviksi ja porkkanoiden pysyä melko napakoina.
- Lisää pannuun herneet, anna kypsyä muutama minuutti.
- Nosta pannun lämpöä ja lisää pannuun riisi ja 1 rkl voita. Anna paistua muutaman minuutin ajan. Maun kannalta on olennaista, että riisi paistuu eikä vain lämpene. Varo kuitenkin, ettei riisi pääse palamaan.
- Mausta riisi soija- ja osterikastikkeella. Anna lämmetä vielä minuutin verran.
- Viimeistele tilkalla seesamiöljyä, lorauksella limemehua ja halutessasi silputulla korianterilla.
Kiitos tästä hyvästä reseptistä! Tätä tehdään meillä aina paistettujen kanankoipien seuralaiseksi.
Hyvä ohje, tosin en lisännyt osterikastiketta vaan laitoin sekaan muutaman katkaravun. Herneet vaihdoin maissiin. Hyvää tuli. Oiva lisäke kaupan valmiille grillibroilerille :-)
Joo, grillibroilerin kaveriksi ihanaa!
Missäs se ohje on?
moi no mihin se paistettu kananmuna meni? Kiinalaisethan pasitelee sen riisin sekaan jotenkin. Tässä se laitettiin vain sivuun?
Lisäsin proteiiniksi kanaa, kananmunaa ja katkarapuja, hyvää tuli! Kananmunat lisäsin pannulle riisin paistamisen loppuvaiheessa. Kiitos ohjeesta, tätä on tilattu kerta jos toinenkin kiinalaisessa. :)
"Muista myös, että ruuan nimi on paistettu riisi eikä keitetty ja pannulla lämmitetty riisi."
Työvaiheet kohdassa pitäs alkaa lämmittämään erikseen keitetty riisi pannulla...
Mitähän nuo kuvassa riisin seassa olevat ruskeat pallurat on? Purkkiherkkusieniä? En näe myöskään porkkanakuutioita. Hassua, ettei kuva täsmää ohjeen kanssa. Oletan yleensä kuvien olevan juuri ohjeella tehdystä ruoasta. Mielestäni moinen vie aina pikkaisen uskottavuutta reseptiltä. Vai liekö vain laiskuutta?
En ymmärtänyt paistettujen kananmunien ideaa? Jääkö niistä pannuun maku vai miksi ne piti oaistaa ja laittaa sivuun? Miitähän ei ainakaan missään kohtaa laitettu ruokaan?
Hyvä ohje. Muistakaa lisätä paistetut munat lopuksi sekään.
Myöskin ne munat voi paistaa lopuksi kolossa pannun keskellä ja sitten sekoittaa joukkoon.
Herkullinen, halpa ja helppo ohje! Varioida voi aivan mahdottomasti sen mukaan mitä kaapista riisin seuraksi löytyy. Meillä meni heti suosikkiruokien listalle.
"Vähistäkin raaka-aineista saa makoisan aterian!" 15 (!) erilaista raaka-ainetta. Vähän?
Maukas, edullinen ruoka! Tein tällä kertaa itse kerätyistä sienistä.
Re: paistettu riisi
Onko paras riisi irtonaiseksi jäävä riisi, kuten Jasmiini tai Basmati? Tai ylipäätään irtonaiseksi jäävää riisiä?
En nyt kuitenkaan ajatellut käyttää puuroriisiä. Jotenkin vähän tökkäsi ;)