Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 78 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Päivi Ristell

Itse tehty hernekeitto erottuu purkkiversiosta savun maulla ja maukkailla sattumillaan.

Miksi tehdä hernekeittoa itse, kun purkkihernarikin on niin hyvää?

Hernekeitto kuuluu todella niihin ruokiin, jotka ovat maukkaita myös valmisversioina. Silti kannattaa palauttaa mieleen, kuinka hernari valmistettiinkaan.

Itse tehty hernekeitto eroaa valmisversioista rakenteeltaan. Kotitekoisessa hernekeitossa herneet erottuvat, vaikka ovatkin pehmeitä. Keittoa ei siis kannata keittää aivan sosemaiseksi, ellei pidä juuri sellaisesta keitosta.

Lihan valinnalla voi puolestaan vaikuttaa keiton makuun. Joukkoon sopii niin palvikinkku kuin muukin savuliha. Yhtä hyvin keitosta voi tehdä helposti vegaanisen vaihtamalla lihan kylmäsavutofuun.

Tärkeintä valmistuksessa on muistaa laittaa kuivatut herneet likoamaan valmistusta edeltävänä iltana. Niin keitto valmistuu kohtuuajassa ja herneet kypsyvät tasaisesti takuupehmeiksi.

Hernekeiton voi hyvin keittää päivää ennen tarjoilua. Tällöin se on hyvä jäähdyttää kylmässä vesihauteessa, jolloin se on nopeasti valmis nostettavaksi jääkaappiin. Keitto sakenee jäähtyessään, joten lämmitysvaiheessa on hyvä lisätä tilkka vettä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
20 min + 10 t liottaminen ja 1 t 30 min keittäminen
Vaikeustaso
Helppo

Hernekeitto

Ainekset

500
g
kuivattuja herneitä
2
l
vettä liottamiseen
Keittoon
l
vettä
1
iso sipuli
3
laakerinlehteä
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria rouhittuna
350
g
kypsää palvilihaa (kinkkua tai porsaankylkeä)
Lisäksi
sinappia

Työvaiheet

  1. Huuhdo herneet siivilässä ja poista joukosta huonot. Kumoa herneet isoon kattilaan. Kaada päälle kylmä vesi. Anna herneiden liota vedessä huoneenlämmössä seuraavaan päivään (10–20 tuntia).
  2. Siivilöi turvonneet herneet ja kumoa ne takaisin kattilaan. Lisää päälle raikas keittovesi, johon teet hernekeiton. Kuumenna kiehuvaksi. 
  3. Kuori ja hienonna sipuli. Lisää keittoon sipulit, laakerinlehdet, suola ja mustapippuri. Anna kiehua kannen alla hiljalleen noin tunti. Sekoita välillä kunnolla pohjaa myöten, jotta keitto ei tartu kiinni.
  4. Paloittele palviliha kuutioiksi. Lisää lihat keittoon ja anna sen kiehua vielä noin puoli tuntia, kunnes herneet ovat pehmeitä mutta eivät vielä soseutuneet. Jos hernekeitto vaikuttaa paksulta, lisää tilkka vettä ja kiehauta.
  5. Tarkista maku. Tarjoa sinapin kera.

Vinkki! Saat hernekeitosta vegaanisen jättämällä lihan pois ja lisäämällä kypsennyksen loppuvaiheessa 300 g kuutioitua kylmäsavutofua.

Kommentit (20)

jahnu

Sinapin sijaan olen vuosikausia (kymmeniä) käyttänyt currya.Epäilevät kulinaristitkin sanovat sen toimivan.

Apicius

Tässä samoin kuin muissa pitkään haudutettavissa ruoissa korvaamaton apuri on Aromipesä niillä joilta se kaapin perukoilta löytyy. Lyhyt kiehautus ja hautumaan yön yli, aamulla on soppa valmis.

Jaska - ukki

Vaikka olen kaikenväristen- ja muotoisten sipuleiden ystävä, jätän sen hernekeitosta pois. Kaasujen määrä on hernekeiton jälkeen ilman sipuliakin ihan riittävä. Lihana käytän, jos vain kaupasta löytyy, savustettua porsaan potkaa. Lihat voi erotella potkan luista heti alussa ja laittaa luut herneiden sekaan makua antamaan, lihakuutiot sitten vähän myöhemmin.

