Kodin Kuvalehti on lisännyt 732 reseptiä.
Linkitetty 61 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Päivi Ristell

Itse tehty hernekeitto erottuu purkkiversiosta savun maulla ja maukkailla sattumillaan.

Miksi tehdä hernekeittoa itse, kun purkkihernarikin on niin hyvää?

Hernekeitto kuuluu todella niihin ruokiin, jotka ovat maukkaita myös valmisversioina. Silti kannattaa palauttaa mieleen, kuinka hernari valmistettiinkaan.

Itse tehty hernekeitto eroaa valmisversioista rakenteeltaan. Kotitekoisessa hernekeitossa herneet erottuvat, vaikka ovatkin pehmeitä. Keittoa ei siis kannata keittää aivan sosemaiseksi, ellei pidä juuri sellaisesta keitosta.

Lihan valinnalla voi puolestaan vaikuttaa keiton makuun. Joukkoon sopii niin palvikinkku kuin muukin savuliha. Yhtä hyvin keitosta voi tehdä helposti vegaanisen vaihtamalla lihan kylmäsavutofuun.

Tärkeintä valmistuksessa on muistaa laittaa kuivatut herneet likoamaan valmistusta edeltävänä iltana. Niin keitto valmistuu kohtuuajassa ja herneet kypsyvät tasaisesti takuupehmeiksi.

Hernekeiton voi hyvin keittää päivää ennen tarjoilua. Tällöin se on hyvä jäähdyttää kylmässä vesihauteessa, jolloin se on nopeasti valmis nostettavaksi jääkaappiin. Keitto sakenee jäähtyessään, joten lämmitysvaiheessa on hyvä lisätä tilkka vettä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
20 min + 10 t liottaminen ja 1 t 30 min keittäminen
Vaikeustaso
Helppo

Hernekeitto

Ainekset

500
g
kuivattuja herneitä
2
l
vettä liottamiseen
Keittoon
l
vettä
1
iso sipuli
3
laakerinlehteä
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria rouhittuna
350
g
kypsää palvilihaa (kinkkua tai porsaankylkeä)
Lisäksi
sinappia

Työvaiheet

  1. Huuhdo herneet siivilässä ja poista joukosta huonot. Kumoa herneet isoon kattilaan. Kaada päälle kylmä vesi. Anna herneiden liota vedessä huoneenlämmössä seuraavaan päivään (10–20 tuntia).
  2. Siivilöi turvonneet herneet ja kumoa ne takaisin kattilaan. Lisää päälle raikas keittovesi, johon teet hernekeiton. Kuumenna kiehuvaksi. 
  3. Kuori ja hienonna sipuli. Lisää keittoon sipulit, laakerinlehdet, suola ja mustapippuri. Anna kiehua kannen alla hiljalleen noin tunti. Sekoita välillä kunnolla pohjaa myöten, jotta keitto ei tartu kiinni.
  4. Paloittele palviliha kuutioiksi. Lisää lihat keittoon ja anna sen kiehua vielä noin puoli tuntia, kunnes herneet ovat pehmeitä mutta eivät vielä soseutuneet. Jos hernekeitto vaikuttaa paksulta, lisää tilkka vettä ja kiehauta.
  5. Tarkista maku. Tarjoa sinapin kera.

Vinkki! Saat hernekeitosta vegaanisen jättämällä lihan pois ja lisäämällä kypsennyksen loppuvaiheessa 300 g kuutioitua kylmäsavutofua.

Kommentit (20)

jahnu

Sinapin sijaan olen vuosikausia (kymmeniä) käyttänyt currya.Epäilevät kulinaristitkin sanovat sen toimivan.

Apicius

Tässä samoin kuin muissa pitkään haudutettavissa ruoissa korvaamaton apuri on Aromipesä niillä joilta se kaapin perukoilta löytyy. Lyhyt kiehautus ja hautumaan yön yli, aamulla on soppa valmis.

Jaska - ukki

Vaikka olen kaikenväristen- ja muotoisten sipuleiden ystävä, jätän sen hernekeitosta pois. Kaasujen määrä on hernekeiton jälkeen ilman sipuliakin ihan riittävä. Lihana käytän, jos vain kaupasta löytyy, savustettua porsaan potkaa. Lihat voi erotella potkan luista heti alussa ja laittaa luut herneiden sekaan makua antamaan, lihakuutiot sitten vähän myöhemmin.

Käyttäjä30663
Seuraa 
Liittynyt2.2.2021

Voi, että kun alkoikin tehdä mieli itse tehtyä hernekeittoa. Kiitos ohjeesta!

Vierailija

@ Jaska-ukki

Samaa mieltä sipulista. Meillä lähes kaikkiin ruokiin laitetaan sipulia, mutta hernekeittoon ei koskaan. Vasta pöydässä ruokailijat saavat mahdollisuuden ripotella ihan hienoksi leikattua raakaa sipulia soppaansa, samoin kuin erittäin vahvaa ja makeaa kotisinappia. Pinnalle lusikallinen tuoretta meiramia, mikä oleellinen mauste jostain käsittämättömästä syystä puuttui reseptistä kokonaan.

Talau

Tunti on liian vähän. Pitää kiehua niin kauan että liemen väri muuttuu vihreäksi. Riippuu vähän herneistä mutta n. 2 tuntia on sopiva. Ei tarvitse välttämättä kiehua vaan pieni poreilu on paras jolloin nesteen lämpö on n. 90°C. Vihjeenä savustettu kalkkuna on hieno maun antaja. Herneissä oleva typpi aiheuttaa suolistossa kaasun muodostusta. Isoäidin väitteen mukaan pierettää vähemmän kun ei käytä liotusvettä keitossa. Armeijan hernekeitto soppatykistä on hyvää koska keittimessä lämpö välittyy glygolihauteessa jolloin lämpö on tasainen eikä polttava. 869

Kaino

Vuonna 2009 näin sanomalehdessä helpon Hernekeitto reseptin. Se tehdään uunissa, eikä se vaadi herneiden liottamista. Sen jälkeen en ole muuta Hernekeittoa tehnytkään. Kannattaa laittaa resepti talteen ja kokeilla. Löydät sen googlettamalla Uunirokka.

Ei pörise

Kyllä sipuli kuuluu ehdottomasti hernekeittoon. Tärkeä asia valmistuksessa on liotus ja sen jälkeen herneiden huutelu, jolloin saadaan ilmavaivoja aiheuttavat aineet pois herneistä. Missään nimessä ei liotusvettä saa käyttää keiton valmistukseen, kuten joissain ohjeissa sanotaan. Jo sen haju kertoo, mitä se sisältää:"pieruaineita". Herneen ja kaalin huolellinen ja riittävä kypsytys takaavat pieruttomuuden.

Anita

Kuka laittaa laakerinlehtiä hernesoppaan, ei todellakaan kuulu sinne.

Vierailija

Laakerinlehtiä käytetään hernekeiton valmistuksessa, mutta voi ne jättää poiskin. Sen sijaan tuosta reseptistä puuttuu se kaikkein tärkein hernekeiton mauste: meirami. Ilman meiramia tuota soppaa ei syö edes kuuluisa ”Koistisen labradorinnoutaja”.

George

Onko kokkikoulun pääsyvaatimuksenä sipuliaddiktio ? Enää ei lehdissä ja televisio-ohjelmissa tule ruokaohjetta, johon ei tule sipulia. Sipuliallergia on Suomen yleisin ruoka-allergia, mutta se ei kokkeja liikuta yhtään. Jos lihapullissa on 40% sipulia, sitä ei tarvitse ilmoittaa..

Edu214

Painekattila ehdottomasti paras kattila mm. hernekeiton valmistukseen. Sipulia, sinappia, jauheliha lihana ja ehdottomasti pitää olla lopussa lisätty kerma (ei mikään ruokakerma).

Vierailija

@ George

Höpönhöpön. Virallisten terveystietojen mukaan aikuisista suomalaisista vain 2–5 prosenttia sairastaa ruoka-allergiaa. Useimmiten kyseessä on siitepölyallergiasta johtuva ristiallergia tai lapsuudessa alkanut allergia. Oireiden takana saattaa myös olla jotakin muuta kuin allergia, esimerkiksi ärtyneen suolen oireyhtymä tai laktoosi-intoleranssi.

Oikeiden allergikkojen pahin painajainen on se, että ”mäentykkää”-tyypit keksivät itselleen valeallergioita, mistä syystä oikeitakaan allergioita ei enää oteta tosissaan.

