Kodin Kuvalehti on lisännyt 732 reseptiä.
Linkitetty 75 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Päivi Ristell

Itse tehty hernekeitto erottuu purkkiversiosta savun maulla ja maukkailla sattumillaan.

Miksi tehdä hernekeittoa itse, kun purkkihernarikin on niin hyvää?

Hernekeitto kuuluu todella niihin ruokiin, jotka ovat maukkaita myös valmisversioina. Silti kannattaa palauttaa mieleen, kuinka hernari valmistettiinkaan.

Itse tehty hernekeitto eroaa valmisversioista rakenteeltaan. Kotitekoisessa hernekeitossa herneet erottuvat, vaikka ovatkin pehmeitä. Keittoa ei siis kannata keittää aivan sosemaiseksi, ellei pidä juuri sellaisesta keitosta.

Lihan valinnalla voi puolestaan vaikuttaa keiton makuun. Joukkoon sopii niin palvikinkku kuin muukin savuliha. Yhtä hyvin keitosta voi tehdä helposti vegaanisen vaihtamalla lihan kylmäsavutofuun.

Tärkeintä valmistuksessa on muistaa laittaa kuivatut herneet likoamaan valmistusta edeltävänä iltana. Niin keitto valmistuu kohtuuajassa ja herneet kypsyvät tasaisesti takuupehmeiksi.

Hernekeiton voi hyvin keittää päivää ennen tarjoilua. Tällöin se on hyvä jäähdyttää kylmässä vesihauteessa, jolloin se on nopeasti valmis nostettavaksi jääkaappiin. Keitto sakenee jäähtyessään, joten lämmitysvaiheessa on hyvä lisätä tilkka vettä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
20 min + 10 t liottaminen ja 1 t 30 min keittäminen
Vaikeustaso
Helppo

Hernekeitto

Ainekset

500
g
kuivattuja herneitä
2
l
vettä liottamiseen
Keittoon
l
vettä
1
iso sipuli
3
laakerinlehteä
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria rouhittuna
350
g
kypsää palvilihaa (kinkkua tai porsaankylkeä)
Lisäksi
sinappia

Työvaiheet

  1. Huuhdo herneet siivilässä ja poista joukosta huonot. Kumoa herneet isoon kattilaan. Kaada päälle kylmä vesi. Anna herneiden liota vedessä huoneenlämmössä seuraavaan päivään (10–20 tuntia).
  2. Siivilöi turvonneet herneet ja kumoa ne takaisin kattilaan. Lisää päälle raikas keittovesi, johon teet hernekeiton. Kuumenna kiehuvaksi. 
  3. Kuori ja hienonna sipuli. Lisää keittoon sipulit, laakerinlehdet, suola ja mustapippuri. Anna kiehua kannen alla hiljalleen noin tunti. Sekoita välillä kunnolla pohjaa myöten, jotta keitto ei tartu kiinni.
  4. Paloittele palviliha kuutioiksi. Lisää lihat keittoon ja anna sen kiehua vielä noin puoli tuntia, kunnes herneet ovat pehmeitä mutta eivät vielä soseutuneet. Jos hernekeitto vaikuttaa paksulta, lisää tilkka vettä ja kiehauta.
  5. Tarkista maku. Tarjoa sinapin kera.

Vinkki! Saat hernekeitosta vegaanisen jättämällä lihan pois ja lisäämällä kypsennyksen loppuvaiheessa 300 g kuutioitua kylmäsavutofua.

Kommentit (20)

jahnu

Sinapin sijaan olen vuosikausia (kymmeniä) käyttänyt currya.Epäilevät kulinaristitkin sanovat sen toimivan.

Apicius

Tässä samoin kuin muissa pitkään haudutettavissa ruoissa korvaamaton apuri on Aromipesä niillä joilta se kaapin perukoilta löytyy. Lyhyt kiehautus ja hautumaan yön yli, aamulla on soppa valmis.

Jaska - ukki

Vaikka olen kaikenväristen- ja muotoisten sipuleiden ystävä, jätän sen hernekeitosta pois. Kaasujen määrä on hernekeiton jälkeen ilman sipuliakin ihan riittävä. Lihana käytän, jos vain kaupasta löytyy, savustettua porsaan potkaa. Lihat voi erotella potkan luista heti alussa ja laittaa luut herneiden sekaan makua antamaan, lihakuutiot sitten vähän myöhemmin.

Käyttäjä30663
Seuraa 
Liittynyt2.2.2021

Voi, että kun alkoikin tehdä mieli itse tehtyä hernekeittoa. Kiitos ohjeesta!

