Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 78 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Päivi Ristell

Itse tehty hernekeitto erottuu purkkiversiosta savun maulla ja maukkailla sattumillaan.

Miksi tehdä hernekeittoa itse, kun purkkihernarikin on niin hyvää?

Hernekeitto kuuluu todella niihin ruokiin, jotka ovat maukkaita myös valmisversioina. Silti kannattaa palauttaa mieleen, kuinka hernari valmistettiinkaan.

Itse tehty hernekeitto eroaa valmisversioista rakenteeltaan. Kotitekoisessa hernekeitossa herneet erottuvat, vaikka ovatkin pehmeitä. Keittoa ei siis kannata keittää aivan sosemaiseksi, ellei pidä juuri sellaisesta keitosta.

Lihan valinnalla voi puolestaan vaikuttaa keiton makuun. Joukkoon sopii niin palvikinkku kuin muukin savuliha. Yhtä hyvin keitosta voi tehdä helposti vegaanisen vaihtamalla lihan kylmäsavutofuun.

Tärkeintä valmistuksessa on muistaa laittaa kuivatut herneet likoamaan valmistusta edeltävänä iltana. Niin keitto valmistuu kohtuuajassa ja herneet kypsyvät tasaisesti takuupehmeiksi.

Hernekeiton voi hyvin keittää päivää ennen tarjoilua. Tällöin se on hyvä jäähdyttää kylmässä vesihauteessa, jolloin se on nopeasti valmis nostettavaksi jääkaappiin. Keitto sakenee jäähtyessään, joten lämmitysvaiheessa on hyvä lisätä tilkka vettä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
20 min + 10 t liottaminen ja 1 t 30 min keittäminen
Vaikeustaso
Helppo

Hernekeitto

Ainekset

500
g
kuivattuja herneitä
2
l
vettä liottamiseen
Keittoon
l
vettä
1
iso sipuli
3
laakerinlehteä
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria rouhittuna
350
g
kypsää palvilihaa (kinkkua tai porsaankylkeä)
Lisäksi
sinappia

Työvaiheet

  1. Huuhdo herneet siivilässä ja poista joukosta huonot. Kumoa herneet isoon kattilaan. Kaada päälle kylmä vesi. Anna herneiden liota vedessä huoneenlämmössä seuraavaan päivään (10–20 tuntia).
  2. Siivilöi turvonneet herneet ja kumoa ne takaisin kattilaan. Lisää päälle raikas keittovesi, johon teet hernekeiton. Kuumenna kiehuvaksi. 
  3. Kuori ja hienonna sipuli. Lisää keittoon sipulit, laakerinlehdet, suola ja mustapippuri. Anna kiehua kannen alla hiljalleen noin tunti. Sekoita välillä kunnolla pohjaa myöten, jotta keitto ei tartu kiinni.
  4. Paloittele palviliha kuutioiksi. Lisää lihat keittoon ja anna sen kiehua vielä noin puoli tuntia, kunnes herneet ovat pehmeitä mutta eivät vielä soseutuneet. Jos hernekeitto vaikuttaa paksulta, lisää tilkka vettä ja kiehauta.
  5. Tarkista maku. Tarjoa sinapin kera.

Vinkki! Saat hernekeitosta vegaanisen jättämällä lihan pois ja lisäämällä kypsennyksen loppuvaiheessa 300 g kuutioitua kylmäsavutofua.

Kommentit (20)

jahnu

Sinapin sijaan olen vuosikausia (kymmeniä) käyttänyt currya.Epäilevät kulinaristitkin sanovat sen toimivan.

Apicius

Tässä samoin kuin muissa pitkään haudutettavissa ruoissa korvaamaton apuri on Aromipesä niillä joilta se kaapin perukoilta löytyy. Lyhyt kiehautus ja hautumaan yön yli, aamulla on soppa valmis.

Jaska - ukki

Vaikka olen kaikenväristen- ja muotoisten sipuleiden ystävä, jätän sen hernekeitosta pois. Kaasujen määrä on hernekeiton jälkeen ilman sipuliakin ihan riittävä. Lihana käytän, jos vain kaupasta löytyy, savustettua porsaan potkaa. Lihat voi erotella potkan luista heti alussa ja laittaa luut herneiden sekaan makua antamaan, lihakuutiot sitten vähän myöhemmin.

