Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 78 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Päivi Ristell

Itse tehty hernekeitto erottuu purkkiversiosta savun maulla ja maukkailla sattumillaan.

Miksi tehdä hernekeittoa itse, kun purkkihernarikin on niin hyvää?

Hernekeitto kuuluu todella niihin ruokiin, jotka ovat maukkaita myös valmisversioina. Silti kannattaa palauttaa mieleen, kuinka hernari valmistettiinkaan.

Itse tehty hernekeitto eroaa valmisversioista rakenteeltaan. Kotitekoisessa hernekeitossa herneet erottuvat, vaikka ovatkin pehmeitä. Keittoa ei siis kannata keittää aivan sosemaiseksi, ellei pidä juuri sellaisesta keitosta.

Lihan valinnalla voi puolestaan vaikuttaa keiton makuun. Joukkoon sopii niin palvikinkku kuin muukin savuliha. Yhtä hyvin keitosta voi tehdä helposti vegaanisen vaihtamalla lihan kylmäsavutofuun.

Tärkeintä valmistuksessa on muistaa laittaa kuivatut herneet likoamaan valmistusta edeltävänä iltana. Niin keitto valmistuu kohtuuajassa ja herneet kypsyvät tasaisesti takuupehmeiksi.

Hernekeiton voi hyvin keittää päivää ennen tarjoilua. Tällöin se on hyvä jäähdyttää kylmässä vesihauteessa, jolloin se on nopeasti valmis nostettavaksi jääkaappiin. Keitto sakenee jäähtyessään, joten lämmitysvaiheessa on hyvä lisätä tilkka vettä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
20 min + 10 t liottaminen ja 1 t 30 min keittäminen
Vaikeustaso
Helppo

Hernekeitto

Ainekset

500
g
kuivattuja herneitä
2
l
vettä liottamiseen
Keittoon
l
vettä
1
iso sipuli
3
laakerinlehteä
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria rouhittuna
350
g
kypsää palvilihaa (kinkkua tai porsaankylkeä)
Lisäksi
sinappia

Työvaiheet

  1. Huuhdo herneet siivilässä ja poista joukosta huonot. Kumoa herneet isoon kattilaan. Kaada päälle kylmä vesi. Anna herneiden liota vedessä huoneenlämmössä seuraavaan päivään (10–20 tuntia).
  2. Siivilöi turvonneet herneet ja kumoa ne takaisin kattilaan. Lisää päälle raikas keittovesi, johon teet hernekeiton. Kuumenna kiehuvaksi. 
  3. Kuori ja hienonna sipuli. Lisää keittoon sipulit, laakerinlehdet, suola ja mustapippuri. Anna kiehua kannen alla hiljalleen noin tunti. Sekoita välillä kunnolla pohjaa myöten, jotta keitto ei tartu kiinni.
  4. Paloittele palviliha kuutioiksi. Lisää lihat keittoon ja anna sen kiehua vielä noin puoli tuntia, kunnes herneet ovat pehmeitä mutta eivät vielä soseutuneet. Jos hernekeitto vaikuttaa paksulta, lisää tilkka vettä ja kiehauta.
  5. Tarkista maku. Tarjoa sinapin kera.

Vinkki! Saat hernekeitosta vegaanisen jättämällä lihan pois ja lisäämällä kypsennyksen loppuvaiheessa 300 g kuutioitua kylmäsavutofua.

Kommentit (20)

jahnu

Sinapin sijaan olen vuosikausia (kymmeniä) käyttänyt currya.Epäilevät kulinaristitkin sanovat sen toimivan.

Apicius

Tässä samoin kuin muissa pitkään haudutettavissa ruoissa korvaamaton apuri on Aromipesä niillä joilta se kaapin perukoilta löytyy. Lyhyt kiehautus ja hautumaan yön yli, aamulla on soppa valmis.

Jaska - ukki

Vaikka olen kaikenväristen- ja muotoisten sipuleiden ystävä, jätän sen hernekeitosta pois. Kaasujen määrä on hernekeiton jälkeen ilman sipuliakin ihan riittävä. Lihana käytän, jos vain kaupasta löytyy, savustettua porsaan potkaa. Lihat voi erotella potkan luista heti alussa ja laittaa luut herneiden sekaan makua antamaan, lihakuutiot sitten vähän myöhemmin.

Käyttäjä30663
Seuraa 
Liittynyt2.2.2021

Voi, että kun alkoikin tehdä mieli itse tehtyä hernekeittoa. Kiitos ohjeesta!

Vierailija

@ Jaska-ukki

Samaa mieltä sipulista. Meillä lähes kaikkiin ruokiin laitetaan sipulia, mutta hernekeittoon ei koskaan. Vasta pöydässä ruokailijat saavat mahdollisuuden ripotella ihan hienoksi leikattua raakaa sipulia soppaansa, samoin kuin erittäin vahvaa ja makeaa kotisinappia. Pinnalle lusikallinen tuoretta meiramia, mikä oleellinen mauste jostain käsittämättömästä syystä puuttui reseptistä kokonaan.

