Martha Steward kehitti tomaattipastan reseptin, joka oli niin nerokas, että se laukaisi ketjureaktion. Kuvat: Sami Repo
Martha Steward kehitti tomaattipastan reseptin, joka oli niin nerokas, että se laukaisi ketjureaktion. Kuvat: Sami Repo

One pot on pastaruoka, jossa kasaataan pasta, kastikeainekset sekä vesi yhteen kattilaan ja keitätään kypsäksi. Menetelmä on helppo ja tiskiäkin syntyy minimaalisesti.

Tästäkin ideasta saamme kiittää jenkkiläistä kotitalousgurua Martha Stewartia. Yhdessä kattilassa keitetään samaan aikaan pasta ja höysteet.

3 vinkkiä one potin keittäjälle:

  1.  Pikapastaa ei kannata käyttää, joten valitse 10–15 minuutin kypsennyksen vaativa pastatyyppi. Näin vältyt lötkistymiseltä.
  2. Muutama sekoittelu kypsennyksen aikana pitää pastat irtonaisina.
  3. Keittäminen on syytä lopettaa, kun pasta on sopivan kypsää. Nesteen haihtumista ei siis kannata odotella, vaan jäljelle jäänyt neste toimii ruuan kastikkeena. Jos nestettä tuntuu kuitenkin olevan liikaa, kaada ylimääräinen pois.

Kana-rakuunapasta

Kanapastan kastikkeena käytetään valkoviiniä ja kermaa, jotka keittyvät kasaan ihanan hapokkaaksi kastikkeeksi. Mausteina on rakuunaa, sinappia ja kapriksia.

Katso ohje täältä!

Ihmepastan juju on siinä, että pastasta irronnut tärkkelys sakeuttaa liemen kastikkeeksi.

Kikherne -one pot

Kalamataoliiveista, tomaattipyreestä ja rosmariinista syntyy syvä kasvispastan maku. Vihanneksiksi mukaan laitetaan parsakaalia ja valkosipulia!

Ota ohje talteen täältä!

Makkara-kurpitsapasta

Mausteiset makkarat hallitsevat kurpitsapastan makua, mutta mukaan pilkotaan myös monta valkosipulin kynttä. Kypsä pasta viimeistellään silputulla lehtipersiljalla.

Lue resepti täältä.

Makua! Koska ruoka valmistetaan keittämällä, käytä mausteita reilusti.

Marthan tomaattipasta

Tästä pastasta koko homma sai alkunsa. Tomaattiseen pastaan tulee lisämakua aurinkokuivatuista tomaateista ja oliiveista. Ruoka viimeistellään basilikalla ja parmesaanilla.

Katso ohje täältä!

 

 

Uunikana, kesäkurpitsa-munakoisohöystö ja paistetut sienet sekä kermainen lohipasta saavat tästä valkoviinistä oivan parin.

Mikä? Lourensford The Dome Chardonnay 2017, 13,30 e, on eteläafrikkalainen kuiva valkoviini.

Millainen? Leveän ja runsaan valkoviinin maussa on eksoottisia hedelmiä, pähkinää ja ryhdikästä tammista mausteisuutta.

Minkä kanssa? Viini on kuin tehty kesäkurpitsa- ja munakoisohöystön kanssa tarjottavalle uunikanalle. Hienon hinta-laatusuhteen ostos maistuu myös possunfileen ja kermaisen lohipastan kanssa.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Reilun hapokas ja kuiva valkoviini on loistovalinta rapukauteen.

Mikä? Heleimmät sauvignon blancit tulevat Uudesta-Seelannista. Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc 2017, 14,37 e, kuuluu lajissa hintaluokkansa parhaimmistoon.

Millainen? Viinin maku on eloisan hedelmäinen, tutut herukat, karviaiset ja yrtit erottuvat.

Minkä kanssa? Reilun hapokas ja kuiva viini sopii mainiosti rapujen kanssa. Viini pitää pintansa myös, kun pöydässä on graavi- tai savukalaa, perunoita ja kermaviilikastiketta, ehkä myös tuoreista rouskuista tehtyä salaattia.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.