Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3151 reseptiä.
Linkitetty 320 keittokirjaan.
Ohje Jouni Toivanen KUVA Sami Repo

Valmista elämäsi paras karjalanpaisti tällä ohjeella! Kun paahdat paistilihat 300-asteisessa uunissa ennen pitkää haudutusta, perinteinen karjalanpaisti saa pähkinäisen ja maltaisen maun ja upean värin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
1 + 10 tuntia
Vaikeustaso
Kohtalainen

Täydellinen karjalanpaisti

Ainekset

1
kg
luullista naudan-, porsaan- ja karitsanlihaa (tai 600 g luutonta)
3
sipulia
10
kokonaista mustapippuria
n. 1
l
kylmää vettä
2
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Pane uuni kuumenemaan 300 asteeseen. Laita lihat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paahda lihoja uunissa 8 minuuttia, kunnes ne ovat ruskistuneet kauttaaltaan.
  2. Laita lihat uuninkestävään kattilaan. Laske uunin lämpötila 80 asteeseen.
  3. Kuori ja paloittele sipulit lohkoiksi. Lisää sipulit ja pippurit kattilaan. Peitä ainekset runsaalla kylmällä vedellä ja laita kuumalle liedelle. Kun vesi alkaa olla lähellä kiehumista, kuori vaahto pinnalta. Laita kansi päälle ja kattila uuniin 10 tunniksi, esimerkiksi yön ajaksi.
  4. Ota kattila uunista ja anna lihan vetäytyä liemessään vähintään 20 minuuttia. Ota liha kattilasta ja irrota luu. Poista pippurit liemestä. Leikkaa liha kuutioiksi ja laita takaisin kattilaan. Mausta suolalla.
  5. Tarjoa karjalanpaisti keitettyjen perunoiden ja suolakurkkujen kanssa.

Vinkki! Lisää pataan juureksia, jolloin karjalanpaistista tulee ennen vanhaan arkisempana pidettyä pottilohkoa.

Vinkki! Karjalanpaistiin kannattaa valitse luullista lihaa, joka antaa liemeen paljon makua.

Kommentit (4)

Risto Eskelinen
Seuraa 
Liittynyt4.12.2015

muuten hyvä, mutta leivinpaperi syttyy tuleen

Mummo Ankka
Seuraa 
Liittynyt25.5.2016

"muuten hyvä, mutta leivinpaperi syttyy tuleen"
Neljä kertaa olen itse tehnyt tuolla tavalla eikä ole kertaakaan syttynyt leivinpaperi.

Dumbo

En koskaan pane sipulia karjalanpaistiin.

Vierailija

Karjalanpaistiin VOI laittaa valkosipulia ja laakerinlehteä. Martat ovat sanoneet, että varmasti olisivat karjalassa käyttäneet jos olisi ollut. Varsinkin juurikin laakerinlehteä.

Toisekseen reseptistä tuli ajatus, että jos lihat ruskistaa padassa pienissä erissä, niin säästää uunin kuumentamisen 300 asteeseen ja voi laittaa sen suoraan 80. Tämän lisäksi ruskistuksen aikana irronneet rasvat ja lihasnesteet jäävät ruokaan eikä leivinpaperille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3151 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Nämä lempeänmakuiset lihapullat on maustettu dijoninsinapilla, hunajalla ja yrteillä. Nämä sopivat erinomaisesti pieniksi cocktailpaloiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
14 isoa tai 20 pientä lihapullaa
Valmistusaika
20 min + 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Lempeät lihapullat

Ainekset

1
dl
ranskankermaa
½
dl
panko- tai gluteenittomia korppujauhoja
1
salottisipuli
1
valkosipulinkynsi
1
rkl
voita
500
g
jauhelihaa
1
kananmuna
1
dl
lehtipersiljaa hienonnettuna
2
tl
dijoninsinappia
1
tl
juoksevaa hunajaa
1
tl
suolaa
½
tl
hienonnettua maustepippuria
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Sekoita ranskankerma ja pankojauhot keskenään. Anna turvota noin 5 minuuttia. Kuori ja hienonna sipulit. Paista ne voissa pannulla pehmeäksi.

