Testasimme 21 suomalaista markettijouluolutta ja valitsimme niiden joukosta 10 parasta. Kärkikastiin lukeutuvat muun muassa joulu-IPA, mummonkurkut mieleen tuova olut sekä ”nestemäinen joulutorttu”.

JOULUSAUNAN JÄLKEEN

Fiskarsin Panimo Joulun tähti 5,5 %, 0,33 l/4,19 e.

Onpas tässä hiilihappoa, oli ensimmäinen huomio. Lähes kupliva olut ei kaipaa seurakseen ruokaa, vaan sen voi nauttia ihan sellaisenaan vaikka joulusaunan jälkeen. Jälkimausta on tunnistettavissa savua ja mallasleipää. Olut sisältää ruismallasta.

Maistajien kommentit: ”Kuplaisuus tekee tästä pehmeämmän.” ”Ihanan makuinen, tuoksu aika mitätön.” ”Sille, joka tykkää happamista maalaissiidereistä.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

KALAPÖYDÄN JUOMAT

Teerenpeli Jouluolut Piparkakku-lager 5,0 %, 0,33 l/3,09 e.

Etiketin perusteella vaaleasta lagerista pitäisi löytyä perinteisiä piparimausteita, mutta kukaan testaajista ei maistanut oluessa piparia, sitruksia tai pomeloa kylläkin. Etikkaiselta tuoksuva olut toi testaajien mieleen vehnäoluen. Hapokas olut sopii hyvin kalapöytään.

Maistajien kommentit: ”Vaatii ruuan seurakseen.” ”Aika latku jälkimaku.” ”Janonsammuttajaksi sen jälkeen, kun on syönyt jotain suolaista.”

 

Maku Brewing Joulu IPA 5,5 %, 0,33 l/3,29 e.

Suodattamattoman IPAn tuoksussa voi erottaa tähtianista ja maussa greippiä. Jälkimaku on pitkä ja suuhun jää karvas tunne. Vaikka IPAt ovat tällä hetkellä huippusuosittuja, nasakat humaloinnit saattavat karkottaa osan juojista. Taittaa kalapöydässä rasvaisen lohen.

Maistajien kommentit: ”Ihana tuoksu.” ”Kiinnostava, ei ujostele joulupöydässä.” ”Voisi olla tapaninpäivänäkin vielä ajankohtain, kun lähdetään yksille.”

 

JOULUILLALLISELLE

Olvi Xmas IPA 4,7 %. 0,5 l/3,14 e.

Joulu-IPA väriltään meripihkan sävyinen ja tuoksultaan houkutteleva. Tuoksusta voi tunnistaa havuja ja pihkaa. IPAssa on vähän mämmin kaltaista maltaisuutta, mutta se ei ole liian makea. Tasapainoinen olut, joka toimii hyvin joulupöydässä.

Maistajien kommentit: ”Hienovaraisen jouluinen, ei ole tarvinnut tyrkyttää.” ”Luonteikas ja tosi raikas.”

 

Lapin Panimo Lapin Joulu 5,3 %, 0,33 l/3,25 e.

Tumma joululager yllätti hauskalla tuoksullaan, joka muistuttaa mummonkurkkuja. Raikas olut sopii hyvin sille, joka ei tykkää maltaisista oluista. Maistuisi esimerkiksi imelletyn perunalaatikon tai lanttulaatikon seuralaisena.

Maistajien kommentit: ”Tuoksuu etikkasäilykkeeltä.” ”Katkera mutta ei tympeä jälkimaku.” "Jättää suuhun täyteläisen tunteen."

 

Mustan Virran Panimo Santa Olaf Christmas Ale 4,9 %, 0,33 l/2,79 e.

Brown ale -tyylinen olut maistuu ensin hieman savusaunalta ja tervalta, sen jälkeen maku muuttuu siirappiseksi. Savun maku ei ole hyökkäävä, vaan miellyttävän maltillinen. Kevyt savuisuus toimii kinkun kanssa.

