Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 297 keittokirjaan.
OHJE Sini Kramer ja Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Näiden sämpylöiden mehevyyden salaisuus on porkkanaraasteessa ja maitorahkassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
18 sämpylää
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Porkkana-rahkasämpylät

Ainekset

7
dl
hiivaleipäjauhoja
6
dl
puolikarkeita vehnäjauhoja
tl
hienoa merisuolaa
1
keskikokoinen porkkana
40
g
tuorehiivaa
5
dl
vettä
½
prk (à 250 g)
maitorahkaa
50
g
huoneenlämpöistä voita
1
rkl
tummaa siirappia
Pinnalle
kurpitsan-, unikon- tai auringonkukansiemeniä

Työvaiheet

  1. Sekoita jauhot ja suola keskenään. Kuori ja raasta porkkana.

  2. Murenna hiiva kädenlämpöiseen (37 astetta) veteen ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää jauhot nesteeseen vähitellen samalla vaivaten. Kun olet lisännyt noin kaksi kolmasosaa jauhoista, lisää taikinaan rahka, voi, porkkanaraaste ja siirappi. Lisää loput jauhot. Taikina saa jäädä melko löysäksi. Ripottele hieman jauhoja taikinan päälle, peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota 15 minuuttia.

  3. Nostele taikinasta kahdelle leivinpaperilla vuoratulle pellille 18 sämpylää. Käytä runsaasti jauhoja, jotta taikina ei tartu käsiisi. Voit käyttää apuna myös muovikauhaa. Jos haluat, voit pyöritellä taikinan pyöreiksi sämpylöiksi, mutta se ei ole välttämätöntä. Ripottele sämpylöiden pinnalle jauhoja ja kohota liinan alla vielä 20–30 minuuttia.

  4. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Ripottele kohonneiden sämpylöiden päälle halutessasi siemeniä. Paista sämpylöitä uunin keskiosassa noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin ruskeita.

Kommentit (9)

Vierailija

Tarkennusta rahkan määrään, minkä kokoista purkkia reseptissä tarkoitetaan?

Milja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt10.9.2018

Kiitos huomiosta! Kyseessä on 250 g:n purkki, purkin koko on nyt lisätty ohjeeseen.

Vierailija

Taidanpa kokeilla. Myös rahkan ja porkkanaraasteen tarvinnee olla väh. huoneenlämpöistä… voi muuten jäädä kohoaminen aika valjuksi.

kirsukka

Tuo  hiivan määrä hieman ihmetyttää, pala on 50 g joten mihin se 10 g heitetään... ei varmaan lopputulos  kärsi jos laittaa koko paketillisen ;)

Suosittelen

Parhaita sämpylöitä ikinä! 👍

Vierailija

Paljonko laitetaan kuivahiivaa? Mikä rasvapitoisuus on ohjeessa käytettävällä rahkalla?

Vierailija

Millaisia jauhoja ovat hiivaleipäjauhot? En asu Suomessa. Herkullinen hiivaleipä on tuttua mutta minkälaisista jauhoista se leivotaan? Voiko vaihtaa puolikarkeisiin vehnäjauhoihin? Niitä täällä ainakin on.

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Hei! Kuivahiivaa tarvittanee tähän reseptiin yksi pussi eli 11 g. Rahkan rasvaprosentilla ei ole tässä reseptissä merkitystä. Hiivaleipäjauhot voi korvata puolikarkealla vehnäjauholla. Hiivaleipäjauhot ovat vain tummempaa ja kuitupitoisempaa kuin kuin puolikarkeat vehnäjauhot. Mukavia leivontahetkiä!

Vierailija

Aivan ihania sämpylöitä,en tee enää muita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Tässä täydellinen resepti mökille: ulkotulilla paistettu pitsireunainen lettu, päälle kourallinen makeita mansikoita.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
15–20 kpl
Valmistusaika
30 min + 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Muurinpohjaletut

Ainekset

1
l
täysmaitoa
dl
ohrajauhoja
2
dl
vehnäjauhoja
2
munaa
1
rkl
sokeria
½
tl
kardemummaa
½
tl
suolaa
voita paistamiseen
Lisäksi
1
l
mansikoita tai 2 dl mansikkahilloa

