Outi (kesk.) kasasi nopeaan arkiruokaan keskittyvän syksy-Sopan. Kuva: Sami Repo.
Outi (kesk.) kasasi nopeaan arkiruokaan keskittyvän syksy-Sopan. Kuva: Sami Repo.

Uunituore Soppa365-lehti tarjoaa yli 70 reseptiä, jotka kaikki syntyvät puolessa tunnissa tai alle. Löydät uudet helpot suosikkisi niin arkeen kuin juhlaan.

Rakastan hyvää ruokaa, mutta miksi syön keskiviikkona makaronilaatikkoa, lämmitettynä ja kolmatta päivää peräkkäin? Työpäivän jälkeen kierrän kaupassa samat hyllyvälit, ja poimin koriin mozzarellaa, tomaattia ja kurkkua vakiosalaattiin, kun ei nyt yhtään jaksa miettiä.

Jauhelihakierre. Ei väliä, kuinka kiinnostuneita ruuasta olemme tai kuinka taitavasti kokkaamme. Se ei katso perheen kokoa, tulotasoa tai ikää. Veikkaan, että me kaikki olemme jauhelihakierteessä (tai soijarouhe- tai broilerisuikalekierteessä) ainakin joskus. Jauhelihakierre yhdistää meitä, joille vapaa-aika, työ, harrastukset, lapset, ystävät ja ihan vain oleminen ovat niin tärkeitä, että joka päivä ei vain jaksa ideoida, mitä hyvää sitä taas tekisi ruuaksi.

Halusimme tehdä ideoinnista sinulle helppoa ja siksi kokosimme uuteen Soppa365-lehteen yli 70 reseptiä, jotka kaikki syntyvät puolessa tunnissa tai alle. Tai no, sitruunainen kanapata kyllä kypsyy uunissa reilut puoli tuntia, mutta ruuan valmistaminen ei vie kuin vartin. Ja kaikkihan me tiedämme, että sitruuna ja broileri ovat lyömättömät yhdessä, eli odotus kannattaa!

Kun valitsimme reseptejä, yksi tärkeimmistä kriteereistä oli se, että näitä ruokia tehdessä kauppalistastasi tulee mahdollisimman lyhyt. Suurin osa raaka-aineista löytyy varmasti kaapistasi jo valmiiksi.

Olen kokeillut itse jo muutamia reseptejä. Pohjoisafrikkalaisella harissatahnalla maustetut paistetut porkkanat ovat juuri sopivan mausteisia, ja ne sopivat mainiosti melkein minkä vain lihan kylkeen. Kardemummalla maustettua proteiinismoothieta tein töihin, kun tiesin, että päivästä tulee kiireinen enkä välttämättä ehdi syödä kunnolla ennen joogatuntia.

Tumman suklaavaahdon resepti puolestaan on omaa käsialaani. Siihen tulee tummaa suklaata ja kerman sijaan kananmunavaahtoa, joten herkku ei ole ollenkaan niin tuhti, miltä saattaa kuulostaa. Herkuttelulle ja hemmottelulle pitää mielestäni löytyä aina aikaa, ja siksi laadimme lehteen kunnon kokoelman helppoja jälkiruokia, joilla selviät juhlasta kuin juhlasta, miksei arjestakin.

Uuden Soppa365-lehden hostina toimii ruokabloggaaja, -kuvaaja ja stailaaja Kira Åkerström-Kekkonen, joka on myös MasterChef Suomi vuosimallia 2013. Nykyään San Franciscossa asuva Kira kertoo lehdessä omat arkiruokasuosikkinsa, jotka valmistuvat alle 30 minuutissa. Täällä Sopan netin puolella Kira pitää ruokakuvaamiseen ja annosten kauniiseen esillepanoon keskittyvää blogia. Kannattaa käydä kurkkaamassa!

Löydät lehdestä myös olutguru Mikko Salmen kymmenen olutsuositusta arkiruokaklassikoiden kylkeen. Pyttipannun kanssa toimii näköjään ryhdikäs pils! Viinikirjoittaja Arto Koskelo puolestaan valitsi 16 täsmäviiniä syksyn tähtihetkiin. Loskan saapumista sietääkin juhlistaa cava-pullon poksautuksella.

Uusi Soppa-lehti pitää sisällään terveellisiä aamupaloja, kahdeksan takuutoimivaa spagettia ja reseptit bileisiin, jotka alkavat puolen tunnin kokkailulla yhdessä.

Yksi lempijuttuni lehdessä on ”Isien arkibravuurit”, johon saimme teiltä, lukijoiltamme, parhaita arkiruokia, joita lapsennekin odottavat. Kiitos niistä!

Toivon teille kuolareaktiota lehteä selatessa, nopeita kauppareissuja, herkullisia kokkaushetkiä ja paljon, paljon nautinnollista aikaa lasten, ystävien ja harrastusten parissa.

Outi Väisänen

Soppa365-lehden tuottaja

Soppa365-lehti myydään yhdessä Ilta-Sanomien kanssa.

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin