Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3406 reseptiä.
Linkitetty 1512 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen VIINISUOSITUS Terhi Oksanen-Alén

Butter chicken kuuluu toiveruokien vakiolistalle. Sävytä intialaisen voikanan kermatomaattikastike tällä kertaa pienellä chilin puraisulla.

Mehevä, täyteläinen ja raikkaan tomaattinen. Intialainen voikana eli butter chicken kuuluu monen toiveruokien vakiolistalle. Jos olet haaveillut valmistavasi tämän ruokalajin kotioloissa, tässä on mainio ohje käyttöösi.

Ruoanvalmistus alkaa broilerinfileepalojen marinoinnilla. Liha laitetaan kannattaa upottaa mausteiseen jogurttimarinadiin vähintään puoleksi tunniksi, mielellään pidemmäksikin aikaa.

Broilerin marinoituessa ehtii valmistaa tomaattikastikkeen. Se saa porista liedellä rauhassa, jotta mausteiden aromit ja chilin lämpö pääsevät kunnolla avautumaan.

Kastike soseutetaan sileäksi ja kaadetaan takaisin kasariin. Lopuksi joukkoon lisätään kevyesti paistetut broileripalat, jotka saavat hautua kastikkeessa kypsiksi.

Lisukkeena maistuu naanleipä tai keitetty riisi.

Viinisuositus: Ranskalainen Fernand Engel Pinot Gris Terres Rouges Organic 2019, 16,99 e, on melko täyteläinen ja miellyttävän öljyinen viini, mutta siinä on silti myös hapokkuutta, joka pitää maut napakkana. Viinin mausteisuus ja keveä kukkaisuus toimivat erityisen hienosti mausteena käytetyn jeeran kanssa. Alkuviini Espanjan Penedesistä, Can Sumoi La Rosa 2020, 22,45 e (tilausvalikoima), on herkullisen mineraalinen ja punaherukkainen. Se rakentaa kermaisen ruoan kanssa raikkaan ja pirteän kokonaisuuden ja korostaa butter chickenin mausteisuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t + marinointi 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Butter chicken

Ainekset

Marinoitu broileri
4
broilerin rintafileetä
1
valkosipulinkynsi
1
dl
turkkilaista jogurttia
1
rkl
raastettua inkivääriä
2
tl
garam masalaa
2
tl
juustokuminaa
1
tl
kurkumaa
1
tl
suolaa
½
tl
kuivattua chiliä myllystä
Kastike
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
raastettua inkivääriä
50
g
voita
2
tl
garam masalaa
2
tl
juustokuminaa
2
tl
jauhettua korianteria
½–1
tl
kuivattua chiliä myllystä
1
prk (400 g)
tomaattimurskaa
2
dl
kuohukermaa
2
tl
sokeria
1
tl
suolaa
Lisäksi
1–2
rkl
rypsiöljyä paistamiseen
korianteria ja cashewpähkinöitä
riisiä tai naan-leipää

Työvaiheet

  1. Leikkaa broilerinrinnat 2–3 cm:n paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipuli. Laita lihapalat ja valkosipulit kulhoon. Lisää jogurtti ja marinoidun broilerin mausteet. Anna maustua jääkaapissa vähintään 30 minuuttia.

  2. Tee kastike. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulit. Kuori ja raasta inkivääri. Kuullota sipulia, valkosipulia ja inkivääriä voissa pannussa keskilämmöllä muutama minuutti. Lisää kastikkeen mausteet ja paista sekoitellen noin minuutti.

  3. Nosta lieden lämpöä, kaada tomaattimurska pannuun ja kiehauta seos. Laske sitten lämpöä ja anna kastikkeen porista noin 20 minuuttia.

  4. Soseuta kastike teho- tai sauvasekoittimella. Laita se tehosekoittimesta takaisin pannuun ja lisää kerma, sokeri ja suola.

  5. Paista broileripaloihin toisessa pannussa, muutamassa erässä, öljyssä kaunis väri. Laita paistetut palat kastikkeeseen ja kuumenna noin 10 minuuttia, kunnes
    broileri on kypsää.

  6. Viimeistele ruoka korianterilla ja cashew-pähkinöillä. Tarjoa keitetyn riisin tai naan-leivän kanssa.

Kommentit (15)

Vierailija

Tekisin tuon kanan reisilihoista, maukkaampaa kuin rintafile.

Vierailija

Todella mutkat suoriksi vetävä ohje. Valmistuksen vaiheissa oiotaan ja tärkeitä raaka-aineita (kashmir-chilit, methi, sitruuna, kardemumma) puuttuu. Ei jatkoon.

Vierailija

Joskus ruoka on hyvää vaikka mutkat on vedetty suoriksi. Kaikkia eksoottisia mausteita ei edes välttämättä ole saatavilla ellei tilaa niitä verkkokaupasta. Vaikka joitain mausteita puuttuu niin niin kyllä tämä ainakin minulle kelpaisi. Vielä pahempi pyhäinhäväistys lienee että käyttäisin tähän kanan sijaan halloumijuustoa.