Työvaiheet

  1. Vatkaa maidon joukkoon jauhot ja munat. Lisää sokeri, kardemumma ja ripaus suolaa.
  2. Anna taikinan turvota viileässä vähintään neljä tuntia tai yön yli.
  3. Kaada kauhallinen lettutaikinaa kuumalle muurikalle tai lettupannulle. Paista, kunnes lettu on hyytynyt. Käännä ja paista vielä toiselta puolelta.
  4. Tarjoa letut tuoreiden mansikoiden tai mansikkahillon kanssa.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Ihanan yrttiset teeleivät onnistuvat vaikka mökkikeittiössä! Hienonna taikinaan yrttimaasta löytyvät kesän vihreät.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Yrtti-teeleivät

Ainekset

2
dl
tuoreita yrttejä (esim. basilikaa, lehtipersiljaa ja timjamia) hienonnettuna
3
dl
hiivaleipäjauhoja
2
dl
kaurahiutaleita
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
vettä
½
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Hienonna yrtit veitsellä.

  2. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää yrtit, vesi ja öljy.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Itse tehty rahka-voitaikina vie kielen mennessään, varsinkin kevään ensimmäisten raparperien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–15 kpl
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperipiiraat

Ainekset

250
g
voita
½
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
kardemummaa
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
prk (250 g)
rahkaa
Voiteluun
1
muna
Täyte
3–4
raparperin vartta (n. 500 g)
50
g
voita
1
dl
sokeria
Päälle
ruokosokerisiirappia
1
dl
pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Nypi pehmeän voin sekaan sokeri. Lisää jauhoihin kardemumma, leivinjauhe ja suola. Sekoita ainekset rahkan kanssa pehmeäksi taikinaksi. Älä vaivaa.
  2. Taputtele taikina pötköksi. Kierrä ympärille kelmu. Laita taikina kohmettumaan jääkaappiin pariksi tunniksi tai yön yli.
  3. Kauli taikinasta 30 x 20 cm:n levy. Taita levy kolmeen kerrokseen. Kauli taikina taas levyksi ja taita kolmeen kerrokseen. Jatka 3–4 kertaa ja ripottele hieman jauhoja kerrosten väliin.
  4. Paina taikinalevystä ympyröitä (ø 12 cm). Voit käyttää muottina isoa säilykepurkkia. Nosta pohjat uunipellille leivinpaperille. Voitele reunat munalla.
  5. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Leikkaa raparperinvarret 7 sentin pätkiksi. Jos varret ovat paksuja, puolita ne pitkittäin.
  6. Sulata voi pannulla. Kypsennä raparperinvarsia 5 minuuttia. Ripottele päälle sokeria.
  7. Nosta raparperit pohjien päälle. Paista piiraita 10–15 minuuttia.
  8. Valuta päälle siirappia ja lisää rouhittuja pistaasipähkinöitä.

Vinkki! Voit oikaista käyttämällä valmiita voitaikinalevyjä, jotka leikkaat neliöiksi.

ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Kakun keikkumista ei tarvitse jännittää, kun mansikkakermakakku kootaan suoraan vuokaan. Jos herkun ei tarvitse olla gluteeniton, voit vaihtaa perunajauhot vehnäjauhoihin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton mansikkavuokakakku

Ainekset

POHJA
4
munaa
dl
sokeria
1
dl
mantelijauhoja
¾
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
TÄYTE
1
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
¼
dl
sokeria
4
dl
vispikermaa
1
prk (200 g)
vaniljarahkaa
KORISTELUUN
½
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
2–3
rkl
hasselpähkinärouhetta

Työvaiheet

  1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Yhdistä jauhoseos vaahtoon kevyesti sekoittaen.

  2. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 225 asteessa 5–6 minuuttia.

  3. Ripottele leivinpaperille sokeria. Kumoa kypsä torttu paperin päälle. Irrota paistopaperi ja anna jäähtyä.

  4. Poista mansikoista kanta ja viipaloi mansikat. Hienonna minttu. Sekoita kulhossa mansikat, minttu ja sokeri. Anna maustua 15 minuuttia.

  5. Leikkaa kakkulevy puoliksi. Nosta puolikas vuokaan.

  6. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahka. Levitä mansikat kakkupohjan päälle ja lisää puolet kermaseoksesta.

  7. Nosta toinen pohjalevy päälle. Levitä pinnalle loppu kermaseos. Koristele lohkotuilla mansikoilla ja mintun lehdillä. Ripottele pinnalle lopuksi pähkinärouhetta.