  2. Yhdistä kaikki ainekset ja sekoita tasaiseksi.

  3. Muotoile taikinasta lihapullia vedellä kostutetuin käsin.

  4. Paista lihapullat voissa pannulla tai 225-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia.

Kommentit (0)

Hildu on lisännyt 33 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.

Jämäruoan hyötykäyttö, saat hyvää helposti sitä vähän tuunaamalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 -3
Valmistusaika
n. 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Tuunattu kinkkukiusaus, jämä

Ainekset

kinkkukiusauksen jämä/tai muu perunalaatikon jämä
rasvaa
3 - 4
kanamunaa
juustoraastetta sopivasti
loraus ruokakermaa
nakkeja sopivasti/ei välttämättä
kirsikka tomaattia/ei välttämättä

Työvaiheet

Laita paistinpannulle sopivasti rasvaa, kun rasva on sulannut lisää sitten kiusauksen jämä
ja ruokakermaa sopivasti, sekoittele vähän.
Anna olla levy vähän aikaa täysillä ja pienennä sitten sopivasti lämpöä.
Lisää 3 - 4 kanamunaa, voit rikkoa ne juomalasiin ja kaada sitten paistinpannuun,
lisää vielä juustoraastetta päälle ja puolitetut kirsikkatomaatit.
Jos haluat nakinpaloja, paista ne erikseen päälle.
Sillä aikaa anna hautua ruoan hiljalleen kannen alla, niin että kanamunat ovat hyytyneet ja juustoraaste sulannut. Päälle voi ripotella vielä jos löytyy aurajuuston muruja, tai muuta.

Kommentit (2)

Vierailija

Erikoinen sekasotku!ei maistuisi!

Hildu
Seuraa 
Liittynyt6.9.2019

Ei ole pakko laittaa kaikkea 😊 toiset tykkää tehdä sellaista mihin saa kotoa löytyvät ruoka-aineet lisättyä tuomaan makua ja näköä, mistä kukin tykkää, mutta tämä on hyvä ilman lisäyksiäkin.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3151 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.
OHJE Meri Milash ja Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Lihapannun kanssa nautitaan injeraleipää, jota saa Helsingistä esimerkiksi Addis-ravintolasta. Niter kibbeh -maustevoi säilyy jääkaapissa ja maistuu myös leivänpäällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tibs eli eritrealainen lihapannu

Ainekset

800
g
karitsan paahtopaistia tai naudan ulkofileetä
tl
suolaa
2
sipulia
4
valkosipulinkynttä
5
cm:n pala
tuoretta inkivääriä
3
vihreää chiliä
2
tl
juustokuminaa
½–1
dl
vettä
1
ruukku
lehtipersiljaa
½
sitruuna
(suolaa)
PAISTAMISEEN
3
rkl
niter kibbehiä eli maustevoita (ks. ohje)
LISÄKSI
injera-leipää

Työvaiheet

  1. Valmista ensin niter kibbeh.

  2. Ota liha huoneenlämpöön puoli tuntia ennen ruoanvalmistusta. Leikkaa liha kuutioiksi ja mausta suolalla.

  3. Kuori ja hienonna sipulit, valkosipulinkynnet ja inkivääri. Halkaise chilit, poista siemenet ja valkoiset kalvot ja paloittele chilit.

  4. Ruskista lihat muutamassa erässä maustevoissa (2 rkl) laakealla pannulla. Siirrä sivuun odottamaan.

  5. Pyyhi pannu puhtaaksi, kuumenna loput voista (1 rkl) ja lisää sipulit, inkivääri ja chilit. Paista matalalla lämmöllä sekoitellen noin 5 minuuttia. Lisää juustokumina ja paista vielä muutama minuutti.

  6. Lisää vesi pannulle, kiehauta ja sekoita joukkoon ruskistetut lihapalat. Paista sekoittaen 1 minuutti.

  7. Hienonna lehtipersilja joukkoon ja purista päälle sitruunasta mehu. Mausta tarvittaessa suolalla. Tarjoa injeraleivän kanssa.