Mestaricheffi

Nopealla silmäilyllä varmaan ihan ok ohje normaaliin arkiseen suomalaiseen keittiöön, missä ei aivan kaikkea löydy ja kokkikaan ei omaa sen suurempaa kulinaristista ambitiota.

Mutta yhden asian suosittelen kuitenkin muuttamaan, jos ei mitään muuta. Ja se on, että laittakaa pannulle kanan rinnan sijaan tummempaa lihaa, eli reittä. Ei tällaisia ruokia tehdä kuivasta rintapalasta vaan pidempää kypsennystä kestävästä reidestä.

Tämä on reseptin kirjoittajalta jo nolo virhe ja kertoo kulinaristisesta sivistymättömyydestä.

Mestaricheffi toistamiseen

Joku kommentoi käyttävänsä tähän reseptiin halloumijuustoa kanan sijaan. Mitä siihen nyt voi sanoa. Kirjoittaja varmaan tekee myös kanacarbonaraa ja tillipestoa.

Vierailija

Kananreisipakottajalle tiedoksi että ei ne muutkaan osat kuivu kun soosissa kypsentää. Mureutuu vaan

Vierailija

Täällä halloumijuustokommentoija. Olen kasvissyöjä ja halloumia monikin käyttää butter chickenin kasvisversiossa. Hyvää tulee.

Vierailija

Tehty. Oli loistavaa. Tuplasatsi, kanat marinadissa kolme tuntia ja limeä kastikkeeseen puolikkaan verran. Viisi söi ja kaikki meni. Ja kanafileet oli tosi pehmeitä. Nam!

Kmm

Todella hyvää! Suosittelen!

Vierailija

Erittäin hyvää. Tein kasvisyöjille sopivan halloumilla kanan sijaan. Ihanat mausteet.

Terveiset Delhistä, jo 15 vuotta

Butter chicken, hindiksi murgh makhani. On myös paneer makhani, mutton makhani jne, siis paneerjuustoa kermakastikkeesa, lammasta... Joten halloumjuusto käy aivan yhtä hyvin, kuten myös eri vihannekset, vegepyörykät ja mitä kukin halajaakaan. Tämä kuin mummon lihapullat, ohjeita on yhtä paljon kuin maailmassa mummoja, ja kaikki yhtä oikeita.

Mutta. Garam masala. Lisätään aina viimeisenä ruokaan, eikä kuumenneta juuri lainkaan. Tämä on lähes pyhä asia intialaisessa keittiössä.

Vierailija

Kiitos Delhissä asuvalle garam masalan käyttöohjeesta. Panen mieleen. Teen silloin tällöin itse paneerjuuston tapaista. Aion kokeilla sitä tämän kastikkeen kanssa. Asun tällä hetkellä kesähuvilalla eikä lähellä ole kauppoja joissa on paneeria myynnissä. Olen lakto-ovo-kasvissyöjä ja mielestäni maailman maukkain kasvisruoka on intialaista. Kiitos Internetin on helppo saada inspiraatiota kaikilta maailmankolkilta.

Hlt

Järjettömän hyvää tee ihmeessä

Vierailija

Minua ihmetyttää tuo 30 min marinointiaika, siinä ei kyllä maku juuri imeydy. Googlasin tätä ohjetta englanniksi ja marinointiaika oli jopa 24 tuntia, sitä ohjetta minä mieluummin uskon.

Vierailija

Testattu! Käytin broilerin fileesuikaleita. Herkullista tuli ja lapset 9 ja 13 v. tykkäsivät myös. Toinen nuoli jopa lautasen puhtaaksi :-).

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 30 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Tavallista kevyempi mutta muhevampi kiusaus syntyy, kun käytät pakastekasvissuikaleita ja raastettua kesäkurpitsaa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Kana-fetakiusaus

Ainekset

1 (300 g)
kesäkurpitsa
2
ps (a 250 g)
kasvissuikaleita
300
g
broilerin- tai kalkkunan jauhelihaa
1
tl
öljyä
1
tl
curryjauhetta
1
tl
oreganoa
ripaus
suolaa
2
dl
kasvirasvakermaa
1
dl
maitoa
100
g
fetajuustoa

Työvaiheet

  1. Huuhtele kesäkurpitsa, raasta raastimen karkealla terällä tai mandoliinilla raasteeksi. Sekoita kesäkurpitsat ja kasvissuikaleet uunivuokaan.
  2. Paista jauheliha öljytilkassa kypsäksi. Mausta currylla, oreganolla ja suolalla. Lisää kasvirasvasekoite, maito ja murustettu feta. Kaada kastike vuokaan kasvisten joukkoon. Sekoita.
  3. Kypsennä kiusausta 200-asteisen uunin keskitasolla noin 45-50 minuuttia. Anna tekeytyä 5-10 minuuttia ennen tarjoilua.