Maistajien kommentit: ”Kiva raikkaus ja tuoksu.” "Ei maistu tuhkakupilta tai siltä, että tähän olisi kaadettu savuaromia.” "Vähän kuin suuhun jäisi tervapastilli."

 

Malmgård Jouluolut 4,5 %, 0,33 l/3,19 e.

Spelttiä sisältävän pohjahiivalagerin tuoksusta ja mausta löytyy salmiakkia, josta lähes kaikki maistajat pitivät kovasti. Oluessa on myös mietoa savun makua. Helposti juotava olut, joka sopii perinteisten jouluruokien kaveriksi.

Maistajien kommentit: ”Ainoa paikka, mihin en salmiakkia halua, on olut. Sellaisenaan en tykkää, mutta ruuan kanssa voisi toimia.” ”Paljon kivoja makuja.” 

 

VAIHTOEHTO GLÖGILLE

Tornion Panimo Joulu Porter 5,2 %, 0,33 l/2,99 e.

Portteri tuo mieleen joulutortun: olut tuoksuu luumuhillolta ja joltain paistetulta. Vaniljainen olut käy sellaisenaan jälkiruuasta. Tai sitten sen voisi tarjota joulun aikaan vieraille maisteluoluena glögin sijaan.

Maistajien kommentit: ”Tosi veikeä.” ”Nestemäinen joulutorttu.” ”Maussa omenalimua ja vaniljaa.” ”Ei kovin makea, joten ei ehkä makean syötävän kanssa, se jyrää tämän.”

 

JÄLKKÄRIOLUET

Stadin Panimo Joulukinkkuportteri 5,5 %, 0,33 l/3,89 e.

Oluen tuoksusta ja mausta löytyy makeampia marjoja, ehkä vadelmaa. Lisäksi portterissa maistuu hieman lakritsi tai salmiakki. Keveä ja raikastava väliolut ennen jälkiruokaa.

Maistajien kommentit: ”Toivoisin vähän paksuutta.”  ”Pelkkä tuoksu riittää jälkiruuaksi.”

 

Panimo Honkavuori Joulun Taiga Porter 5,2 %, 0,33 l/3,99 e.

Portterin tuoksussa tulevat esille alkoholi ja mämmimäinen mallas, oluen suutuntuma on paksu. Olut sopii jouluruokien sulatteluun takan ääressä tai tumman suklaan kanssa tarjottavaksi.

Maistajien kommentit: ”Oi mikä vaahto, tekisi mieli lusikoida.” ”Välillä tummat oluet kauhistuttavat, mutta tämä on iisi.” ”Voisi toimia laatikoidenkin kanssa.”

 

NÄIN TESTI TEHTIIN

Sopan toimitus maistoi yhteensä 21 markettiolutta. Valitsimme testattavaksi vain sellaisia oluita, jotka markkinoidaan jouluoluena ja jotka ovat suomalaisia. Testi tehtiin sokkotestinä. Oluet oli järjestetty vaaleimmasta tummimpaan, miedoimmasta katkerimpaan.

Edellä mainittujen lisäksi maistoimme:

Laitilan Tuomas Hopfenweizen 5,5 %, 0,33 l. Vakka-Suomen Panimo Prykmestar Jouluolut 4,5 %, 0,33 l. Ruosniemen panimo Jouluapulainen 5,5 %, 0,33 l. KOFF Jouluolut, 4,5 %, 0,33 l. Hartwall Lahden Erikois Jouluolut 4,7 %, 0,5 l. Pirkka Parhaat Jouluolut 4,9 %, 0,33 l. Saimaa Brewing Co Valkiajärvi Jouluolut 4,5 %, 0,5 l. Beer Hunter’s Mufloni Se tuli piipun kautta 5,5 %, 0,33 l. Vakka-Suomen Panimo Raskasta joulua 4,5 %, 0,33 l. Pyynikin Brewing Company Slow Smoked Santa 4,9 % 0,5 l. Olvi Jouluolut 5 %, 0,5 l.

Sisältö jatkuu mainoksen alla