Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1849 reseptiä.
Linkitetty 62 keittokirjaan.
Ohje Jouni Toivanen KUVA Sami Repo

Puoli senttiä leveä kaalisuikale on sopivin. Pienempi silppu möhjääntyy kuumennuksessa, isompi ei aina kypsy tasaisesti.

Annoksia
4-6
Valmistusaika
30 min + kypsennys 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Kaalilaatikko

Ainekset

800
g
keräkaalia
1
keltasipuli
n. 1/2
dl
rypsiöljyä
1
tähtianis
400
g
(naudan)jauhelihaa
2
dl
Ohrahelmiä
1
tl
kuivattua meiramia
(1
tl
suolaa)
6-8
dl
vettä tai lihalientä
1
rkl
siirappia

Työvaiheet

  1. Leikkaa kaali noin ½ cm:n levyisiksi suikaleiksi. Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna kaksi pannua ja lisää niihin tilkka öljyä. Kuullota toisessa pannussa kaalia ja toisessa sipulia, vähintään 15 minuuttia. (Voit joutua kuullottamaan kaalin kahdessa erässä.) Lisää lopuksi tähtianis sipulin joukkoon. Kippaa kaalit, sipulit ja tähtianis uunivuokaan (koko noin 15 x 30 cm).
  2. Kuumenna paistinpannussa 1 rkl öljyä. Paista jauheliha erissä; laita sitä pannuun niin, että liha peittää korkeintaan 2/3 pannun pinta-alasta, jotta se ruskistuu kunnolla.
  3. Lisää paistettu jauheliha, kypsentämättömät ohrahelmet ja meirami uunivuokaan. Jos käytät nesteenä vettä, lisää myös suola. Lihalientä käyttäessäsi voit jättää suolan pois. Sekoita ja lisää vettä tai lihalientä sen verran, että ainekset peittyvät. Valuta siirappi pinnalle.
  4. Kypsennä laatikkoa 175-asteisessa uunissa 50 minuuttia. Nosta sitten uunin lämpö 200 asteeseen ja paista vielä noin 10 minuuttia tai kunnes laatikon pinta saa väriä.
  5. Anna laatikon vetäytyä muutama minuutti ennen tarjoamista. Tarjoa puolukkasurvoksen kera.

Puolukkasurvos

Ainekset

2
dl
puolukoita
2
rkl
sokeria

Työvaiheet

  1. Laita puolukat ja sokeri kulhoon.
  2. Survo puolukat esimerkiksi lusikalla niin että osa marjoista jää kokonaisiksi.

(5 min)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1849 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Ohje: Riikka Väliahde Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tomaattikastikkeessa haudutetut lihapullat ovat amerikanitalialainen klassikko, joka valmistuu kätevimmin uunissa. Kata ruokailijoille myös lusikka, sillä herkullisesta kastikkeesta on saatava joka pisara talteen.

Annoksia
6
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Lihapullapasta uunissa

Ainekset

Tomaattikastike
200
g
kirsikkatomaatteja
1
sipuli
4
valkosipulinkynttä
3
rkl
kapriksia
2
rkl
oliiviöljyä
2
rkl
balsamicoa
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
½
ruukkua
oreganoa
1
tlk (400 g)
tomaattimurskaa
3
rkl
tomaattipyreetä
Lihapullat
1
muna
½
dl
paksua jogurttia
3
rkl
korppujauhoja
400
g
jauhelihaa
300
g
raakamakkaraa
50
g
parmesaaniraastetta
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
Lisäksi
600
g
spagettia

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Puolita kirsikkatomaatit. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet. Levitä tomaatit, sipulit ja kaprikset uunivuokaan tasaiseksi kerrokseksi. Pirskottele päälle öljy ja balsamico. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Paahda uunissa 20 minuuttia.
  2. Tee sillä välin lihapullat. Riko kananmunan rakenne kulhossa, sekoita joukkoon jogurtti ja korppujauhot. Halkaise raakamakkaroiden kuori ja purista sisus kananmuna-jogurttiseokseen. Lisää jauheliha, juustoraaste ja mausteet. Sekoita hyvin ja anna lihapullataikinan levätä hetki jääkaapissa.
  3. Hienonna sillä välin kastikkeeseen tuleva oregano.
  4.  Kostuta kädet ja pyöritä mureketaikina pulliksi.
  5. Nosta vuoka uunista. Lisää hienonnettu oregano, tomaattimurska ja -pyree vuokaan. Sekoita. Nostele lihapullat kastikkeen päälle. Kypsennä uunissa 20 minuuttia tai kunnes lihapullat ovat saaneet kauniin ruskean pinnan.
  6. Keitä lihapullien kypsyessä spagetti pakkauksen ohjeen mukaan.

Kommentit (0)

Soppa365 on lisännyt 252 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Mikko Hannula

Klassisen palapaistin lumo perustuu hyvin ruskistettuun ja mureaksi haudutettuun lihaan. Yksinkertaisesti hyvää!

Ei yrttejä, ei valkosipulia! Mitä vähemmän aineksia padassa on, sitä tärkeämpää, että lihat ruskistaa kunnolla. Jotta liha paistuu eikä ala vain kiehua pannulla, se on hyvä ottaa huoneenlämpöön noin tuntia ennen paistamista ja ruskistaa pienissä erissä. Pannu saa olla kunnolla kuuma. Jokaisen...

Annoksia
6
Valmistusaika
20 min + 2 t haudutus
Vaikeustaso
Helppo

Palapaisti

Ainekset

1
kg
naudan ulko- tai kulmapaistia
2
sipulia
4
porkkanaa
2
rkl
öljyä
½
dl
vehnäjauhoja
6–7
dl
vettä
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
3
laakerinlehteä
3
rkl
tomaattipyreetä
2
tl
hunajaa tai siirappia

Työvaiheet

  1. Leikkaa paisti reiluiksi kuutioiksi. Kuori ja pilko sipulit. Kuori ja paloittele porkkanat reiluiksi paloiksi.
  2. Ruskista lihat öljyssä valurautapannulla muutamassa erässä ja laita ne pataan. Ripottele jokaisen lihaerän päälle jauhoja ja sekoita niin, että jauhot tarttuvat lihoihin. Huuhdo pannua paistokertojen välillä vedellä ja kaada liemi pataan. Kuullota lopuksi sipulit ja lisää nekin pataan.
  3. Mausta pata suolalla, mustapippurilla, laakerinlehdillä ja tomaattipyreellä. Lisää porkkanat. Kuumenna kiehuvaksi ja alenna lämpöä. Hauduta noin 1 t 30 min–2 t, kunnes liha on mureaa. Lisää lopuksi hunaja. Tarkista maku. Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.

Kommentit (0)

Poquer on lisännyt 1 reseptin.
Linkitetty 3 keittokirjaan.

Lihapullat hirven jauhelihasta

Tällä suht perusreseptillä olen lihapullat tehnyt syksyisestä hirven jauhelihasta.
Vähärasvaisesta hirven lihasta huolimatta näistä on aina tullut todella meheviä.

Annoksia
6
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Hirvilihapullat

Ainekset

1
kg
hirven jauhelihaa
2
dl
kermaa
1
dl
pankojauhoja (korppujauhoja)
ruokaöljyä
2
sipulia
2
kananmunaa
2
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
½
tl
maustepippuria
1
tl
paprikajauhetta
1
tl
valkosipulijauhetta
1
dl
tuoretta lehtipersiljaa

Työvaiheet

Sekoita kerma ja pankojauhot keskenään. Anna turvota 10 minuuttia.

Kuori ja hienonna sipulit. Paista ne öljyssä pehmeäksi.

Lisää jauhoseokseen jauheliha, jäähtynyt sipuliseos, mausteet, hienonnettu lehtipersilja ja kananmunat.

Sekoita taikina tasaiseksi (älä vatkaa liikaa) ja muotoile uunipellille pyöryköiksi.

Paista lihapullat kypsiksi 225-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1849 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Rosmariinilla maustettu poronfilee viimeistellään punaviinissä kiehutetuilla kirsikoilla.

Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Paistettu poronfilee, suppilovahveromuusi ja punaviinikirsikat

Ainekset

800
g
poron ulkofileetä
2
rosmariininoksaa
voita ja rypsiöljyä
sormisuolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
Suppilovahveromuusi
1
kg
perunoita (jauhoinen lajike)
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
oliiviöljyä
n. 3
dl
täysmaitoa tai maito-kermaseosta
3
rkl
voita
100
g
parmesaania raastettuna
1
rkl
kuivattuja murskattuja suppilovahveroita
1/4
tl
valkopippuria
(1/2
tl
sormisuolaa)
Punaviinikirsikat
1
salottisipuli
1
valkosipulinkynsi
1
rkl
oliiviöljyä
2
dl
punaviiniä (esim. pinot noir)
1
rkl
balsamiviinietikkaa
1
rkl
sokeria
4
timjaminoksaa
1
pkt (250 g)
pakastekirsikoita tai vastaava määrä hapankirsikoita purkista
1
rkl
kylmää voita
sormisuolaa
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen paistamista. Sulata kirsikat.
  2. Tee muusi. Keitä kuoritut ja lohkotut perunat kypsiksi, 15–20 minuuttia. Valuta kypsät perunat, säästä noin 1 dl keitinvettä. Perunoiden kiehuessa paista kuorittuja ja halkaistuja valkosipuleita öljyssä pannussa miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Lisää valkosipulit valutettujen perunoiden joukkoon. Kuumenna maito lähes kiehuvaksi ja lisää sitä ja keitinvettä pienissä erissä perunoihin samalla kun soseutat muusin. Lisää lopuksi voi, juusto ja kuivatut, murskatut sienet. Mausta valkopippurilla ja halutessasi suolalla.
  3. Pyyhi filee talouspaperilla. Paista fileetä rosmariinin kanssa voi-öljyseoksessa pannulla 3–5 minuuttia. Voit tarkistaa kypsyyden paistolämpömittarilla: medium-kypsän poronfileen sisälämpö on 58 astetta. Voit paistaa lihaa halutessasi hieman pidempään, mutta huomioi että kypsään lihaan tulee helposti maksainen maku. Mausta filee suolalla ja pippurilla. Kääri folioon ja anna vetäytyä noin 10 minuuttia.
  4. Valmista kirsikat. Kuori ja viipaloi sipuli ja valkosipuli. Kuullota ne pannussa pehmeiksi ja läpikuultaviksi. Lisää viini, etikka, sokeri ja timjamit. Kiehauta ja anna porista noin 4 minuuttia tai kunnes seos on keittynyt noin puoleen. Lisää sulatetut, valutetut kirsikat pannuun. Keitä noin minuutti. Ota kattila pois liedeltä. Poista timjamit. Sekoita voi joukkoon ja anna sen sulaa. Mausta suolalla ja pippurilla.
  5. Viipaloi liha. Tarjoa muusin ja punaviinikirsikoiden kanssa.

Kommentit (0)