Käyttäjä30663
Seuraa 
Liittynyt2.2.2021

Voi, että kun alkoikin tehdä mieli itse tehtyä hernekeittoa. Kiitos ohjeesta!

Vierailija

@ Jaska-ukki

Samaa mieltä sipulista. Meillä lähes kaikkiin ruokiin laitetaan sipulia, mutta hernekeittoon ei koskaan. Vasta pöydässä ruokailijat saavat mahdollisuuden ripotella ihan hienoksi leikattua raakaa sipulia soppaansa, samoin kuin erittäin vahvaa ja makeaa kotisinappia. Pinnalle lusikallinen tuoretta meiramia, mikä oleellinen mauste jostain käsittämättömästä syystä puuttui reseptistä kokonaan.

Talau

Tunti on liian vähän. Pitää kiehua niin kauan että liemen väri muuttuu vihreäksi. Riippuu vähän herneistä mutta n. 2 tuntia on sopiva. Ei tarvitse välttämättä kiehua vaan pieni poreilu on paras jolloin nesteen lämpö on n. 90°C. Vihjeenä savustettu kalkkuna on hieno maun antaja. Herneissä oleva typpi aiheuttaa suolistossa kaasun muodostusta. Isoäidin väitteen mukaan pierettää vähemmän kun ei käytä liotusvettä keitossa. Armeijan hernekeitto soppatykistä on hyvää koska keittimessä lämpö välittyy glygolihauteessa jolloin lämpö on tasainen eikä polttava. 869

Kaino

Vuonna 2009 näin sanomalehdessä helpon Hernekeitto reseptin. Se tehdään uunissa, eikä se vaadi herneiden liottamista. Sen jälkeen en ole muuta Hernekeittoa tehnytkään. Kannattaa laittaa resepti talteen ja kokeilla. Löydät sen googlettamalla Uunirokka.

Ei pörise

Kyllä sipuli kuuluu ehdottomasti hernekeittoon. Tärkeä asia valmistuksessa on liotus ja sen jälkeen herneiden huutelu, jolloin saadaan ilmavaivoja aiheuttavat aineet pois herneistä. Missään nimessä ei liotusvettä saa käyttää keiton valmistukseen, kuten joissain ohjeissa sanotaan. Jo sen haju kertoo, mitä se sisältää:"pieruaineita". Herneen ja kaalin huolellinen ja riittävä kypsytys takaavat pieruttomuuden.

Anita

Kuka laittaa laakerinlehtiä hernesoppaan, ei todellakaan kuulu sinne.

Vierailija

Laakerinlehtiä käytetään hernekeiton valmistuksessa, mutta voi ne jättää poiskin. Sen sijaan tuosta reseptistä puuttuu se kaikkein tärkein hernekeiton mauste: meirami. Ilman meiramia tuota soppaa ei syö edes kuuluisa ”Koistisen labradorinnoutaja”.

George

Onko kokkikoulun pääsyvaatimuksenä sipuliaddiktio ? Enää ei lehdissä ja televisio-ohjelmissa tule ruokaohjetta, johon ei tule sipulia. Sipuliallergia on Suomen yleisin ruoka-allergia, mutta se ei kokkeja liikuta yhtään. Jos lihapullissa on 40% sipulia, sitä ei tarvitse ilmoittaa..

Edu214

Painekattila ehdottomasti paras kattila mm. hernekeiton valmistukseen. Sipulia, sinappia, jauheliha lihana ja ehdottomasti pitää olla lopussa lisätty kerma (ei mikään ruokakerma).

Vierailija

@ George

Höpönhöpön. Virallisten terveystietojen mukaan aikuisista suomalaisista vain 2–5 prosenttia sairastaa ruoka-allergiaa. Useimmiten kyseessä on siitepölyallergiasta johtuva ristiallergia tai lapsuudessa alkanut allergia. Oireiden takana saattaa myös olla jotakin muuta kuin allergia, esimerkiksi ärtyneen suolen oireyhtymä tai laktoosi-intoleranssi.

Oikeiden allergikkojen pahin painajainen on se, että ”mäentykkää”-tyypit keksivät itselleen valeallergioita, mistä syystä oikeitakaan allergioita ei enää oteta tosissaan.

Njam

Valkosipulia lisäisin. Ja minttua voi laittaa meiramin sijaan. Tai kuivattuja tatteja kasvisversioon

1957

Teillähän on todella maistuvia hernekeiton ohjeita. Tuskin kukaan jaksaa lukea näin pitkää juttua...:).

