Poutinesta voi tehdä ison version vuokaan tai sen voi jakaa suoraan lautasille annoksiksi
Poutinesta voi tehdä ison version vuokaan tai sen voi jakaa suoraan lautasille annoksiksi

Kun kanadalaiset puhuvat "puutinista", ei ole kyse naapurimaamme presidentistä vaan överistä ranskalaisannoksesta.

Ranskalaisia, paistikastiketta ja juustoa. Nouseeko vesi kielelle? Pitäisi nousta! Puotine on yksinkertaisuudessaan nerokas mättöannos. Se, miksi Suomesta ei saa lätkämatseista tai pesisotteluista poutinea, on arvoitus. Ruoka on  ihanan rasvainen ja juuri sopivan sotkeva katsomossa syötäväksi.

Poutineen tutustuminen kannattaa aloittaa klassikkoversiosta.

  1. Ranskikset
    Helpoimalla pääsee, kun valitsee kaupan pakasteranskiksia. Hifistelijä voi tietenkin tehdä ranskalaiset itse. Valitsitpa kumman keinon tahansa paista ransiksest kunnolla ruskeiksi.
  2. Juusto
    Poutinessa ranskalaisten päälle ripotellaan juustoa. Juusto kannattaa raastaa, mutta tehdä sen lisäksi myös isompia juustosattumia, jotka sulavat kastikkeen alla.
  3. Kastike
    Poutinen tärkein osa on hyvä kastike. Kastikkeen pitää olla maukas, koska se annoksessa suurimassa osassa. Paras kastike syntyy paistinliemestä tai lihaliemestä. Hyvän poutinekastikkeen voi tehdä perinteisen ruskeankastikkeen tyyliin ruskitamalla jauhoja ja voita pannulla ja sitten lisäämällä joukkoon lihalientä. Helpoiten ruskeakastike valmistuu pussista. Kummassakin tapauksessa kastiketta voi maustaa soijalla, hp-kastikeella ja sinapilla.

 Tuunattu poutine

Poutinea voi versioida vaikka kuinka. Sen päälle voi nostaa kasan nyhtöpossua tai paistettuja sieniä. Myös tuoreita kasviksia tai yrttejä voi tarjoilla poutinen päällä. Tuliset chilit tai jalopenot tuovat oman lisänsä poutineen.

Myös erilaiset juustot tuovat poutinen erilaisen maun. Kokeile sinihomejuustoa murustettuna tai revi juustoksi mozzarellapallo.

 

Tässä poutinessa on päällä paistettuja nakkeja, tomaattia ja tuoreita jalopenoja.

 

Uunikana, kesäkurpitsa-munakoisohöystö ja paistetut sienet sekä kermainen lohipasta saavat tästä valkoviinistä oivan parin.

Mikä? Lourensford The Dome Chardonnay 2017, 13,30 e, on eteläafrikkalainen kuiva valkoviini.

Millainen? Leveän ja runsaan valkoviinin maussa on eksoottisia hedelmiä, pähkinää ja ryhdikästä tammista mausteisuutta.

Minkä kanssa? Viini on kuin tehty kesäkurpitsa- ja munakoisohöystön kanssa tarjottavalle uunikanalle. Hienon hinta-laatusuhteen ostos maistuu myös possunfileen ja kermaisen lohipastan kanssa.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Reilun hapokas ja kuiva valkoviini on loistovalinta rapukauteen.

Mikä? Heleimmät sauvignon blancit tulevat Uudesta-Seelannista. Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc 2017, 14,37 e, kuuluu lajissa hintaluokkansa parhaimmistoon.

Millainen? Viinin maku on eloisan hedelmäinen, tutut herukat, karviaiset ja yrtit erottuvat.

Minkä kanssa? Reilun hapokas ja kuiva viini sopii mainiosti rapujen kanssa. Viini pitää pintansa myös, kun pöydässä on graavi- tai savukalaa, perunoita ja kermaviilikastiketta, ehkä myös tuoreista rouskuista tehtyä salaattia.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.