Vierailija

@ Jaska-ukki

Samaa mieltä sipulista. Meillä lähes kaikkiin ruokiin laitetaan sipulia, mutta hernekeittoon ei koskaan. Vasta pöydässä ruokailijat saavat mahdollisuuden ripotella ihan hienoksi leikattua raakaa sipulia soppaansa, samoin kuin erittäin vahvaa ja makeaa kotisinappia. Pinnalle lusikallinen tuoretta meiramia, mikä oleellinen mauste jostain käsittämättömästä syystä puuttui reseptistä kokonaan.

Talau

Tunti on liian vähän. Pitää kiehua niin kauan että liemen väri muuttuu vihreäksi. Riippuu vähän herneistä mutta n. 2 tuntia on sopiva. Ei tarvitse välttämättä kiehua vaan pieni poreilu on paras jolloin nesteen lämpö on n. 90°C. Vihjeenä savustettu kalkkuna on hieno maun antaja. Herneissä oleva typpi aiheuttaa suolistossa kaasun muodostusta. Isoäidin väitteen mukaan pierettää vähemmän kun ei käytä liotusvettä keitossa. Armeijan hernekeitto soppatykistä on hyvää koska keittimessä lämpö välittyy glygolihauteessa jolloin lämpö on tasainen eikä polttava. 869

Kaino

Vuonna 2009 näin sanomalehdessä helpon Hernekeitto reseptin. Se tehdään uunissa, eikä se vaadi herneiden liottamista. Sen jälkeen en ole muuta Hernekeittoa tehnytkään. Kannattaa laittaa resepti talteen ja kokeilla. Löydät sen googlettamalla Uunirokka.

Ei pörise

Kyllä sipuli kuuluu ehdottomasti hernekeittoon. Tärkeä asia valmistuksessa on liotus ja sen jälkeen herneiden huutelu, jolloin saadaan ilmavaivoja aiheuttavat aineet pois herneistä. Missään nimessä ei liotusvettä saa käyttää keiton valmistukseen, kuten joissain ohjeissa sanotaan. Jo sen haju kertoo, mitä se sisältää:"pieruaineita". Herneen ja kaalin huolellinen ja riittävä kypsytys takaavat pieruttomuuden.

Anita

Kuka laittaa laakerinlehtiä hernesoppaan, ei todellakaan kuulu sinne.

Vierailija

Laakerinlehtiä käytetään hernekeiton valmistuksessa, mutta voi ne jättää poiskin. Sen sijaan tuosta reseptistä puuttuu se kaikkein tärkein hernekeiton mauste: meirami. Ilman meiramia tuota soppaa ei syö edes kuuluisa ”Koistisen labradorinnoutaja”.

George

Onko kokkikoulun pääsyvaatimuksenä sipuliaddiktio ? Enää ei lehdissä ja televisio-ohjelmissa tule ruokaohjetta, johon ei tule sipulia. Sipuliallergia on Suomen yleisin ruoka-allergia, mutta se ei kokkeja liikuta yhtään. Jos lihapullissa on 40% sipulia, sitä ei tarvitse ilmoittaa..

Edu214

Painekattila ehdottomasti paras kattila mm. hernekeiton valmistukseen. Sipulia, sinappia, jauheliha lihana ja ehdottomasti pitää olla lopussa lisätty kerma (ei mikään ruokakerma).

Vierailija

@ George

Höpönhöpön. Virallisten terveystietojen mukaan aikuisista suomalaisista vain 2–5 prosenttia sairastaa ruoka-allergiaa. Useimmiten kyseessä on siitepölyallergiasta johtuva ristiallergia tai lapsuudessa alkanut allergia. Oireiden takana saattaa myös olla jotakin muuta kuin allergia, esimerkiksi ärtyneen suolen oireyhtymä tai laktoosi-intoleranssi.

Oikeiden allergikkojen pahin painajainen on se, että ”mäentykkää”-tyypit keksivät itselleen valeallergioita, mistä syystä oikeitakaan allergioita ei enää oteta tosissaan.

Njam

Valkosipulia lisäisin. Ja minttua voi laittaa meiramin sijaan. Tai kuivattuja tatteja kasvisversioon

1957

Teillähän on todella maistuvia hernekeiton ohjeita. Tuskin kukaan jaksaa lukea näin pitkää juttua...:).

Tähän tapaan olen tehnyt rokkaa  jo ainakin kolmekymmentä  vuotta. Viime vuosina  olen käyttänyt  Papuskan herneitä, pussista löytyy aivan ok ohje, olen sitä vain hieman tuunannut..

Huuhdo herneet ja sitten raikkaaseen veteen vähintään 12 tuntia ,Laitan yleensä 2 pussia herneitä,siis 1Kg.  Samassa vedessä keitetään kun liotetaankin.