Vinkki Lihapannu nautitaan perinteisesti injeraleivän kanssa. Lettua muistuttavaa, voimakkaan hapokasta leipää saa Helsingistä esimerkiksi Addis-ravintolasta. Myös riisi käy lisukkeeksi.

Maustettu kirkastettu voi eli niter kibbeh

Ainekset

500
g
suolatonta voita
3
sipulia
9
valkosipulinkynttä
10
cm:n pala
inkivääriä
1
kanelitanko
4
kokonaista mustan kardemumman kotaa
6
kokonaista neilikkaa
¾
rkl
korianterinsiemeniä
½
rkl
kokonaisia mustapippureita
½
rkl
sarviapilaa
¾
tl
juustokuminansiemeniä
½
rkl
oreganoa
¼
tl
jauhettua muskottipähkinää
½
tl
kurkumaa
1
rosmariinin oksa

Työvaiheet

  1. Paloittele voi reiluiksi kuutioiksi.

  2. Kuori ja leikkaa sipuli kuutioiksi. Kuori ja raasta valkosipulinkynnet sekä inkivääri.

  3. Laita kanelitanko, kardemumma, neilikka, korianteri, mustapippuri, sarviapila ja juustokumina paistinpannulle. Kuumenna matalalla lämmöllä välillä pannua heiluttaen, kunnes mausteista alkaa irrota tuoksua. Kaada mausteet pataan tai paistokasariin.

  4. Lisää pataan sipulit, inkivääri, voi, oregano, muskottipähkinä, kurkuma sekä rosmariini.

  5. Kuumenna ja anna voin sulaa. Anna seoksen poreilla matalalla lämmöllä 90 minuuttia. Sekoita välillä ja tarkasta, että voi ei kuumene liikaa.

  6. Peitä lasipurkin suuaukko harso- tai juustoliinalla. Siivilöi voisula kauhallinen kerrallaan purkkiin. Tee liinasta nyytti ja purista varovasti, jotta kaikki voi valuu talteen. Voit myös siivilöidä voin tiheäreikäisen siivilän läpi.

  7. Laita kansi päälle, anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja laita voi jääkaappiin. Voit käyttää maustevoita ruoanvalmistuksessa, pastan joukossa tai tarjota sitä sellaisenaan levitteenä. Ota voi pehmenemään huoneenlämpöön ajoissa ennen tarjoamista.

Vinkki Mustaa kardemummaa ja sarviapilaa saa aasialaisista ruokakaupoista ja samojen kauppojen verkkokaupoista.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3151 reseptiä.
Linkitetty 25 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Piia Arnould

Pyttipannu on selkeä valinta, jos jääkaapissa on keitettyjä perunoita. Chorizon rasvassa perunat paistuvat herkullisen mausteisiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Chorizopyttipannu

Ainekset

1
pkt (200 g)
raakamakkara-chorizoa
5–6
valmiiksi keitettyä perunaa
1
punainen paprika
1
rkl
oliiviöljyä
1
tl
savupaprikajauhetta
4
kananmunaa
2–3
kevätsipulia
¼
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele chorizot. Laita ne kuumalle pannulle paistumaan.

  2. Lohko keitetyt perunat ja paloittele paprika.

  3. Lisää pannulle öljy, savupaprika- jauhe, perunat sekä paprikat. Paista sekoittaen muutama minuutti, kunnes perunat ovat saaneet hieman väriä.

  4. Riko kananmunat pannulle, peitä kannella ja paista keskilämmöllä noin 5 minuuttia tai kunnes kananmunat ovat hyytyneet.

  5. Hienonna kevätsipulit. Mausta pyttipannu suolalla ja pippurilla. Viimeistele kevätsipulilla.

Kommentit (1)

Ukkiko

Ei pyttipannuun chorizkoja paras valinta on lenkkimakkara, väkevä chili ei sovi pyttipannuille