Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2465 reseptiä.
Linkitetty 109 keittokirjaan.
OHJE Tommi Laiho KUVA Reetta Pasanen

Tommi Laihon karjalanpaisti päivittyy jouluiseksi hirvenlihalla, rosmariinilla ja kanelilla. Maukkautta lisäävät verkkainen haudutus ja mustaherukkahyytelö.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4-6 annosta
Valmistusaika
20 min + 3-4 t
Vaikeustaso
Helppo

Jouluinen karjalanpaisti hirvestä

Ainekset

1 1/4
kg
hirvenpaistia
n. 3
rkl
voita
1/2
tl
suolaa
1/2
mustapippuria myllystä
2
punasipulia
4-8
valkosipulinkynttä
1
porkkana
1
palsternakka
1
l
lihalientä (esim. Puljonki)
4
rkl
hienonnettua rosmariinia
1
rkl
yrttimaustesekoitusta
2
rkl
riistafondia
1
rkl
mustaherukkahyytelöä
1
kanelitanko
2
rkl
kastikesuurusta, esim. Maizena)

Työvaiheet

  1. Kuutioi liha. Ruskista lihan pinta voissa paistinpannussa. Mausta suolalla ja pippurilla. Laita lihat paistorasvoineen pataan.
  2. Kuori ja paloittele sipulit ja juurekset. Paista niitä voissa pannussa muutama minuutti. Laita juures-sipuliseos pataan.
  3. Kaada 3/4 lihaliemestä joukkoon. Lisää kaikki loput ainekset kastikesuurusta lukuun ottamatta. Anna kiehua hiljalleen ilman kantta vähintään 3 tuntia. Lisää tarvittaessa lihalientä.
  4. Jos haluat paksumman liemen, lisää lopuksi kastikesuurus ja anna kiehua noin 10 minuuttia. Siirrä pois liedeltä jäähtymään 15 minuutiksi.
  5. Tarjoa paisti laatikoiden kanssa.

Kommentit (2)

Vierailija

Paljonko lihalientä tulee?

Katja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt13.5.2014

Lihaliemen määrä, 1 litraa, on nyt lisätty reseptiin. Kiitos, kun kerroit sen puuttumisesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2465 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen JUOMASUOSITUS Terhi Oksanen-Alén

Klassikot syntyvät ylivertaisen hyvistä yhdistelmistä. Tässä kevyesti jauhotettu, mehevän lohkeavaksi paistettu kala tarjotaan sitruunalla ja persiljalla maustetun ruskistetun voin kera.

Viinisuositus: Siika-annoksen itseoikeutettu viinikumppani on J. Moreau & Fils Chablis 2019, 20,98 e. Chardonnayn elegantti  omenainen hedelmäisyys yhdistettynä mineraalisuuteen ja pähkinäisyyteen sopii täydellisesti kastikkeen kanssa, eikä siikakaan jää viinin jalkoihin....

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Myllärin siika, filet de lavaret à la meunière

Ainekset

4
pientä siikafileetä (n. 600 g)
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
6
rkl
vehnäjauhoja
4
rkl
kirkastettua voita (ohje alla)
Kastike
4
rkl
voita
4
rkl
lehtipersiljaa hienonnettuna
2
rkl
pieniä kapriksia
2
rkl
sitruunamehua

Työvaiheet

  1. Valmista ensin lisukkeeksi tulevat purjolinssit ja kirkastettu voi (ohjeet alla).

  2. Kuivaa fileet talouspaperilla, mausta suolalla ja pippurilla. Pyörittele jauhoissa. Paista fileitä kirkastetussa voissa molemmilta puolilta muutama minuutti, kunnes kala on kypsää mutta vielä mehevän lohkeavaa. Siirrä fileet pannusta tarjoiluastiaan.

  3. Tee kastike. Paahda voi pannussa vaaleanruskeaksi. Hienonna lehtipersilja. Mausta kastike persiljalla, kapriksilla ja sitruunamehulla. Tarjoa kalan ja purjolinssien kanssa.

