
Nyt on reilusti sitruunaa! Ihana pullapiirakka on helppo tarjottava isommalle porukalle. Pehmeä curdimainen täyte tehdään kananmunan keltuaisista ja siinä on sitruunaa mehuna ja kuoriraasteena.
Pellillinen pirteän sitruunaista ja pehmeällä curdilla täytettyä pullaa häviää vieraiden suihin takuulla alta aikayksikön.
Pullapiirakan täyte sisältää sitruunaa suuta kipristävän määrän. Siihen raastetaan yhden sitruunan kuori ja lorotetaan kokonainen desi sitruunan mehua. Muutoin täyte koostuu sokerista, maissitärkkelyksestä, keltuaisista ja voista, joista keitetään koko ajan sekoitellen kiisselintapainen seos.
Myös pullataikina maustetaan sitruunankuorella. Taikina jaetaan ohueksi kaulittavaksi pohjaksi, sekä pohjan ympäri punottavaksi tangoksi. Jäähtynyt täyte kaadetaan kohonneen pohjan päälle ja pinnalle ripotellaan vielä mantelilastuja.
Pullapiirakan kannattaa antaa jäähtyä rauhassa, jotta täyte ehtii asettua eikä leviä leikatessa.
Sitruunapeltipulla
Ainekset
Työvaiheet
-
Pese sitruuna ja raasta keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murustele hiiva joukkoon. Lisää kuoriraaste, sokeri, suola ja muna. Alusta noin 2/3 jauhoista nesteeseen, lisää pehmeä voi ja loput jauhot. Vaivaa taikinaa pari minuuttia niin, että se irtoaa kulhon reunoista. Lisää jauhoja tarvittaessa. Anna kohota liinan alla kaksinkertaiseksi, noin 40 minuuttia.
-
Tee täyte. Pese sitruuna ja raasta keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi. Purista tarvittava määrä mehua kattilaan. Lisää joukkoon kuoriraaste, vesi, sokeri, maissitärkkelys ja keltuaiset. Vispaa tasaiseksi. Kuumenna koko ajan sekoittaen noin 5 minuuttia tai kunnes täyte paksuuntuu kiisselimäiseksi. Siirrä kattila syrjään liedeltä ja vispaa voi joukkoon nokareina. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
-
Ota taikinasta sivuun noin kolmannes. Kauli loppu taikina leivinpaperin päällä reunallisen pellin kokoiseksi (n. 30 cm x 40 cm) levyksi. Siirrä se leivinpaperin avulla pellille. Jaa loppu taikina kahtia ja pyöritä pitkiksi, ohuiksi tangoiksi. Napsauta tangot toisesta päästä yhteen ja puno ne yhteen. Kiepauta punos kiertämään taikinalevyn reunoja. Anna kohota liinan alla 15–20 minuuttia.
-
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele pullan reunat munalla. Levitä jäähtynyt täyte tasaiseksi kerrokseksi taikinan päälle ja ripottele pinnalle mantelilastuja. Kypsennä uunin alaosassa 25–30 minuuttia.
Onkohan tästä hävinnyt osa ohjeesta bittiavaruuteen?
Heippa!
Kiitos kommentista, ohjeesta oli tosiaan jäänyt viimeinen lause puuttumaan. Se on nyt korjattu!
Kyllähän tuo pullataikina kyllä kruunaa myös vaikka hyvä on täytekin; eikä mitään suuroa kommervennkejä vaan perinteistä; kuten pullataikiinaan tehtiin pienenä oppimassa mustikkapiirakka ja myös paistoksia jos jonnin moista.
Että antaa vähän levätä ja tekeytyä onkin se haastavin vaihe ennekuin ryntähä kahvipannulle.
Toimisiko täyte hyvin piirakkapohjan kanssa?
Ois kiva jos hiivan määrässä huomioitaisiin paljonko kuivahiivaa tulee suhteessa. Meitä on varmasti paljon sellaisia jotka harvemmin leipoo ja tuorehiivan säilyvyyden takia käyttää vain kuivahiivaa
Curdille löytyy vastine suomeksi. Älkää lähtekö mukaan tähän anglismien viljelyyn!
Edelliselle kommentoijalle: Mikset kerro mikä se curdin suomenkielinen vastine on kun kerran asian tiedät?
Olen tehnyt lemon curdia monta kertaa, mutta kertaakaan en ole siihen vettä laittanut. Kananmunatkin ihan kokonaan yleensä. Myös makeutusaineellakin onnistuu tätä tekemään.
Heippa! Curd tarkoittaa tahnaa. Esim Lemon Curd sitruunatahna. Mainiota esim paahtoleivällä, kakun tai kääretortun täytteenä.
Tässä ei olekaan lemon curdia (curdimainen, sanotaan reseptissä) vaan sitruunakiisseliä . Olen tehnyt kakun täytteeksi ja esim. vadelmien kanssa tosi hyvää.