Talau

Tunti on liian vähän. Pitää kiehua niin kauan että liemen väri muuttuu vihreäksi. Riippuu vähän herneistä mutta n. 2 tuntia on sopiva. Ei tarvitse välttämättä kiehua vaan pieni poreilu on paras jolloin nesteen lämpö on n. 90°C. Vihjeenä savustettu kalkkuna on hieno maun antaja. Herneissä oleva typpi aiheuttaa suolistossa kaasun muodostusta. Isoäidin väitteen mukaan pierettää vähemmän kun ei käytä liotusvettä keitossa. Armeijan hernekeitto soppatykistä on hyvää koska keittimessä lämpö välittyy glygolihauteessa jolloin lämpö on tasainen eikä polttava. 869

Kaino

Vuonna 2009 näin sanomalehdessä helpon Hernekeitto reseptin. Se tehdään uunissa, eikä se vaadi herneiden liottamista. Sen jälkeen en ole muuta Hernekeittoa tehnytkään. Kannattaa laittaa resepti talteen ja kokeilla. Löydät sen googlettamalla Uunirokka.

Ei pörise

Kyllä sipuli kuuluu ehdottomasti hernekeittoon. Tärkeä asia valmistuksessa on liotus ja sen jälkeen herneiden huutelu, jolloin saadaan ilmavaivoja aiheuttavat aineet pois herneistä. Missään nimessä ei liotusvettä saa käyttää keiton valmistukseen, kuten joissain ohjeissa sanotaan. Jo sen haju kertoo, mitä se sisältää:"pieruaineita". Herneen ja kaalin huolellinen ja riittävä kypsytys takaavat pieruttomuuden.

Anita

Kuka laittaa laakerinlehtiä hernesoppaan, ei todellakaan kuulu sinne.

Vierailija

Laakerinlehtiä käytetään hernekeiton valmistuksessa, mutta voi ne jättää poiskin. Sen sijaan tuosta reseptistä puuttuu se kaikkein tärkein hernekeiton mauste: meirami. Ilman meiramia tuota soppaa ei syö edes kuuluisa ”Koistisen labradorinnoutaja”.

George

Onko kokkikoulun pääsyvaatimuksenä sipuliaddiktio ? Enää ei lehdissä ja televisio-ohjelmissa tule ruokaohjetta, johon ei tule sipulia. Sipuliallergia on Suomen yleisin ruoka-allergia, mutta se ei kokkeja liikuta yhtään. Jos lihapullissa on 40% sipulia, sitä ei tarvitse ilmoittaa..

Edu214

Painekattila ehdottomasti paras kattila mm. hernekeiton valmistukseen. Sipulia, sinappia, jauheliha lihana ja ehdottomasti pitää olla lopussa lisätty kerma (ei mikään ruokakerma).

Vierailija

@ George

Höpönhöpön. Virallisten terveystietojen mukaan aikuisista suomalaisista vain 2–5 prosenttia sairastaa ruoka-allergiaa. Useimmiten kyseessä on siitepölyallergiasta johtuva ristiallergia tai lapsuudessa alkanut allergia. Oireiden takana saattaa myös olla jotakin muuta kuin allergia, esimerkiksi ärtyneen suolen oireyhtymä tai laktoosi-intoleranssi.

Oikeiden allergikkojen pahin painajainen on se, että ”mäentykkää”-tyypit keksivät itselleen valeallergioita, mistä syystä oikeitakaan allergioita ei enää oteta tosissaan.

Njam

Valkosipulia lisäisin. Ja minttua voi laittaa meiramin sijaan. Tai kuivattuja tatteja kasvisversioon

1957

Teillähän on todella maistuvia hernekeiton ohjeita. Tuskin kukaan jaksaa lukea näin pitkää juttua...:).

Tähän tapaan olen tehnyt rokkaa  jo ainakin kolmekymmentä  vuotta. Viime vuosina  olen käyttänyt  Papuskan herneitä, pussista löytyy aivan ok ohje, olen sitä vain hieman tuunannut..

Huuhdo herneet ja sitten raikkaaseen veteen vähintään 12 tuntia ,Laitan yleensä 2 pussia herneitä,siis 1Kg.  Samassa vedessä keitetään kun liotetaankin.

10litran kattila, vettä 5,5-6l. Pari sipulia ja muutama porkkana sekä lanttuakin, kaikki sopivina pieninä lohkoina.  Ylikypsää possun savukylkeä vähintään 1,5 kg kuutioituna,( niissäkin on melkoisia makueroja) siis kylkipaloja jotka itse kuutioin. En laita nahkaa mukaan.Mustaa pippuria 1-2 tl, meiramia  2-3 tl, sinappia vajaa tuubi, käytän auran keltaista, jotain kasvislientä 1- 2 kpl, viimeksi laitoin knorrin fondia. Ei suolaa. 