10litran kattila, vettä 5,5-6l. Pari sipulia ja muutama porkkana sekä lanttuakin, kaikki sopivina pieninä lohkoina.  Ylikypsää possun savukylkeä vähintään 1,5 kg kuutioituna,( niissäkin on melkoisia makueroja) siis kylkipaloja jotka itse kuutioin. En laita nahkaa mukaan.Mustaa pippuria 1-2 tl, meiramia  2-3 tl, sinappia vajaa tuubi, käytän auran keltaista, jotain kasvislientä 1- 2 kpl, viimeksi laitoin knorrin fondia. Ei suolaa. 

Kun hernevesi  alkaaa kiehua niin lisään kaiken muun  sekaan, sitten keitellään 3-5 tuntia erittäin miedolla lämmöllä.

Mikäli soppa tuntuu liian paksulta niin lisätään hieman vettä sekaan.

Loput mitä ei heti syödä niin pakasterasioihin ja pakkaseen viimeistään seuraavana päivänä.

Näytä kaikki kommentit (20)
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3245 reseptiä.
Linkitetty 35 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Oliiviöljy on tomaattikeiton silkinpehmeän suutuntuman salaisuus. Ennen tomaattisesonkia keitto valmistuu säilötyistä tomaateista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
60 min
Vaikeustaso
Helppo

Pappa al pomodoro eli italialainen tomaattikeitto

Ainekset

3
valkosipulinkynttä
1
ruukku basilikaa
¾
dl
oliiviöljyä
¼
tl
mustapippuria
2
tlk (à 400 g)
kokonaisia kuorittuja tomaatteja
4–5
dl
vettä
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
5
cm:n pala
kuivahtanutta vaaleaa leipää
n. 180
g
kirsikkatomaatteja
PINNALLE
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Nypi basilikasta lehdet erilleen, hienon­na varret.

  2. Kaada öljy kattilaan ja lisää valko­sipuli. Lämmitä matalalla lämmöllä, kunnes valkosipuli alkaa tuoksua, mut­ta ei ole ruskistunut.

  3. Lisää basilikan varret ja rouhi jouk­koon mustapippuri. Kuumenna sekoit­taen minuutin verran.

  4. Kumoa tomaatit kattilaan ja huuhtele tölkit vedellä. Lisää vesi, suola ja sokeri. Painele tomaatit rikki puulastalla.

  5. Kuumenna kiehuvaksi ja murenna joukkoon leipä. Anna kiehua kannen alla hiljaa poristen 40–45 minuuttia. Lisää vettä tarvittaessa. Keitto saa olla koostumukseltaan paksua. (Sitä ei tarvitse soseuttaa.)

  6. Paista kirsikkatomaatteja pannulla pari minuuttia. Annostele keitto lauta­sille, lisää kirsikkatomaatit ja basilikan­lehdet. Valuta pinnalle vielä öljyä.

Vinkki Käytä keitossa miedohkoa olii­viöljyä sen verran kuin raaskit, kuitenkin vähintään ¾ dl.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3245 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Papukeitto ei väreillä ilottele, mutta makua riittää senkin edestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 40 min + papujen liottaminen yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Pasta e fagioli eli pasta-papukeitto

Ainekset

PAVUT
3
dl
kuivattuja borlottipapuja
2
porkkanaa
1
sipuli
2
lehtisellerin vartta
5
valkosipulinkynttä
4
salvian oksaa
1
tl
suolaa
n. 1½
l
vettä
KEITTO
2
valkosipulinkynttä
8
salvianlehteä
2
rkl
oliiviöljyä
200
g
ditalini- tai zitapastaa
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Huuhtele pavut ja laita ne isoon kulhoon. Kaada päälle kylmää vettä ja anna papujen liota yön yli.

  2. Valuta pavut ja laita ne pataan. Kuori ja paloittele porkkanat ja sipu­li muutamaan osaan. Leikkaa lehti sellerit muutamaan palaan. Kuori valkosipulinkynnet.

  3. Laita kasvikset, suola ja salvian oksat pataan. Kaada päälle vesi.

  4. Kuumenna kiehuvaksi. Laske läm­pöä ja peitä pata kannella. Anna pa­pujen kiehua hiljalleen poreilevassa vedessä 45–60 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä.

  5. Poimi kasvikset ja salvian oksat pois. Valuta pavut niin, että otat lie­men talteen.

  6. Soseuta puolet pavuista ja puolet keitinliemestä keskenään tehosekoit­timessa tai monitoimikoneessa.

  7. Valmista keitto. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Nypi salviasta lehdet. Kuumenna öljy kattilassa ja lisää valkosipuli sekä salvia. Kaada joukkoon papu­liemiseos ja loput pavut. Lisää lientä sen verran, että keitosta tulee paksuhkoa. Kuu­menna kiehuvaksi ja alenna lämpöä.

  8. Keitä pasta suolalla maustetus­sa vedessä 3 minuuttia vajaaksi keittoajastaan.

  9. Lisää valutettu pasta keittoon. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä vielä muutama minuutti. Valuta pin­nalle oliiviöljyä.