Käyttäjä30663
Seuraa 
Liittynyt2.2.2021

Voi, että kun alkoikin tehdä mieli itse tehtyä hernekeittoa. Kiitos ohjeesta!

Vierailija

@ Jaska-ukki

Samaa mieltä sipulista. Meillä lähes kaikkiin ruokiin laitetaan sipulia, mutta hernekeittoon ei koskaan. Vasta pöydässä ruokailijat saavat mahdollisuuden ripotella ihan hienoksi leikattua raakaa sipulia soppaansa, samoin kuin erittäin vahvaa ja makeaa kotisinappia. Pinnalle lusikallinen tuoretta meiramia, mikä oleellinen mauste jostain käsittämättömästä syystä puuttui reseptistä kokonaan.

Talau

Tunti on liian vähän. Pitää kiehua niin kauan että liemen väri muuttuu vihreäksi. Riippuu vähän herneistä mutta n. 2 tuntia on sopiva. Ei tarvitse välttämättä kiehua vaan pieni poreilu on paras jolloin nesteen lämpö on n. 90°C. Vihjeenä savustettu kalkkuna on hieno maun antaja. Herneissä oleva typpi aiheuttaa suolistossa kaasun muodostusta. Isoäidin väitteen mukaan pierettää vähemmän kun ei käytä liotusvettä keitossa. Armeijan hernekeitto soppatykistä on hyvää koska keittimessä lämpö välittyy glygolihauteessa jolloin lämpö on tasainen eikä polttava. 869

Kaino

Vuonna 2009 näin sanomalehdessä helpon Hernekeitto reseptin. Se tehdään uunissa, eikä se vaadi herneiden liottamista. Sen jälkeen en ole muuta Hernekeittoa tehnytkään. Kannattaa laittaa resepti talteen ja kokeilla. Löydät sen googlettamalla Uunirokka.

Ei pörise

Kyllä sipuli kuuluu ehdottomasti hernekeittoon. Tärkeä asia valmistuksessa on liotus ja sen jälkeen herneiden huutelu, jolloin saadaan ilmavaivoja aiheuttavat aineet pois herneistä. Missään nimessä ei liotusvettä saa käyttää keiton valmistukseen, kuten joissain ohjeissa sanotaan. Jo sen haju kertoo, mitä se sisältää:"pieruaineita". Herneen ja kaalin huolellinen ja riittävä kypsytys takaavat pieruttomuuden.

Anita

Kuka laittaa laakerinlehtiä hernesoppaan, ei todellakaan kuulu sinne.

Vierailija

Laakerinlehtiä käytetään hernekeiton valmistuksessa, mutta voi ne jättää poiskin. Sen sijaan tuosta reseptistä puuttuu se kaikkein tärkein hernekeiton mauste: meirami. Ilman meiramia tuota soppaa ei syö edes kuuluisa ”Koistisen labradorinnoutaja”.

George

Onko kokkikoulun pääsyvaatimuksenä sipuliaddiktio ? Enää ei lehdissä ja televisio-ohjelmissa tule ruokaohjetta, johon ei tule sipulia. Sipuliallergia on Suomen yleisin ruoka-allergia, mutta se ei kokkeja liikuta yhtään. Jos lihapullissa on 40% sipulia, sitä ei tarvitse ilmoittaa..

Edu214

Painekattila ehdottomasti paras kattila mm. hernekeiton valmistukseen. Sipulia, sinappia, jauheliha lihana ja ehdottomasti pitää olla lopussa lisätty kerma (ei mikään ruokakerma).

Vierailija

@ George

Höpönhöpön. Virallisten terveystietojen mukaan aikuisista suomalaisista vain 2–5 prosenttia sairastaa ruoka-allergiaa. Useimmiten kyseessä on siitepölyallergiasta johtuva ristiallergia tai lapsuudessa alkanut allergia. Oireiden takana saattaa myös olla jotakin muuta kuin allergia, esimerkiksi ärtyneen suolen oireyhtymä tai laktoosi-intoleranssi.

Oikeiden allergikkojen pahin painajainen on se, että ”mäentykkää”-tyypit keksivät itselleen valeallergioita, mistä syystä oikeitakaan allergioita ei enää oteta tosissaan.

Njam

Valkosipulia lisäisin. Ja minttua voi laittaa meiramin sijaan. Tai kuivattuja tatteja kasvisversioon

1957

Teillähän on todella maistuvia hernekeiton ohjeita. Tuskin kukaan jaksaa lukea näin pitkää juttua...:).