Kun hernevesi  alkaaa kiehua niin lisään kaiken muun  sekaan, sitten keitellään 3-5 tuntia erittäin miedolla lämmöllä.

Mikäli soppa tuntuu liian paksulta niin lisätään hieman vettä sekaan.

Loput mitä ei heti syödä niin pakasterasioihin ja pakkaseen viimeistään seuraavana päivänä.

Mesu1963

Luin 1800-luvun keittokirjasta seuraavan ohjeen: Pestyjä herneitä liotetaan yön yli ja vesi vaihdetaan, keitetään tunti ja lisätään pilkottu sipuli ja kokonaiset maustepippurit. Laitetaan sekaan kokonaien savupotka ja keitetään niin että lihat irtoavat luista helposti, otetaan savupotka liemestä ja pilkotaan samalla pilkotaan myös porsaan lapaa tai kylkeä kuutioiksi, Lisätään lihat soppaan ja keitetään kypsäksi ja lopuksi maustetaan suolalla.

Zzzzz

Uuniin 2-3 tuntia jauheliha paistettuna sekaan ja suola 150 astetta ja valmis

Näin Karkkilassa

Karkkilan koulussa n.1976 tarjoiltiin "amerikkalaista" hernekeittoa. Siinä oli maissin muruja ja jauhelihaa..hyvää oli sekin vaikka hetki kesti tottua siihen.

El Pätä

Jahhas: palvin maku peittää herneen maun, ja mustapippurin sijaan valkopippuri sopii paremmin kuivatuista herneistä tehtyyn keittoon. Kuka näitä reseptejä oikein pahoinpitelee?

SIRPA

Hernekeittoon mausteeksi sipulin lisäksi lisätään mummon ohjeen mukaan vain suolaa ja kokonaisia maustepippureita. Lopuksi meiramia. Olen jo vuosia käyttänyt keittoon Wurstin sinappikinkkua. Helppoa ja hyvää!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Hellepäivän himotuin keitto valmistuu avomaankurkuista! Kurkkukeitto on sitä raikkaampaa, mitä viileämpänä se tarjotaan. Viilennä kurkut siksi jääkaapissa ennen raastamista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkkukeitto

Ainekset

3–4
avomaankurkkua (4 dl raastetta)
½
tl
suolaa
6
dl
turkkilaista jogurttia
1–2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tuoretta tilliä hienonnettuna
1
rkl
tuoretta minttua hienonnettuna
1
limetti
PINNALLE
2
rkl
hasselpähkinöitä
100
g
fetajuustoa
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
tillinoksaa

Työvaiheet

  1. Pese kurkut. Raasta ne hienoksi raasteeksi kulhoon. Sekoita suola joukkoon ja anna tekeytyä 15 minuuttia. (Älä valuta raastetta.) 
  2. Paahda keiton pinnalle tulevia pähkinöitä kuumalla kuivalla pannulla 2–3 minuuttia. Siirrä sivuun. 
  3. Lusikoi jogurtti isoon kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna yrtit. Purista limettimehu. Lisää ne jogurtin joukkoon. 
  4. Nostele kurkkuraaste puristellen jogurttiseokseen. Ohenna sopivan paksuiseksi raasteesta irronneella nesteellä. Tarkista suola. 
  5. Jaa keitto lautasille. Murustele fetaa ja rouhi pähkinöitä päälle. Viimeistele oliiviöljyllä ja tillillä.
     
Hyvä terveys on lisännyt 297 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Pho-keitto on tunnetuin vietnamilainen ruoka. Liemipohjainen nuudelikeitto on täynnä soluja suojaavia antioksidantteja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
2 t (liemi) + 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kana-pho

Ainekset

LIEMI
l
vettä
1
pkt (800 g)
broilerinkoipia
2
keltasipulia
50
g
inkivääriä
5
neilikkaa
4
kardemumman kotaa
1
kanelitanko
1
tl
kokonaisia mustapippureita
4
tähtianista
1
rkl
sokeria
1
rkl
suolaa
3
rkl
kalakastiketta
LISUKKEET
lihat liemeen käytetyistä broilerinkoivista
125
g
riisinuudelia
2
kevätsipulinvartta
1
iso tai 4 pientä paksoita
1
ps (150 g)
sokeriherneitä
1
ruukku korianteria
1
ruukku minttua
1
ruukku herneenversoja
1
limetti
+ paahdettuja sipuleita

Työvaiheet

  1. Mittaa vesi kattilaan ja laita broilerinkoivet veteen. Kuumenna kiehuvaksi. Halkaise sipulit kuorineen, viipaloi inkivääri isoiksi paloiksi ja lisää veteen.