Vinkki Voit myös paistaa salvian­lehdet pannussa öljyssä ja lisätä ne keiton pinnalle.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3245 reseptiä.
Linkitetty 71 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tofu khao soi eli thaimaalainen nuudelikeitto

Ainekset

2
rkl
rypsiöljyä
1
rkl
punaista currytahnaa
1
prk (400 ml)
kookosmaitoa
8
dl
kasvislientä
2–3
rkl
soijakastiketta tai thaimaalaista kalakastiketta
2
tl
fariinisokeria
250
g
muna- tai riisinuudeleita
KHAO SOI -TAHNA
1
punainen chili
1
salottisipuli
4
valkosipulinkynttä
2
tl
tuoretta inkivääriä raastettuna
½
ruukku korianterinvarsia (säästä lehdet tarjoiluun)
2
tl
korianterinsiemeniä
1
tl
kurkumaa
1
tl
curryjauhetta
TOFU
300
g
maustamatonta tofua
1
chili
2
pientä paksoita tai 1⁄2 iso kiinankaali
3
rkl
rypsiöljyä
1
tl
jauhettua korianteria
1
rkl
soijakastiketta
TARJOILUUN
korianterinlehtiä, thaibasilikaa, ituja, limettiä lohkoina, punasipulia (ja chiliöljyä)

Työvaiheet

  1. Valmista ensin khao soi -tahna. Laita kaikki tahnan ainekset tehosekoittimeen ja hienonna tasaiseksi. Lisää tarvittaessa tilkka öljyä.

  2. Valmista tofu. Kääräise se puhtaaseen keittiöpyyhkeeseen lautaselle ja nosta päälle paino. Anna tofun valua noin 15 minuuttia.

  3. Revi tofu paloiksi. Viipaloi chili ja paksoit. Paista tofu chilin kanssa öljyssä kauniin väriseksi. Lisää paksoit ja paista noin minuutti. Mausta korianterilla ja soijalla. Laita pannu hetkeksi sivuun.

  4. Kuullota khao soi -tahnaa kattilassa öljyssä muutama minuutti. Lisää kattilaan currytahna, kookosmaito ja kasvisliemi. Mausta seos soijakastikkeella ja fariinisokerilla. Kuumenna kiehuvaksi, alenna lämpö ja anna porista noin 5 minuuttia.

  5. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta vesi pois. Jaa nuudelit annoskulhoihin. Lusikoi päälle keittoa ja tofu-paksoisekoitusta.

  6. Viimeistele yrteillä, iduilla, limetinlohkoilla ja ohueksi leikatulla punasipulilla. Pirskota päälle halutessasi chiliöljyä.

Vinkki Jos haluat oikaista khao soi -tahnan valmistuksen, voit korvata sen laittamalla keittoon enemmän punaista currytahnaa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3245 reseptiä.
Linkitetty 143 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Nyt ei nuukailla fenkoleissa! Tähän keittoon upotetaan huimat kaksi kiloa fenkolia. Siivilöinti takaa silkinsileän lopputuloksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Silkinsileä fenkolikeitto

Ainekset

2
kg
fenkoleita
1
makeasipuli
½
dl
mietoa oliiviöljyä
dl
valkoviiniä
1–1½
l
kasvis- tai kanalientä
½
tl
suolaa
2
dl
kuohukermaa

Työvaiheet

  1. Leikkaa fenkolien varret pois. Ota hy­väkuntoiset lehdet talteen. Siisti kanta ja viipaloi fenkolit. Hienonna sipuli.

  2. Kuumenna öljy isossa katti­lassa. Kuullota fenkolia ja sipulia keskilämmöllä välillä sekoittaen 25–35 minuuttia, kunnes fenkoli on pehmentynyt.

  3. Lisää viini ja keitä sekoittaen noin 5 minuuttia. Lisää litra lientä ja suola. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 10–20 minuuttia, kunnes fenkolit ovat aivan pehmeitä. Lisää lientä tarvittaessa.

  4. Soseuta keitto erissä monitoimi­koneessa tai tehosekoittimessa. Jos keitto tuntuu rakeiselta, voit siivilöidä sen sileäksi. Huuhtele kattila.

  5. Kaada keitto takaisin kattilaan. Li­sää kerma. Kuumenna keitto ja keitä pienellä lämmöllä sekoittaen 3–5 mi­nuuttia, kunnes se hieman sakenee.

  6. Koristele fenkolin lehdillä. Tarjoa ra­peakuorisen leivän kanssa.

Vinkki Malta keittää fenkolit täysin pehmeiksi. Silloin niistä irtoaa eniten makua ja soseuttaminen on helppoa.

Kommentit (0)