Onko suussasi lötkö sieni vai karvas marja? Aistiradalla koko perhe pääsee testaamaan, mikä vaikuttaa ruuan makuun.

Seitsemälle paikkakunnalle suuntaava Makumestari-kiertue käynnistyy Kuopiosta lauantaina 29.8.2015. Kyseessä on etenkin lapsille ja lapsiperheille suunnattu maistelukiertue, jonka tarkoituksena on rohkaista kokeilemaan makuelämyksiä uudella tavalla.

Tapahtumien keskeisin ohjelmanumero on aistirata, joka pohjautuu makukoulumenetelmään. Menetelmä opettaa lapsia maistelemaan ruokaa kaikkia aisteja käyttäen. Samalla nirsoilukin voi loppua.

Aistirata on toiminnallinen tapa tutustua ruokaan ja eri makuihin. Maistelu on helppoa, jos kaikki aistit ovat valppaina, mutta heti kun aisteista yksikin uupuu, on homma paljon vaikeampaa. Tututkin maut voivat mennä sekaisin vaikkapa silmät sidottuina.

"Leikkimielisen aistiradan avulla voidaan voittaa niin lasten kuin aikuistenkin ennakkoluulot. Tavoite on se, että ihmiset innostuisivat uusista raaka-aineista ja samalla ruokavalio monipuolistuisi, sekä se että kotitilanteet, joissa perheen pienimmät ilmoittavat pontevasti, että 'tätä en syö', väistyisivät", sanoo projektin tiedottaja Soili Soisalo.

Aistiradan ohella kiertueen tapahtumapaikoilla voi myös tutustua paikallisiin ruoantuottajiin, erilaisiin työpajoihin ja ruokainfoihin. Tapahtuma-alueilta löytyy myös pop up -ravintola, josta voi ostaa lähiruokayrittäjien tuotteista tehtyä lounasta.

Makumestarikiertue 2015

Kuopio lauantai 29.8.2015 klo 11-15, Kulttuuriareena 44, Kauppakatu 44

Vaasa lauantai 5.9.2015 klo 11-15, Fanny-kulttuuritalo, Kirkkopuistikko 34

Rovaniemi lauantai 12.9.2015 klo 11-15, Lapin matkailuopisto, Toripuistikko 5-7

Vantaa sunnuntai 27.9.2015 klo 10.30-15, Vernissa lasten ja nuorten kulttuuritalo, Tikkurilantie 36

Turku lauantai 3.10.2015 klo 11-16, Seikkailupuisto, Kupittaankatu 2

Oulu sunnuntai 18.10.2015 klo12-16, Valve-kulttuuritalo, Hallituskatu 7

Tampere lauantai 7.11.2015 klo 11-15, Rulla-lastenkulttuurikeskus, Finlaysoninkuja 6

Makumestari-kiertueen järjestää Ruokakulttuurikeskus Ruukku ry. Tapahtumaa rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

Reilun hapokas ja kuiva valkoviini on loistovalinta rapukauteen.

Mikä? Heleimmät sauvignon blancit tulevat Uudesta-Seelannista. Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc 2017, 14,37 e, kuuluu lajissa hintaluokkansa parhaimmistoon.

Millainen? Viinin maku on eloisan hedelmäinen, tutut herukat, karviaiset ja yrtit erottuvat.

Minkä kanssa? Reilun hapokas ja kuiva viini sopii mainiosti rapujen kanssa. Viini pitää pintansa myös, kun pöydässä on graavi- tai savukalaa, perunoita ja kermaviilikastiketta, ehkä myös tuoreista rouskuista tehtyä salaattia.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Omena-aika! Jos meinaat hukkua omenapudokkaisiin, lue tämä juttu. Tee helppoa sosetta, suloista omenavoita, chutneya tai kanelilla maustettua likööriä, joka ilahduttaa syyspimeällä.

Tee sosetta

Helpoin tapa säilöä omenat on tehdä niistä sosetta. Pese omenat hyvin, mutta älä kuori. Leikkaa omenat paloiksi kattilaan siemenkotaa myötäillen. Väistele mahdolliset madonreiät veitsellä. Kun kattila on omenoita pullollaan, kaada päälle reilu loraus kylmää vettä ja siirrä kattila hellalle. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä noin vartti. Kauho välillä, jotta päällimmäiset omenat pääsevät pohjalle kypsymään. Lisää halutessasi sokeria, kanelia ja vaniljasokeria. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Tällainen sose kannattaa säilöä pakastamalla tai käyttää jääkaapista melko pian. Jos haluat purkittaa soseen hillon tapaan, joukkoon tarvitaan säilöntäainetta. Säilyvän omenasoseen ohjeen ja maustamisvinkkejä löydät tästä.

 

Hilloa omput

Omenahillo on tunnetusti hyvä paikka pudokkaille. Jos haluaa hillota omenansa säilyviksi pelkällä tavallisella sokerilla, hillosta tulee kuitenkin tyrmäävän makeaa. Hillosokeri ja hillo-marmeladisokeri sisältävät pektiiniä, joka parantaa hillon säilyvyyttä ja kiinteyttää sen rakennetta. Siksi tällaista sokeria tarvitaan hilloon vähemmän. Jos haluaa vähentää tästäkin sokerin määrää, voi keittää hillon minihillosokerilla, jossa on pektiinin lisäksi säilyvyyttä parantavaa natriumbentsoaattia, jota on luonnostaan pihlajanmarjoissa.

Jos pidät sileästä hillosta, soseuta se ennen purkittamista. Silloin hillottavat palat voivat olla yhtä ronskeja kuin omppusoseessakin. Omenahilloon voi yhdistää muitakin aineksia. Kokeile vaikka kesäkurpitsaa ja inkivääriä tai mausta hillo chai-teellä.

 

Keitä chutney

Jos soseet ja hillot eivät tunnu hupenevan jääkaapista, kokeile seuraavaksi chutneya. Appelsiinilla, tähtianiksella ja sipulilla maustettu omenachutney sopii lisukkeeksi liha- ja kasvisruuille. Hauskassa purkissa sen voi antaa vaikka lahjaksi.

 

Hauduta ihana omenavoi

Siideriä, lakritsijauhetta, kanelia ja maustepippuria. Pehmeäksi karamellisoitunut, ihanan mausteinen omenavoi on omenasäilykkeiden aatelia. Jos maltat ja sinulla on aikaa, anna omenavoin kypsyä hiljalleen 120-asteisessa uunissa, kunnes se on tummaa ja paksua. Voi-nimi kertoo enemmän tämän omenaherkun koostumuksesta kuin käyttötavoista. Se sopii sellaisenaan jälkiruuaksi esimerkiksi pannacottan kanssa, mutta toimii myös sunnuntaiaamun croissantin päällä.

 

Tee likööriä

Likööriä voi tehdä omenoista yhtä helposti kuin marjoista. Tarvitaan vain vodkaa ja sokeria, joka tässä omena-kaneliliköörin ohjeessa on vaihdettu helposti liukenevaan siirappiin. Ainoa työläs vaihe on omppujen raastaminen, joten kannattaa kaivaa monitoimikone esiin. Aikaa maustumiseen menee kuukausi, mutta likööri säilyy tämän jälkeen hyvin.

Kuvat: Tuomas Kolehmainen ja Sami Repo.