Tähän tapaan olen tehnyt rokkaa  jo ainakin kolmekymmentä  vuotta. Viime vuosina  olen käyttänyt  Papuskan herneitä, pussista löytyy aivan ok ohje, olen sitä vain hieman tuunannut..

Huuhdo herneet ja sitten raikkaaseen veteen vähintään 12 tuntia ,Laitan yleensä 2 pussia herneitä,siis 1Kg.  Samassa vedessä keitetään kun liotetaankin.

10litran kattila, vettä 5,5-6l. Pari sipulia ja muutama porkkana sekä lanttuakin, kaikki sopivina pieninä lohkoina.  Ylikypsää possun savukylkeä vähintään 1,5 kg kuutioituna,( niissäkin on melkoisia makueroja) siis kylkipaloja jotka itse kuutioin. En laita nahkaa mukaan.Mustaa pippuria 1-2 tl, meiramia  2-3 tl, sinappia vajaa tuubi, käytän auran keltaista, jotain kasvislientä 1- 2 kpl, viimeksi laitoin knorrin fondia. Ei suolaa. 

Kun hernevesi  alkaaa kiehua niin lisään kaiken muun  sekaan, sitten keitellään 3-5 tuntia erittäin miedolla lämmöllä.

Mikäli soppa tuntuu liian paksulta niin lisätään hieman vettä sekaan.

Loput mitä ei heti syödä niin pakasterasioihin ja pakkaseen viimeistään seuraavana päivänä.

Näytä kaikki kommentit (20)
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Tara Junker KUVA Ninna Lindström
Lähes kokonaan säilykkeistä valmistettu maukas tomaattikeitto on arjen pelastus. Luksuslisän keitolle antavat täyteläisen juustoiset krutongit.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Tomaattikeitto ja juustokrutongit

Ainekset

2
prk (à 400 g)
tomaattimurskaa
10
aurinkokuivattua tomaattia öljyssä
1
rkl
tuoretta timjamia hienonnettuna
2
valkosipulinkynttä
1
kasvisliemikuutio
1
rkl
balsamicoa
1
tl
sokeria
½
tl
mustapippuria myllystä
1
tlk (400 ml)
kookosmaitoa
2
dl
kiehautettua vettä
(suolaa)
JUUSTOKRUTONGIT
8
palaa hapanjuurileipää
40
g
voita
200
g
cheddarjuustoa viipaleina
LISÄKSI
1
ruukku basilikaa
oliiviöljyä ja chilihiutaleita

Työvaiheet

  1. Kaada tomaattimurska kattilaan. Hienonna aurinkokuivatut tomaatit ja timjami. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Lisää ne kattilaan. Lisää kasvisliemikuutio, balsamico, sokeri ja pippuri. Kuumenna kiehuvaksi ja alenna lämpöä. Keitä kannen alla välillä sekoitellen noin 10 minuuttia.

  2. Valmista sillä aikaa krutongit. Voitele leipäpalat molemmilta puolilta. Päällystä puolet leivistä cheddarviipaleilla. Paina loput leipäviipaleet kansiksi juuston päälle. Paista pannulla noin 3 minuuttia per puoli tai kunnes juusto on sulanut. Jos haluat leivistä tiiviimpiä, levitä leivinpaperipala pannulla olevien leipien päälle ja paina leivät toisella pannulla tai kattilalla litteämmiksi.

  3. Nosta leivät leikkuulaudalle ja leikkaa ne krutongin kokoisiksi paloiksi.

  4. Lisää keittoon kookosmaito ja kiehautettu vesi. Soseuta sauvasekoittimella. Jos keitto on mielestäsi liian paksua, voit lisätä hieman vettä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hieman suolaa. Keittoa ei tarvitse enää kuumentaa.