Purjolinssit

Ainekset

3
dl
beluga- tai puy-linssejä
1
purjo
2
valkosipulinkynttä
2
varsisellerin vartta
½
dl
rypsiöljyä
2
dl
valkoviiniä
2
rkl
tomaattipyreetä
6
dl
kasvislientä
2
tl
kuivattua timjamia
1
laakerinlehti
½
tl
mustapippuria myllystä
(suolaa)
LISÄKSI
voita paistamiseen
1
ruukku lehtipersiljaa

Työvaiheet

  1. Huuhtele linssit hyvin.

  2. Huuhtele ja viipaloi purjo, säästä vihreä osa tarjoiluun. Kuori ja hienonna valkosipulit. Leikkaa sellerit pieniksi kuutioiksi. Kuullota purjon valkoinen osa, valkosipuli ja selleri öljyssä kattilassa pehmeiksi, muutama minuutti.

  3. Lisää viini ja tomaattipyree kattilaan. Sekoita hyvin ja lisää linssit, kasvisliemi, yrtit ja laakerinlehti. Keitä miedolla lämmöllä 25–30 minuuttia, kunnes linssit
    ovat napakan kypsiä. Mausta pippurilla
    ja halutessasi suolalla.

  4. Paista purjon vihreä osa pannussa voissa miedolla lämmöllä pehmeäksi, muutama minuutti. Hienonna lehtipersilja ja sekoita purjo ja persilja linssien joukkoon.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2465 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Meri-Tuuli Väntsi KUVA Sami Repo

Espanjalaiset kroketit valmistetaan paksusta béchamelista. Kinkun lisäksi myös esimerkiksi sienet, poronliha ja savukalat sopivat valkokastikkeen pariksi. 

Vinkki! Valmiit kroketit voi lämmittää uudelleen 200-asteisessa uunissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 40 kpl
Valmistusaika
45 min + jäähdytys 4 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Béchamel-kinkkukroketit

Ainekset

150
g
ilmakuivattua kinkkua
1
sipuli
1
rkl
oliiviöljyä
100
g
karkeita vehnäjauhoja
100
g
voita
1
l
täysmaitoa
1
tl
jauhettua muskottipähkinää
(suolaa)
3
kananmunaa
3
dl
korppujauhoja
Lisäksi
2
rkl
voita vuokaan
1
l
rypsiöljyä paistamiseen

Työvaiheet

  1. Leikkaa kinkku pieniksi paloiksi. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipuli öljyssä pan­nussa, noin 10 minuuttia. Lämmitä maito kattilassa höyryäväksi, jätä odottamaan.
  2. Lisää kinkku pannuun ja sekoittele muuta­ma minuutti. Lisää voi ja anna sen sulaa. Sii­vilöi jauhot seokseen ja kypsennä miedolla lämmöllä sekoitellen muutama minuutti. Vis­paa kauhallinen lämmintä maitoa seokseen. Kun seos on tasaista, vispaa uusi kauhalli­nen joukkoon. Kun puolet maidosta on lisät­ty, kaada loppu maito pannuun. Keitä kas­tiketta 10 minuuttia pohjaa myöten sekoit­taen, kunnes se muistuttaa löysää muusia. Mausta muskotilla ja tarvittaessa suolalla.
  3. Voitele vuoka (noin 20 cm x 30 cm) ja kaada kastike siihen. Tasoita pinta ja sivele voilla. Paina kelmu kastikkeen pinnalle ja laita kas­tike kylmään vähintään 4 tunniksi.
  4. Vatkaa munien rakenne kulhossa. Mittaa korppujauhot toiseen kulhoon. Ota kylmäs­tä kastikkeesta lusikalla nokare (Ø 3 cm) ja muotoile se toisen lusikan avulla kroketiksi. Pyöräytä kroketti kananmunassa ja korppu­jauhoissa, laita sivuun odottamaan.
  5. Kuumenna rypsiöljy kattilassa 180-as­teiseksi. Ruskista kroketit kolme kerrallaan öljyssä, noin 30 sekuntia, välillä kääntäen. Nosta kroketit reikäkauhalla hetkeksi talous­paperille ja tarjoa lämpiminä.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1281 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Fleksaajan bolognesessa jauhelihaa on tavallista vähemmän ja kasviksia puolestaan runsaammin. Ota haltuun uusi tapa tehdä pastakastike!

Mikä ihmeen fleksaus? Fleksitaristit venyttävät ruokavalionsa rajoja joustavalla kasvissyönnillä. Fleksata voi monella tavalla ja yksi helpoimmista on lisätä kasvisten määrää lihavoittoisina tunnetuissa ruoissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Fleksaajan bolognese

Ainekset

200
g
jauhelihaa (sika-nauta)
½
tl
suolaa
200
g
herkkusieniä
200
g
parsakaalia
1
rs (250 g)
kirsikkatomaatteja
2
paahdettua säilöttyä paprikaa (esim. Royal)
3
valkosipulinkynttä
2
tl
oliiviöljyä
2
tl
voita
1
rkl
kuivattua timjamia
2
tl
bbq-maustetta (esim. Rub-kuivamauste tai bbq-kastike)
noin ½
tl
suolaa
2
tl
srirachaa
1
rkl
täysjyväistä dijoninsinappia
1
tölkki
tomaattimurskaa
10
mustaa kalamata-oliivia
1
rkl
sitruunanmehua
Lisäksi
400
g
spagettia

Työvaiheet

  1. Ruskista jauheliha omassa rasvassaan, mausta suolalla, siirrä kulhoon ja pidä lämpimänä.

  2. Viipaloi herkkusienet, leikkaa parsakaali nupuiksi ja hienonna varret. Puolita kirsikkatomaatit. Hienonna paprikat, kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna voi ja öljy samalla paistinpannulla, missä ruskistit jauhelihan. Paista kasviksia käännellen pannulla noin 10 minuuttia.

  3. Mausta timjamilla, bbq-mausteella ja ripauksella suolaa. Kääntele joukkoon sriracha ja sinappi. Lisää tomaattimurska, oliivit ja jauheliha. Keitä ilman kantta noin 10 minuuttia.

  4. Keitä tässä vaiheessa spagetti kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta.

  5. Purista kastikkeeseen lopuksi joukkoon sitruunanmehu. Kääntele spagettiin ja tarjoa heti.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2465 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Pannussa kypsennettävä banaanipuuro valmistuu samaan tapaan kuin sen aamiaisserkku munakokkeli.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min + turpoaminen 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Paistettu banaanipuuro

Ainekset

3
dl
pikakaurahiutaleita
2
banaania
6
dl
vettä
2
tl
kardemummaa
½
tl
suolaa
Lisäksi
paistamiseen voita
2
dl
turkkilaista jogurttia
1–2
rkl
juoksevaa hunajaa
Timjamiomenat
3
hapokasta omenaa (esim. Granny Smith)
2
rkl
voita
3
timjaminoksaa
1
tl
kanelia
Taatelivoi
8
kuivattua, kivetöntä taatelia
30
g
huoneenlämpöistä voita

Työvaiheet

  1. Laita kaurahiutaleet, banaanit, vesi, kar­demumma ja suola tehosekoittimen kulhoon ja soseuta tasaiseksi. Anna seoksen turvota noin 15 minuuttia huoneenlämmössä ennen paistamista.
  2. Tee timjamiomenat. Pese omenat, poista siemenkota ja leikkaa omenat ohuiksi loh­koiksi. Paista lohkoja voissa timjamin ja ka­nelin kanssa noin 5 minuuttia.
  3. Tee taatelivoi. Hienonna taatelit veitsellä. Vaahdota voi ja sekoita taatelit siihen.
  4. Paista puuro 2–3 erässä voissa keskilämmöllä koko ajan lastalla sekoitellen, noin 2 minuuttia per erä.
  5. Tarjoa puuro matalalta lautaselta omenoi­den, taatelivoin, jogurtin ja hunajan kanssa.

Kommentit (0)