    VINKKI! Halutessasi voit vaihtaa broilerijauhelihan lohijauhelihaan tai kasvisjauhikseen.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3406 reseptiä.
Linkitetty 31 keittokirjaan.
OHJE Riikka Väliahde KUVA Panu Pälviä

Saisiko olla kulhollinen täyteläistä ja lämmittävää kanakeittoa? Maapähkinävoi tekee liemestä runsaan ja kermaisen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopea maapähkinä-kanakeitto

Ainekset

1
oranssi paprika
1
kesäkurpitsa
¼
punakaalia
1
maissintähkä
2
rkl
öljyä
250
g
broilerin paistisuikaleita
3
tl
keltaista currytahnaa
8
dl
kasvislientä
1
prk (250 ml)
kookosmaitoa
4
rkl
maapähkinävoita
(suolaa)
1
limetti
LISÄKSI
1
chili
1
ruukku korianteria

Työvaiheet

  1. Leikkaa paprika ja kesäkurpitsa suupaloiksi. Suikaloi kaali. Irrota maissista lehdet ja leikkaa jyvät pitkittäissuunnassa irti.

  2. Kuumenna öljy kattilassa. Paista broilerit öljyssä kypsäksi. Lisää currytahna ja vihannekset. Paista vielä 5 minuuttia.

  3. Lisää kasvisliemi, kookosmaito ja maapähkinävoi. Kuumenna kiehuvaksi ja alenna lämpöä. Anna kiehua kannen alla noin 10 minuuttia, kunnes vihannekset ovat kypsiä.

  4. Hienonna chili ja korianteri keiton kiehuessa. Purista limetin mehu ja lisää se valmiiseen keittoon. Tarjoa keitto chilin ja korianterin kanssa.

Vinkki Kokeile broilerin tilalla kiinteää tofua.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3406 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström
Sokeriton ranskalainen sinappi antaa juuri sopivasti ytyä broilerin makuun. Yhdistä rapeapintaiseksi paistettu broileri sobanuudeleiden ja kasvisten kanssa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + kypsennys 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Sinappibroileri ja sobanuudelit

Ainekset

600
g
broilerin luuttomia paistileikkeitä
½
tl
suolaa
½
dl
dijoninsinappia
1
iso kananmuna
2
dl
pankojauhoja
öljyä paistamiseen
(chiliä)
Nuudelit
200
g
sobanuudeleita
1
ps (250 g)
varsiparsakaaleja
2
rkl
öljyä
1
rkl
riisiviinietikkaa
ripaus
suolaa
½
tl
sokeria

Työvaiheet

  1. Kuivaa paistileikkeet talouspaperilla ja ripottele suola pinnoille. Laita sinappi syvälle lautaselle, riko muna joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Laita pankojauhot toiselle syvälle lautaselle. Pyörittele paistileikkeet yksi kerrallaan ensin munaseoksessa ja sitten pankojauhoissa.

  2. Kuumenna kunnon loraus öljyä laakealla pannulla. Paista paistileikkeitä keskilämmöllä noin 10 minuuttia välillä käännellen, kunnes ne ovat kypsiä.

  3. Keitä nuudelit kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan. Leikkaa varsiparsakaalit pitkittäin halki ja laita ne kypsymään nuudelien kanssa samaan kattilaan viimeiseksi minuutiksi. Valuta nuudelit ja varsiparsakaalit, ja laita ne takaisin kattilaan. Sekoita pienessä kulhossa öljy, etikka, sokeri ja suola. Kaada seos kattilaan ja kääntele niin, että nuudelit ja varsiparsakaalit maustuvat tasaisesti.

  4. Jaa nuudelit lautasille ja nosta broilerin paistileikkeet päälle. Viipaloi halutessasi chiliä päälle.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3406 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Tara Junker KUVA Ninna Lindström

Keltajuuri antaa keittoon pirteän värin ja tuo samalla lisää syvyyttä makuun. Nuudelit imaisevat nopeasti keiton liemen, joten tarjoa keitto mieluiten pian valmistuksen jälkeen. Soppa maistuu toki myös patamaisena versiona.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Keltajuuri-kanakeitto

Ainekset

500
g
keltajuurta
2
porkkanaa
1
pieni purjo
400
g
maustamattomia broilerinfileesuikaleita
1
rkl
curryjauhetta
2–3
rkl
öljyä
2
rkl
valkoviinietikkaa
1
l
vettä
2
kanaliemikuutiota
200
g
vehnänuudeleita

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta juurekset karkeaksi raasteeksi. Halkaise, huuhtele ja viipaloi purjo.

  2. Paista purjoa, broileria ja currya öljyssä kattilassa noin 5 minuuttia, kunnes broilerit saavat hieman väriä. Lisää juurekset ja valkoviinietikka. Kuumenna pari minuuttia sekoitellen.

  3. Lisää vesi ja kanaliemikuutiot. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä kannen alla noin 10 minuuttia. Lisää nuudelit ja tarvittaessa vettä. Keitä noin 2 minuuttia, kunnes nuudelit ovat pehmeitä.