  5. Viimeistele keitto basilikan lehdillä, oliiviöljyllä ja chilihiutaleilla. Tarjoa juustokrutonkien kanssa.

Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Wokkaa kasviksia pikaisesti pannulla. Rapeus ja ravintoarvot säilyvät, kun kasvikset eivät kypsy liikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Wokattu kasviskeitto

Ainekset

350
g
kirsikkatomaatteja
1
l
pinaattia
1–2
lehtisellerinvartta
1
suippopaprika
100
g
herkkusieniä
1
punasipuli
3
valkosipulinkynttä
1
l
kasvislientä (gluteeniton)
2
rkl
rypsiöljyä
½
dl
cashewpähkinöitä
1
tl
savupaprikajauhetta
1
tl
kuivattua yrttisekoitusta
1
tl
sokeria
1
prk (380/230g)
valkoisia kypsiä papuja

Työvaiheet

  1. Huuhtele kirsikkatomaatit, pinaatinlehdet ja lehtisellerit. Viipaloi lehtisellerit. Huuhtele paprika, halkaise ja poista siemenkodat ja kanta, viipaloi. Puhdista sienet ja viipaloi. Kuori ja viipaloi punasipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna kasvisliemi (1 l vettä + 2 kasvisfondikuutiota).

  2. Kuullota wokkipannussa tai paistokasarissa öljyssä sipuleita, herkkusieniä, lehtiselleriä, paprikaa ja pinaattia muutaman minuutin. Lisää cashew-pähkinät ja mausteet. Jatka paistamista pari minuuttia. Lisää huuhdotut pavut ja tomaatit. Kaada joukkoon kuuma kasvisliemi. Kiehauta. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla. Tarjoile keitto hyvän leivän kanssa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 27 keittokirjaan.
OHJE Riikka Väliahde KUVA Panu Pälviä

Saisiko olla kulhollinen täyteläistä ja lämmittävää kanakeittoa? Maapähkinävoi tekee liemestä runsaan ja kermaisen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopea maapähkinä-kanakeitto

Ainekset

1
oranssi paprika
1
kesäkurpitsa
¼
punakaalia
1
maissintähkä
2
rkl
öljyä
250
g
broilerin paistisuikaleita
3
tl
keltaista currytahnaa
8
dl
kasvislientä
1
prk (250 ml)
kookosmaitoa
4
rkl
maapähkinävoita
(suolaa)
1
limetti
LISÄKSI
1
chili
1
ruukku korianteria

Työvaiheet

  1. Leikkaa paprika ja kesäkurpitsa suupaloiksi. Suikaloi kaali. Irrota maissista lehdet ja leikkaa jyvät pitkittäissuunnassa irti.

  2. Kuumenna öljy kattilassa. Paista broilerit öljyssä kypsäksi. Lisää currytahna ja vihannekset. Paista vielä 5 minuuttia.

  3. Lisää kasvisliemi, kookosmaito ja maapähkinävoi. Kuumenna kiehuvaksi ja alenna lämpöä. Anna kiehua kannen alla noin 10 minuuttia, kunnes vihannekset ovat kypsiä.

  4. Hienonna chili ja korianteri keiton kiehuessa. Purista limetin mehu ja lisää se valmiiseen keittoon. Tarjoa keitto chilin ja korianterin kanssa.

Vinkki Kokeile broilerin tilalla kiinteää tofua.

ET-lehti on lisännyt 331 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Maukkain keittoliemi syntyy, kun haudutat peratut rantakalat kokonaisina ja lisäät joukkoon merisuolaa ja tillinvarsia.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Rantakalakeitto

Ainekset

1
kg
onkikaloja, esim. ahvenia, särkiä, haukea
2
l
vettä
tl
hienoa merisuolaa
1
tl
kokonaisia valkopippureita
3
laakerinlehteä
4
tillinoksaa
5
kiinteä perunaa
2
porkkanaa
½
pieni purjo
tilliä silputtuna
nokare voita

Työvaiheet

  1. Perkaa kalat, poista sisälmykset ja kidukset. Huuhtele kylmällä vedellä.

  2. Kiehauta vesi. Lisää joukkoon kokonaiset kalat, suola, pippurit ja laakerinlehdet. Taita joukkoon tillin varret, säästä lehdet. Hauduta kaloja kevyesti poreillen 20 minuuttia. Kuori pois pinnalle muodostuva vaahto.

  3. Kuori ja lohko perunat ja porkkanat. Halkaise, huuhtele ja viipaloi purjo. Silppua tillin lehdet.

  4. Siivilöi liemi. Lisää kasvikset liemeen kypsymään 15 minuutiksi.

  5. Perkaa kalat ruodottomiksi paloiksi. Lisää kalapalat muuten kypsän keiton joukkoon. Viimeistele voinokareella ja tuoreella tillillä.