Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 507 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Pommes Anna on Ranskan lahja perunan rakastajille. Ohuen ohuet perunaviipaleet tiivistyvät upeaksi pehmeäksi kakuksi, jonka pinta vielä paahdetaan keikauttamisen jälkeen.

Arkinenkin raaka-aine yhdistettynä ranskalaiseen keittotaitoon saa aikaan usein mitä herkullisimpia ruokia. Pommes Anna on tästä hyvä esimerkki. Kyse on perunalisukkeesta, joka kypsyy uunissa herkullisen liemen avulla tiiviiksi ja maukkaaksi.

Kaikki lähtee ohuen ohuiksi leikatuista perunaviipaleista, joiden tekemiseen mandoliini on paras väline. Viipaleet ladotaan kakkuvuokaan kerroksittain mausteiden ja tiiviiksi keitetyn, timjamisen kanaliemen kanssa. Huomaa, että irtopohjavuokaa ei kannata käyttää, sillä maukas liemi valuu sen liitoksista läpi.

Perunakakku peitetään foliolla ja sen annetaan kypsyä uunissa reilun tunnin ajan. Tämän reseptin jujuna on keikauttaa perunakakku paiston jälkeen ympäri ja paahtaa siihen vielä rapea pinta uunin grillivastuksilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
2 t
Vaikeustaso
Helppo

Perunakakku Annan tapaan

Ainekset

1
kg
tasakokoisia perunoita (kiinteä lajike)
2
banaanisalottisipulia
¼
ruukku timjamia
4
dl
valmista kanalientä
1
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria
25
g
voita sulatettuna

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele pyöreä kakkuvuoka (Ø 20 cm) ja vuoraa pohja leivinpaperilla.

  2. Kuori ja hienonna sipulit. Hienonna timjami. Laita ne kattilaan ja lisää kanaliemi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä ilman kantta 10–15 minuuttia, kunnes seosta on jäljellä 1¾ dl.

  3. Pese perunat ja leikkaa ne kuorineen ohuiksi viipaleiksi mandoliinileikkurilla tai terävällä veitsellä.

  4. Lado perunaviipaleet limittäin vuoan pohjalle. Mausta ripauksella suolaa ja pippuria. Annostele päälle ruokalusikallinen kanalientä. Toista, kunnes kaikki perunat on käytetty.

  5. Peitä vuoka ensin leivinpaperilla ja sitten foliolla. Kypsennä uunissa noin 1 tunti. Ota folio ja leivinpaperi pois ja jatka kypsentämistä 15 minuuttia.

  6. Anna perunakakun levätä 10 minuuttia. Kuumenna uuni grillivastuksilla 250 asteeseen.

  7. Kumoa perunakakku leikkuulaudalle, poista leivinpaperi ja käännä kakku uudestaan uuninkestävälle alustalle.

  8. Sivele pinta voisulalla ja paista vielä noin 7 minuuttia, kunnes pinta on saanut väriä.

Vinkki Käytä perinteistä kakkuvuokaa, sillä irtopohjavuoassa neste voi valua pohjan ja renkaan välistä.

Kommentit (10)

Vierailija

miksi vuoka pitää peittää sekä leivinpaperilla että foliolla?

Vierailija

Mikä on uunin lämpötila kohdassa 5 ?

IkosenVeksi

Leivinpaperi+folio muodostavat ns. cartouchen, joka estää osan kosteudesta haihtumasta ja jakaa lämmön tasaisemmin, mutta täysin tiiviin kannen sijasta käytettynä kosteus ei kuitenkaan valu takaisin ruokaan niin paljon, että se vaikuttaisi liikaa reunan rakenteeseen.

Vierailija

Kohdassa 1 mainitaan 200 astetta.

Verjuice

Siis pohjako tässä lopussa "ruskistetaan" vai alkuperäinen pinta?

Vierailija

Verjuice, samaa ihmettelen. Olettaisin, että pohja ruskistetaan lopussa eli kakkua ei käännetä uudestaan uuninkestävälle alustalle, kuten ohjeessa lukee.

Jaa

Miten ihmeessä tarvitsee noin ohuita perunaviipaleita paistaa uunissa tunti ja sitten vielä kahdessa vaiheessa lisää. Ymmärrän tuon grillivastusjutun, mutta tunti..

Vierailija

Parempaakin olen syönyt. Ei mitenkään erikoista. Sorry

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

ET-lehti on lisännyt 338 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Nopeasti pannupaistetut kasvikset saavat jäädä rakenteeltaan napakoiksi. Kaupan valmiit falafel-kasvispyörykät tuovat lisää proteiinia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopea pannu-falafelsalaatti

Ainekset

1
munakoiso
200
g
pieniä porkkanoita
2
suippopaprikaa
2
punasipulia
1
l
pinaatinlehtiä
1
rkl
öljyä
¾
tl
suolaa
1
oksa rosmariinia tai salviaa
1
ps (210 g)
valmiita falafel-kasvispyöryköitä
2
rkl
raastettua piparjuurta
1
dl
hummusta

Työvaiheet

  1. Pese munakoiso ja porkkanat, poista kannat ja leikkaa paloiksi. Huuhtele paprikat, halkaise ja poista siemenkodat ja kanta, leikkaa viipaleiksi. Kuori punasipuli ja leikkaa lohkoiksi. Huuhtele pinaatti lävikössä.

  2. Paista kasviksia pinaattia lukuunottamatta isolla pannulla tilkassa öljyä noin 10 minuuttia. Mausta suolalla ja rosmariininlehdillä. Lisää pinaatit ja falafelit. Peitä paistos kannella tai foliolla niin, että pinaatit pehmenevät ja falafelit lämpenevät.

  3. Raasta päälle tuoretta piparjuurta. Tarjoile lisäksi hummusta.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Muutama lusikallinen mätiä juhlistaa raikkaan ja kevyen salaatin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkku-omenasalaatti

Ainekset

1
pieni kurkku
½
fenkoli
1
omena
1
pieni punasipuli
1
dl
tilliä silputtuna
1
prk (170 g)
vegaanista mätiä, esim. Cavi-art
Kastike
½
dl
appelsiinimehua
1
tl
fenkolinsiemeniä
½
dl
oliiviöljyä
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
valkopippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Leikkaa kurkku renkaiksi, fenkoli ohuiksi lastuiksi sekä omena ja punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Silppua tilli.
  2. Tee kastike. Purista appelsiinista mehu. Rouhi fenkolinsiemenet morttelissa. Yhdistä kastikkeen ainekset.
  3. Sekoita kasvikset kulhossa. Lisää joukkoon tilli ja kastike.
  4. Laita kasvikset tarjoiluvadille. Lusikoi päälle vegaanista mätiä. Koristele tillillä.

Vinkki! Merileväpohjaisen mädin voi vaihtaa kirjolohen- tai siianmätiin.