Njam

Valkosipulia lisäisin. Ja minttua voi laittaa meiramin sijaan. Tai kuivattuja tatteja kasvisversioon

1957

Teillähän on todella maistuvia hernekeiton ohjeita. Tuskin kukaan jaksaa lukea näin pitkää juttua...:).

Tähän tapaan olen tehnyt rokkaa  jo ainakin kolmekymmentä  vuotta. Viime vuosina  olen käyttänyt  Papuskan herneitä, pussista löytyy aivan ok ohje, olen sitä vain hieman tuunannut..

Huuhdo herneet ja sitten raikkaaseen veteen vähintään 12 tuntia ,Laitan yleensä 2 pussia herneitä,siis 1Kg.  Samassa vedessä keitetään kun liotetaankin.

10litran kattila, vettä 5,5-6l. Pari sipulia ja muutama porkkana sekä lanttuakin, kaikki sopivina pieninä lohkoina.  Ylikypsää possun savukylkeä vähintään 1,5 kg kuutioituna,( niissäkin on melkoisia makueroja) siis kylkipaloja jotka itse kuutioin. En laita nahkaa mukaan.Mustaa pippuria 1-2 tl, meiramia  2-3 tl, sinappia vajaa tuubi, käytän auran keltaista, jotain kasvislientä 1- 2 kpl, viimeksi laitoin knorrin fondia. Ei suolaa. 

Kun hernevesi  alkaaa kiehua niin lisään kaiken muun  sekaan, sitten keitellään 3-5 tuntia erittäin miedolla lämmöllä.

Mikäli soppa tuntuu liian paksulta niin lisätään hieman vettä sekaan.

Loput mitä ei heti syödä niin pakasterasioihin ja pakkaseen viimeistään seuraavana päivänä.

Näytä kaikki kommentit (20)
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Jussi Aumo on lisännyt 17 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.

Erittäin maukas soppa, josta saat kasvisversion jättämällä pekonin pois.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
5
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Ranskalainen linssisoppa

Ainekset

3
dl
kuivattuja vihreitä linssejä
1
keltainen sipuli
2-3
sellerinlehteä
2-3
porkkanaa
2
valkosipulinkynttä
1
pkt
pekonia (voi jättää pois)
1
tlk
kuivattu timjami
0,5-1
tlk
savustettu paprikamauste
2
laakerinlehteä
400
g
tomaattimurska
8
dl
kuumaa vettä
2
liemikuutiota liuotettuna kuumaan veteen
2
rkl
öljyä
suolaa ja pippuria
sitruuna(mehua)

Työvaiheet

1. Huuhtele linssit.
2. Pilko sipuli, muut vihannekset ja pekoni.
3. Paista pekonipalaset rapeiksi pienessä määrässä öljyä ja siirrä sivuun.
4. Pyyhkäise pannu ylimääräisestä pekonirasvasta, lisää ruokäljyä ja kuullota sipulia ja muita vihanneksia (ei valkosipuli) öljyssä 2-3 min.
5. Lisää valkosipuli, savustettu paprikamauste ja timjami ja paista vielä hetki. Lisää pekonit.
6. Lisää pannuun tomaattimurska, veteen liuotetut liemikuutiot, linssit ja laakerinlehdet.
7. Suolaa ja pippuroi.
8. Anna kiehua ja sen jälkeen putrutella alhaisella lämmöllä 20-25 min niin, että linssit pehmenevät.
9. Tarjoile maalaisleivän kanssa ja purista annosten päälle vähän sitruunamehua.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2453 reseptiä.
Linkitetty 46 keittokirjaan.
OHJE Dimitrios Himonas ja Marja Samuli KUVA Marja Samuli

Tee kalakeitto kreikkalaisittain: mausta se sitruunalla ja suurusta kananmunalla ja riisillä ihanan sakeaksi. Helppo ja herkullinen keitto valmistuu puolessa tunnissa.

Viinisuositus: Sitruunaisen kalakeiton kanssa maistuu Assyrtiko-rypäleistä valmistettu viini. Assyrtikot ovat kuivia, raikkaan hapokkaita viinejä, joiden maussa on sitruksisuutta ja yrttisyyttä. Rypälelajike on peräisin Santorinilta, mutta sitä viljellään kaikkialla Kreikassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kreikkalainen kalakeitto avgolémono

Ainekset

400
g
vaaleaa kalaa (esim. turska- tai ahvenfileitä)
dl
pitkäjyväistä riisiä
noin 1½
l
vettä
3–4 ½
rkl
kasvisfondia
1
iso sitruuna
3
kananmunaa
(1
tl
suolaa)
½
ruukkua tilliä
ripaus
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Jos käytät pakastekalaa, sulata se pak­kauksen ohjeen mukaan.
  2. Keitä riisi kasvisliemessä pehmeäksi, noin 20 minuuttia. Älä kaada lientä pois kattilasta. Ota reikäkauhalla noin 1 dl keitettyä riisiä sauvasekoittimen kulhoon ja jätä se jäähtymään.
  3. Leikkaa kala 2 cm:n paloiksi. Lisää ne kattilaan riisin ja liemen joukkoon. Anna kypsyä hiljaa poreillen noin 5 minuuttia.
  4. Purista sitruunan mehu erikseen otetun, jäähtyneen riisin joukkoon. Lisää kanan­munat ja soseuta seos sauvasekoittimella tasaiseksi.
  5. Kaada riisi-kananmuna-sitrusseos ohuena nauhana samalla sekoittaen keittoon. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla. Koristele keitto hienonnetulla til­lillä ja mustapippurilla. Tarjoa pitaleivän kanssa.

 

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2453 reseptiä.
Linkitetty 113 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Pikahernari eli kikhernekeitto maistuu hernekeitolta mutta valmistuu hetkessä. Ruokaisuutta keitto saa paistetusta pekonista ja aidon maun meiramista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Kikhernekeitto

Ainekset

2
valkosipulinkynttä
1
rkl
rypsiöljyä
3
tlk (à n. 300 g)
kypsiä kikherneitä
1
tl
meiramia
¼
tl
mustapippuria
1
l
valmista kasvislientä
1
pkt (170 g)
pekonia
tl
suolaa)

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuullota niitä öljyssä kattilassa 1 minuutti. Lisää valutetut kikherneet, meirami ja mustapippuri.

  2. Kaada liemi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä voimakkaasti kiehuttaen 15 minuuttia.

  3. Suikaloi pekoni ja ruskista se pannussa.

  4. Ota puolet keitosta erikseen ja soseuta loput. Lisää erikseen otettu keitto kattilaan ja kuumenna. Lisää suolaa tarvittaessa. Tarjoa keitto paistetun pekonin kanssa.

Vinkki Korvaa pekoni savutofulla, niin saat keitosta vegaanisen.

Kommentit (7)

Charles

Aika kallis hernekeitto!

Vierailija

Keiton voi osittain soseuttaa ja osittain jättää soseuttamatta kaikkein helpoiten vain upottamalla sauvasekoittimen kattilaan ja surauttelemalla sopivan määrän. Mitään syytä en näe erotella keittoja ja sotkea useita astoita ja tehdä asioita vaikeasti kun sauvasekoitin on keksitty. Sama toimii mulla purkkihernaria lämmitettäessä ja monenlaisia kastikkeitakin tehdessä, soseutan sauvasekoittimella pikkuisen niin saan sakeampaa soosia/soppaa mutta jää myös sattumia sekaan.

Mesu63

Kikhernekeitto ja hernekeitto ovat aivan eri asioita ja aivan erimakuisia, se joka väittää että keitot ovat samanamakuisia ei pitäisi olla ruuanlaiton kanssa ollenkaan tekemisissä ja tuo meiramin lisäys ei todellakaan tee siitä aidon hernekeiton makuista. Kikherne on erittäin hyvää sellaisissa ruuissa joihin se kuuluu mutta ei sillä voi korvata jotain aitoa ja perinteistä ruokaa.

Olkoon keiton nimi siis valkosipulinen pekoni-kikhernekeitto, niin silloin pysytään oikeannimisessä reseptiikassa.

Vierailija

Tämähän onkin nimetty kikhernekeitoksi. En siis näe ongelmaa. 

Yleisemmin tykkään myös aika ytimekkäistä ruokien nimistä, henkilökohtaisesti pidän sitä käytännöllisenä.  Eli esim. kikhernekeitto riittää ihan hyvin, ei tarvitse luetella mitä kaikkea siellä on mausteena, etenkin kun jokainen kokki kuitenkin katsoo onko kaapissa meiramia, tai tykkääkö syöjät valkosipulista, vaihtuuko pekoni johonkin vai jääkö se kokonaan pois...

Tarkemman infon mausteista ja sivuraaka-aineista  saa aina  reseptistä, alaotsikosta tai tarjoilijan/ruoanlaittajan suusta. 

Kihtari

Kikherne sopii myös kihtipotilaalle toisin kuin herne

Muuan mies

Voisihan tuota ajatella kokeilevansa, mutta valkosipulin jättäisin pois. Olen kokeillut valkosipulia hernekeitossa tasan yhden kerran, ei ollut minun makuuni. Hernekeitto on niin miedon makuista ja herkkää, että valkosipuli pilaa sen, vaikka muuten olenkin valkosipulin ystävä. Jos taas laittaa valkosipulia niin vähän, ettei se maistu, niin joka tapauksessa se haisee seuraavana päivänä. Ei siis mieltä lisätä valkosipulia.

Pekonia olen myös kokeillut, mutta on liian rasvaista, vaikka sitä kuinka etukäteen rapeuttaisi, eli ei sovi pääraaka-aineeksi. Possunliha taas on jalostettu niin rasvattomaksi ja kuivaksi, ettei se ole mehukasta edes keitettynä. Niinpä olenkin alkanut käyttää naudan jauhelihaa (!), kannattaa kokeilla, ja muutama rapeutettu pekonipala pinnalle kun keitto on annosteltu lautaselle.

Vierailija

Kihtiä sairastaville tiedoksi, että myös kikherneet sisältävät runsaasti puriineja, joten ei niitäkään voi paljon syödä. Ikävä kyllä. Tämä on ehkä myös henkilökohtaista, toiset voivat lääkityksellä ollessaan syödä melko vapaasti, toisilla taas pienikin määrä jotain "kiellettyä" aiheuttaa kivut.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2453 reseptiä.
Linkitetty 60 keittokirjaan.
Ohje Riikka Väliahde Kuva Tuomas Kolehmainen

Kananmunalla ryyditetty tomaattikeitto on täyttävää ja ihanan makuista. Tällä kertaa uppomunat valmistetaan helposti pyöräyttämällä ne kelmuun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tomaattikeitto ja helpot uppomunat

Ainekset

1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
2
rkl
öljyä
2
tl
kapriksia
½
tl
chilijauhetta
2
rkl
tomaattipyreetä
2
rkl
valkoviinietikkaa
1
dl
vettä
3
tlk (à 400 g)
säilöttyjä kirsikkatomaatteja
1
tl
suolaa
1
ruukku
lehtipersiljaa
hyvää leipää
Uppomunat kelmussa
4
kananmunaa
tuorekelmua
sormisuolaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy keittokattilassa. Kuullota sipulia, valkosipulia ja kapriksia 5 minuuttia. Lisää chilijauhe ja tomaattipyree. Kuullota vielä hetki.

  2. Lisää joukkoon etikka, vesi ja tomaatit. Mausta keitto suolalla. Anna kiehua miedolla lämmöllä kannen alla sillä välin, kun valmistat uppomunat.

  3. Laita uppomunia varten vettä kiehumaan kattilaan, johon saat mahtumaan metallisiivilän. Laita vettä niin paljon, että siivilä peittyy veteen.

  4. Vuoraa neljä kahvikuppia tuorekelmulla. Riko kananmunat kelmutettuihin kuppeihin. Solmi kelmut tiukasti kiinni niin, että paketteihin ei jää ilmaa. Nosta paketit kupeista ja laita ne siivilään. Kypsennä miedolla lämmöllä 4 minuuttia. Leikkaa kelmut auki saksilla, poista kelmut ja mausta munat sormisuolalla.

  5. Tarkista keiton paksuus ja maku. Lisää tarvittaessa vettä, suolaa tai ripaus sokeria. Jaa keitto lautasille. Saksi päälle lehtipersiljaa. Tarjoa uppomunien ja leivän kanssa.

Kommentit (1)

ite tehty

muuten samoin valmistan mutta kypsentäminen tapahtuu uunissa!!! keitto ei tartu kattilan pohjaan kun välillä sekoittelee. helppoa...