Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 175 keittokirjaan.
OHJE Kia Arpia ja Petra Wettenranta KUVA Tuomas Kolehmainen

Tämä lasagne ei ole pikaruokaa, mutta sen mahtava maku palkitsee vaivan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
valmistusaika 1,5 h + 3–5 h
Vaikeustaso
Helppo

Paras lasagne

Ainekset

Jauhelihakastike
600
g
naudanjauhelihaa
200
g
porsaanjauhelihaa
1
iso porkkana (2 dl kuutioita)
1
iso sipuli (2 dl kuutioita)
2
varsisellerin vartta (1½ dl kuutioita)
60
g
juuriselleriä (1 dl kuutioita)
3
valkosipulinkynttä
4
rkl
öljyä
2
tl
suolaa
mustapippuria
½
dl
tomaattipyreetä
1
rkl
sokeria
2
prk (à 400 g)
kokonaisia säilyketomaatteja
2
dl
vettä
1
dl
puna- tai valkoviiniä
1
lihaliemikuutio
3
laakerinlehteä
1
dl
punaista maitoa
Béchamel-kastike
1
l
punaista maitoa
60
g
voita
1
dl
vehnäjauhoja
1
tl
suolaa
¼
tl
muskottipähkinää
Lisäksi
500
g
kuivia lasagnelevyjä
150
g
parmesaania
250
g
mozzarellaa (2 palloa)

Työvaiheet

  1. Tee jauhelihakastike. Ota lihat huoneenlämpöön.

  2. Kuori sipuli, porkkana ja juuriselleri. Pese varsiselleri. Pilko kaikki tasakokoisiksi, sivuiltaan noin ½ cm:n kuutioiksi. Kuori ja hienonna myös valkosipulinkynnet.

  3. Lämmitä öljyä padassa tai reunallisessa isossa pannussa. Lisää kasviskuutiot ja kuullota keskilämmöllä noin 5 minuutin ajan, kunnes sipuli on läpikuultavaa. Lisää valkosipuli loppuvaiheessa ettei se pala. 

  4. Kaada kasvikset kulhoon ja lisää öljyä pannulle. Ruskista jauheliha pannun koosta riippuen muutamassa erässä. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Työnnä lastalla pannun pohjaa näkyville ja kaada pieni loraus öljyä ja lisää tomaattipyree ja sokeri. Paista pyreetä minuutin ajan ja lisää sitten pannuun kaikki ruskistettu jauheliha ja kuullotetut kasvikset. Kaada joukkoon tomaatit ja pilko niitä lastalla pienemmäksi. Lisää vesi, viini, lihaliemikuutio ja laakerinlehdet. Laita kansi päälle ja hauduta hiljalleen 2–4 tunnin ajan, välillä sekoittaen. 

  5. Lisää maito viimeisen tunnin ajaksi. 

  6. Poista valmiista kastikkeesta laakerinlehdet.

  7. Tee muut valmistelut lihakastikkeen hautuessa. Valmista pasta joko itse (tee 3 munan pastataikina) tai esikeitä kuivat lasagnelevyt. Kiehauta isossa kattilassa vettä ja lisää suola (3 l vettä / 2 rkl karkeaa merisuolaa). Keitä viisi lasagnelevyä kerrallaan minuutin ajan. Nosta levyt pihdeillä keittiöpyyhkeen päälle niin, etteivät ne kosketa toisiaan. Jatka näin, kunnes kaikki levyt on esikeitetty.

  8. Aloita béchamelin tekeminen. Lämmitä kastikkeeseen tuleva maito kasarissa, se helpottaa kastikkeen valmistusta.

  9. Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa keskilämmöllä. Lisää jauhot voin joukkoon ja sekoita hetki. Lisää maitoa ensin lasillisen verran ja vatkaa seosta voimakkaasti, kunnes se on tasaista. Lisää sitten loput maidosta koko ajan sekoittaen. Laske lämpöä ja keitä kastiketta hiljalleen välillä sekoittaen kunnes se paksuuntuu, noin 10 minuuttia. Mausta suolalla ja muskotilla (muskotti kannattaa raastaa kokonaisesta pähkinästä).

  10. Lämmitä uuni 200 asteeseen ja voitele uunivuoka (vetoisuus noin 2½–3 l). Levitä ohut kerros jauhelihakastiketta vuoan pohjalle. Asettele lasagnelevyt vierekkäin, voit leikata esikeitettyjä levyjä tarvittaessa. Levitä vuoan koosta riippuen noin neljäsosa jauhelihakastikkeesta levyjen päälle ja kaada päälle béchamel-kastiketta. Raasta ohut kerros parmesaania päälle. Toista näin seuraavat 3 kerrosta. Lisää viimeiseksi lasagnelevyt ja loput béchamel-kastikkeesta ja revi mozzarellaa päälle.

  11. Kypsennä lasagnea uunin keskitasolla 35–40 minuuttia, kunnes pinta on ruskistunut ja kuplii kauniisti. Anna lasagnen tekeytyä huoneenlämmössä 15 minuuttia ennen tarjoilua. Tarjoa lasagne salaatinlehtien ja hapokkaan vinegretin kanssa.