Tähän tapaan olen tehnyt rokkaa  jo ainakin kolmekymmentä  vuotta. Viime vuosina  olen käyttänyt  Papuskan herneitä, pussista löytyy aivan ok ohje, olen sitä vain hieman tuunannut..

Huuhdo herneet ja sitten raikkaaseen veteen vähintään 12 tuntia ,Laitan yleensä 2 pussia herneitä,siis 1Kg.  Samassa vedessä keitetään kun liotetaankin.

10litran kattila, vettä 5,5-6l. Pari sipulia ja muutama porkkana sekä lanttuakin, kaikki sopivina pieninä lohkoina.  Ylikypsää possun savukylkeä vähintään 1,5 kg kuutioituna,( niissäkin on melkoisia makueroja) siis kylkipaloja jotka itse kuutioin. En laita nahkaa mukaan.Mustaa pippuria 1-2 tl, meiramia  2-3 tl, sinappia vajaa tuubi, käytän auran keltaista, jotain kasvislientä 1- 2 kpl, viimeksi laitoin knorrin fondia. Ei suolaa. 

Kun hernevesi  alkaaa kiehua niin lisään kaiken muun  sekaan, sitten keitellään 3-5 tuntia erittäin miedolla lämmöllä.

Mikäli soppa tuntuu liian paksulta niin lisätään hieman vettä sekaan.

Loput mitä ei heti syödä niin pakasterasioihin ja pakkaseen viimeistään seuraavana päivänä.

Mesu1963

Luin 1800-luvun keittokirjasta seuraavan ohjeen: Pestyjä herneitä liotetaan yön yli ja vesi vaihdetaan, keitetään tunti ja lisätään pilkottu sipuli ja kokonaiset maustepippurit. Laitetaan sekaan kokonaien savupotka ja keitetään niin että lihat irtoavat luista helposti, otetaan savupotka liemestä ja pilkotaan samalla pilkotaan myös porsaan lapaa tai kylkeä kuutioiksi, Lisätään lihat soppaan ja keitetään kypsäksi ja lopuksi maustetaan suolalla.

Zzzzz

Uuniin 2-3 tuntia jauheliha paistettuna sekaan ja suola 150 astetta ja valmis

Näin Karkkilassa

Karkkilan koulussa n.1976 tarjoiltiin "amerikkalaista" hernekeittoa. Siinä oli maissin muruja ja jauhelihaa..hyvää oli sekin vaikka hetki kesti tottua siihen.

El Pätä

Jahhas: palvin maku peittää herneen maun, ja mustapippurin sijaan valkopippuri sopii paremmin kuivatuista herneistä tehtyyn keittoon. Kuka näitä reseptejä oikein pahoinpitelee?

SIRPA

Hernekeittoon mausteeksi sipulin lisäksi lisätään mummon ohjeen mukaan vain suolaa ja kokonaisia maustepippureita. Lopuksi meiramia. Olen jo vuosia käyttänyt keittoon Wurstin sinappikinkkua. Helppoa ja hyvää!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Täyteläisen tomaattinen sydänsimpukkakeitto saa makunsa chilistä ja valkosipulista arrabbiata-pastan tapaan. Tarjoa keiton seurana hyvää leipää, jolla voit pyyhkäistä lautaselta viimeisetkin pisarat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + simpukoiden liotus 30 min + kypsennys 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Sydänsimpukkakeitto arrabbiata

Ainekset

500
g
sydänsimpukoita
3
valkosipulinkynttä
1
tl
kuivattuja chilihiutaleita
1
rkl
tomaattipyreetä
2
rkl
oliiviöljyä
3
oreganon oksaa
3
dl
valkoviiniä
1
prk (400 g)
tomaattimurskaa
1
tl
sokeria
n.1
dl
vettä
2
dl
kuohukermaa
n. ½
tl
suolaa
LISÄKSI
4
tomaattia
2
rkl
laadukasta oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Huuhtele simpukat juoksevan veden alla ja anna levätä sen jälkeen kylmässä vedessä puolisen tuntia. Heitä rikkinäiset ja sulkeutumattomat simpukat pois.

  2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kypsennä valkosipulia, chiliä ja tomaattipyreetä oliiviöljyssä kattilassa 2-3 minuuttia. Lisää oregano ja valkoviini. Kuumenna kiehuvaksi. Nostele simpukat kylmästä vedestä kattilaan, laita kansi päälle ja kypsennä täydellä teholla 2 minuuttia.

  3. Kaada simpukoiden keitinliemi siivilän läpi puhtaaseen kattilaan. Lisää joukkoon tomaatttimurska ja sokeri. Huuhtele purkki vedellä ja lisää vesi kattilaan. Kuumenna keitto kiehuvaksi ja anna sen hautua keskilämmöllä noin 10 minuuttia.

  4. Kalttaa keiton pinnalle tulevat tomaatit. Tee tomaatin pintaan kevyet ristiviillot ja kasta tomaatit yksi kerrallaan kiehuvaan veteen noin 10 sekunniksi. Kuori tomaatit ja poista siemenkota. Leikkaa tomaatin liha pieniksi kuutioiksi.

  5. Lisää kerma keittoon ja kuumenna kiehuvaksi. Siirrä kattila syrjään liedeltä ja soseuta keitto kuohkeaksi sauvasekoittimella. Maista ja lisää suolaa tarvittava määrä.

  6. Annostele keitto lautasille ja lusikoi tomaattikuutiot päälle. Viimeistele oliiviöljyllä ja tarjoa keitettyjen simpukoiden kanssa.

Vinkki Simpukoiden syöminen on hauskaa puuhaa, ja suositus onkin laittaa kaunottaret tarjolle omaan kulhoonsa kuoresta syötäväksi. Vaihtoehtoisesti simpukanlihan voi napata valmiiksi pois kuorista ja annostella keiton pinnalle yhdessä tomaattikuutioiden kanssa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Ruusukaalista syntyvä herkän makuinen sosekeitto sopii vaikka alkuruoaksi loppusyksyn juhlapöytään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 annosta tai 4 alkuruoka-annosta
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Ruusukaalikeitto

Ainekset

500
g
ruusukaaleja
2
sipulia
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
öljyä
7
dl
vettä
2
rkl
kasvifondia
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
¼
tl
mustapippuria
1
dl
paahdettua sipulia

Työvaiheet

  1. Siisti ruusukaalien kannat ja poista huonot lehdet. Ota kahdesta isoimmasta ruusukaalista irti lehtiä sen verran kun saat. Säästä ne keiton koristeluun. Paloittele loput kaalit.

  2. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä pannulla öljyssä noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä.

  3. Kiehauta vesi kattilassa, lisää paloitellut ruusukaalit ja keitä 5 minuuttia. Lisää sipulit ja kasvifondi. Keitä muutama minuutti. Soseuta keitto sauvasekoittimella.

  4. Lisää tuorejuusto nokareina ja kuumenna keittoa matalalla lämmöllä, kunnes juusto on liuennut. Mausta keitto mustapippurilla. Ripottele annosten pinnalle paahdettua sipulia ja koristele ruusukaalin lehdillä.

Vinkki Vaihda tuorejuusto halutessasi vegaaniseen versioon.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Anna Huovinen
Täyteläinen bataattisosekeitto sopii sekä arkipöytään että viikonlopun retkille.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Bataatti-linssikeitto

Ainekset

1
(n. 700 g)
bataatti
1
sitruunan raastettu kuori
3
sentin pala inkivääriä
2
rkl
öljyä
tl
juustokuminaa
1
tl
kardemummaa
1
l
vettä
dl
punaisia kuivattuja linssejä
1
prk (250 ml)
kookosmaitoa
1
rkl
hunajaa
1
kasvisliemikuutio
1
tl
suolaa
Paahdetut mantelit
1
rkl
öljyä
½
tl
savupaprikaa
1
ps (80 g)
kuorellisia manteleita
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele bataatti. Pese sitruuna ja raasta kuori. Raasta pala inkivääriä.
  2. Lisää kattilaan öljy, juustokumina ja kardemumma. Hauduta mausteita miedolla lämmöllä. Lisää joukkoon bataattipalat, vesi, linssit ja kaikki loput ainekset.

  3. Keitä hiljalleen 20 minuuttia. Soseuta keitto sauvasekoittimella.

  4. Tee lisukkeeksi paahdetut mantelit. Kuumenna öljy paistinpannulla. Hauduta savupaprikaa öljyssä ja lisää mantelit. Kääntele manteleita pannulla muutama minuutti. Jäähdytä ja ripottele joukkoon suolaa. Tarjoa mantelit keiton kanssa.

Vinkki! Pakkaa kuuma keitto retkelle termospulloon.