  2. Paahda mausteita kuivalla kuumalla pannulla parin minuutin ajan ja lisää ne liemeen. Sekoita joukkoon sokeri ja suola. Keitä lientä pienellä lämmöllä 30–40 minuuttia, kunnes liha irtoaa luista. Kuori vaahto pois tarpeen mukaan.

  3. Nosta koivet liemestä. Anna jäähtyä hetki ja riivi liha irti luista. Laita lihat sivuun odottamaan annosten kokoamista ja laita luut takaisin liemeen porisemaan vielä tunniksi.

  4. Kun liemi on kiehunut ja keittynyt kasaan, siivilöi se ja laita takaisin kattilaan kananlihan kanssa. Mausta kalakastikkeella ja kuumenna.

  5. Kypsennä riisinuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Pilko kevätsipuli, paksoit ja sokeriherneet. Hienonna yrtit. Lohko lime neljään osaan.

  6. Kasaa annokset: jaa nuudelit neljään kulhoon. Ripottele päälle kevätsipuleita, paksoita, reilusti yrttejä ja herneenversoja. Kaada päälle kiehuvan kuumaa lientä ja jaa kananlihapalat kulhoihin.

  7. Koristele keitto muutamilla yrttilehdillä, limetinlohkolla ja paahdetuilla sipuleilla. Tarjoile heti höyryävän kuumana.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Anna Huovinen

Apposkeitossa on kesäherneitä kolmella tavalla. Annoksen kruunaavat rapeiksi paistetut ahvenet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Apposkeitto

Ainekset

300
g
uusia perunoita
nippu (200 g) uusia porkkanoita
2
kesäsipulia varsineen
1
pieni kukkakaali
1
pieni parsakaali
2
l
toriherneenpalkoja (riivittäviksi)
½
l
sokeriherneenpalkoja
½
dl
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
1
rkl
luomusitruunan kuorta raastettuna
n. 1
l
kasvislientä
1
tl
maustepippureita
2
laakerinlehteä
2
tl
kuivattua rakuunaa
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
500
g
ahvenfileitä
voita ja rypsiöljyä paistamiseen
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
Pinnalle
kesäsipulin varsia
tuoretta rakuunaa

Työvaiheet

  1. Pese ja pilko perunat ja porkkanat.Viipaloi sipulit ja hienonna varret. Irrottele kukkakaali ja parsakaali kukinnoiksi ja paloittele varret. Riivi toriherneet paloistaan. Huuhdo sokeriherneet.
  2. Paahda perunat, porkkanat ja sipulit sekä kukka- ja parsakaalin varret sitruunankuoriraasteella maustetussa öljyssä ison kattilan pohjalla reippaasti käännellen. Lisää kasvisliemi ja mausteet. Keitä kannen alla 10 minuuttia.
  3. Paista ahvenfileet nopeasti rapeiksi muurikalla tai paistinpannulla voi-öljyseoksessa.
  4. Lisää keittoon herneet ja herneenpalot sekä kukka- ja parsakaalin kukinnot. Keitä kannen alla 5 minuuttia. Viimeistele kesäsipulin varsilla ja tuoreella rakuunalla.
  5. Nostele ahvenia ja nokare hernehummusta keittoannosten päälle.
ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Basilikainen pistoutahna viimeistelee kesäisen keiton. Pistou on kuin pestoa, mutta ilman pinjansiemeniä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Kesäisin keitto

Ainekset

400
g
uusia perunoita
2
porkkanaa
1
sipuli
1
fenkoli
1
pieni (150 g)
kukkakaali
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
fenkolinsiemeniä
litraa vettä
2
kasvis- tai kanaliemikuutiota
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
1
nippu retiisiä
½
litraa herneitä palkoineen
BASILIKATAHNA
2
valkosipulinkynttä
2
dl
tuoretta basilikaa
1
dl (40 g)
raastettua parmesaania
3
rkl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Lohko perunat ja viipaloi porkkanat. Hienonna sipuli. Leikkaa fenkoli ohuiksi suikaleiksi. Paloittele kukkakaali suupaloiksi.

  2. Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipulia, fenkolia ja kevyesti murskattuja fenkolinsiemeniä 1–2 minuuttia. Lisää vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää liemikuutiot, perunat ja porkkanat. Anna sopan kiehua noin 10 minuuttia, vihannesten koosta riippuen.

  3. Kun perunat ovat melkein kypsiä, lisää keittoon kukkakaalit. Keitä viitisen minuuttia. Mausta keitto sokerilla, suolalla ja pippurilla.

  4. Leikkaa retiisit ja herneet palkoineen siivuiksi. Lisää ne ja sipulit lopuksi keittoon. Lusikoi annosten päälle basilikatahnaa.