Kommentit (1)

Vierailija

Liikaa jauhelihaa minun makuuni. 400-500 g riittäisi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Etsitkö uutta makua graavilohelle? Katajanmarjat ja loraus giniä antavat klassiselle kalaherkulle tyylikkään säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 12
Valmistusaika
5 min + jääkaapissa 1–2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Katajanmarja-graavilohi

Ainekset

750
g
lohifileetä
1
rkl
katajanmarjoja
rkl
karkeaa merisuolaa
2
tl
sokeria
1
tl
rouhittua valkopippuria
1
rkl
giniä
½
ruukku tilliä

Työvaiheet

  1. Pyyhkäise lohifilee talouspaperilla ja laita leivinpaperin päälle.

  2. Murskaa katajanmarjat morttelissa.

  3. Sekoita suola, sokeri, katajanmarjat ja valkopippuri keskenään. Hiero seos lohen lihapuolelle. Valuta pinnalle gini. Leikkaa tillinvarret muutamaan palaan ja painele ne kalan päälle.

  4. Kääri filee leivinpaperiin ja kelmuun. Nosta paketti vuokaan. Laita päälle kevyt paino. Anna kalan maustua jääkaapissa 1–2 vuorokautta.

  5. Poista irtoavat mausteet kalan pinnalta ennen viipalointia ja tarjoamista.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Taginetyylinen kalkkunapata sopii mainiosti pikkujoulupöytään. Kaneli ja neilikka antavat pataan ihanan jouluisen maun. Mikä parasta, tämä pata valmistuu vain puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Pikkujoulukalkkuna

Ainekset

700
g
kalkkunanfileetä
1
tl
suolaa
2
sipulia
3
valkosipulinkynttä
½
tlk (190 g)
aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja öljyssä
2
kanelitankoa
¾
tl
jauhettua neilikkaa
1
tlk (500 g)
paseerattua tomaattia
1
tl
hunajaa
¼
tl
mustapippuria
1
ps (200 g)
kuivattuja viikunoita
LISÄKSI
4
tuoretta viikunaa
1
dl
granaattiomenan siemeniä (pakaste)

Työvaiheet

  1. Kuutioi kalkkunanfilee ja mausta palat suolalla. Kuori ja lohko sipulit. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.

  2. Ota aurinkokuivatuista tomaateista 2 rkl öljyä pataan. Ruskista kalkkunakuutioita öljyssä noin 5 minuuttia. Lisää sipulit ja valkosipulinkynnet. Paista keskilämmöllä sekoittaen muutama minuutti.

  3. Lisää kanelitangot, neilikka, kirsikkatomaatit ja paseerattu tomaatti. Mausta hunajalla ja pippurilla. Peitä pata kannella. Hauduta keskilämmöllä 10 minuuttia.

  4. Leikkaa kuivatut viikunat neljään osaan. Lisää ne pataan ja hauduta vielä 5–10 minuuttia, kunnes kalkkuna on kypsää. Koristele lohkotuilla tuoreilla viikunoilla ja halutessasi granaattiomenan siemenillä. Tarjoa bulgurin, riisin tai ohran kanssa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström

Hirvi- tai peurapaisti onnistuu mainiosti jääpaistin menetelmällä, eli paistin voi nostaa suoraan pakastimesta uuniin. Aasialaisilla mausteilla ryyditetty makuliemi viimeistelee täydellisesti riistapaistin maun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
40 min + 4 t paistaminen ja 1 vrk maustuminen
Vaikeustaso
Helppo

Riista-jääpaisti aasialaisittain

Ainekset

1
kg
jäistä hirvi- tai peurapaistia
LIEMI
2
l
vettä
5
cm:n pala
inkivääriä
3
valkosipulinkynttä
4
rkl
soijakastiketta
2
rkl
karkeaa merisuolaa
¼
dl
riisiviinietikkaa
1
rkl
sokeria
2
tähtianista
1
rkl
korianterinsiemeniä
1
rkl
paahdettua seesamiöljyä
LISÄKSI
4–8
paksoita
1
rkl
rypsiöljyä
KOOKOSRIISI
4
dl
jasmiiniriisiä
1
tlk (250 ml)
kookosmaitoa
2
dl
vettä
¼
tl
suolaa
SOIJA-SEESAMIKASTIKE
dl
soijakastiketta
4
rkl
paahdettua seesamiöljyä
2
rkl
riisiviinietikkaa
(1
punainen chili)

Työvaiheet

  1. Laita jäinen paisti uunivuokaan ja kypsennä 100-asteisessa uunissa 3–4 tuntia. Työnnä kahden tunnin jälkeen lihaan paistilämpömittari. Kypsennä 62-asteiseksi. Tällöin liha punertaa sisältä. Jatka paistamista, jos haluat lihasta kypsempää.

  2. Kun lihan lämpötila alkaa lähestyä haluttua, kiehauta vesi isossa kattilassa. Paloittele inkivääri ja kuori valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää loput liemen ainekset. Nosta kattila liedeltä.

  3. Upota paisti suoraan uunista kuumaan liemeen. Nesteen tulee peittää liha. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi, siirrä kattila peitettynä kylmään ja anna lihan maustua liemessä vuorokauden verran.

  4. Leikkaa paksoit puoliksi. Kuumenna öljy pannussa ja paista paksoit ensin leikkauspuolelta kauniin ruskeiksi. Käännä kasvikset, peitä pannu kannella ja anna hautua matalalla lämmöllä noin 5 minuuttia.

  5. Valmista kookosriisi. Huuhtele riisi ja laita kattilaan. Lisää kookosmaito, vesi ja suola. Kuumenna kiehuvaksi. Laske lieden lämpö aivan pienelle, peitä kattila kannella ja anna hautua noin 15 minuuttia.

  6. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Jos käytät chiliä, viipaloi se joukkoon.

  7. Ota liha mausteliemestä, valuta hetki ja viipaloi tarjolle. Tarjoa lisäksi paksoita, soija-seesamikastiketta ja kookosriisiä. Koristele halutessasi viipaloidulla chilillä.