Vuosi 2022 oli arkiruokien kulta-aikaa. Perinteisten makaronilaatikoiden ja kiusausten rinnalle nousivat erilaiset broileriruoat sekä aasialaisittain maustetut annokset.
Kestosuosikkien, kuten fantastisen leivän, lyonin kanan ja hernekeiton lisäksi Sopan eniten luetuissa resepteissä toistuivat erilaiset lasagnet, risoton perusohje, sekä tutut leivonnaiset taatelikakusta ja saaristolaisleivästä kantarellipiirakkaan.
- Sinappibroileri on arki-iltojen pelastus. Kohtuullisen edullisista aineksista syntyy pata, jonka kermaisen ja täyteläisen kastikkeen nuolisi mieluusti viimeiseen pisaraan. Salaisuus on kokojyväsinapissa, rasvaisessa ruoakakermassa ja broilerin paistileikkeissä sekä ranskalaisten suosimassa rakuunassa.
- Butter chicken on suomalaisten ikisuosikki intialaisissa ja nepalilaisissa ravintoloissa. Ei siis mikään ihme, että tämän reseptin suosio on ollut vahva koko vuoden ajan. Jos vain mahdollista, broilerin kannattaa antaa marinoitua useampi tunti.
- Frangipane-leivokset sulavat suussa. Nämä mantelin makuiset kauniit pikkuleivokset ovat yllättävän helppo tehdä. Ne ilahduttivat Sopan leipojia heti alkuvuodesta sekä pääsiäisen aikaan.
- Mustikka-juustokakkuruudut olivat kesän ehdoton leivontahitti. Tummansinisten mustikoiden täplittämä paistettava juustokakku saa pinnalleen vielä rapeaa taikinamurua. Pellillinen tätä herkkua katosi hetkessä lautasilta!
- Perunakakku Annan tapaan on niin kaunis lisuke, että pääruokakin jää sen varjoon. Tiiviiksi ja suussasulavaksi kypsyvät ohuen ohuet perunasiivut saavat makua timjamisesta kanaliemestä. Perunakakun viimeistelee grillivastuksilla paahduttu pinta.
- Porkkana-rahkasämpylät ovat itsestäänselvä valinta, jos jääkaapista löytyy vajaa purkki rahkaa ja porkkana tai kaksi. Nämä helpot ja mehevät sämpylät ilahduttavat väli- tai iltapalapöydässä.
- Nopea rakuunakana muistuttaa sinappibroileria, mutta on hieman kevyempi ja raikkaampi. Kermaiseen kastikkeeseen tulee sinapin lisäksi hunajaa ja sitruunaa. Kun ruoan valmistaa broilerin sisäfileistä, se on hetkessä valmista.
- Korealainen jauhelihakulho jatkaa aasialaisten makujen viime vuosien suosiota. Makean tulinen fermentoitu gogchujang-tahna inkiväärin, soijan ja seesamiöljyn kanssa jauhelihalle korealaisen maun. Tässä on ruoka, joka on simppeli, mutta taatusti täynnä makua.
- Sitruunapelitipulla on niille pullahiirille, joiden mielestä täytettä ei voi olla koskaan liikaa. Ihanan pehmeä ja raikas sitruunatäyte levitetään taikinalevylle, jonka ympärille on kieritetty taikinasta reunat.
- Koukuttava kurkkusalaatti oli helteisen kesän ehdoton ykkönen! Aasialaisittain mausteut kylmät mäiskykurkut samaan aikaan viilensivät, mutta saivat makuhermot polttelemaan. Tähän lisukkeeseen saattaa jäädä koukkuun.
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla