Munkkivuorelaisesta kaupasta löytyi kaksi kauppalistaa. Kuva: Katja Nordlund.
Munkkivuorelaisesta kaupasta löytyi kaksi kauppalistaa. Kuva: Katja Nordlund.

Kännykkä ja sen sovellukset eivät ole korvanneet käsin rustattua ostoslistaa.

Soppa365 liittyi tänään maanantaina kauppalappujen metsästäjien joukkoon. Läheisestä ruokakaupasta ostoskärryjen alta löytyi pinkki post-it-lappu, jolle oli kirjoitettu kuulakärkikynällä 30 tuotteen ostoslista. Toinen kauppalappu löytyi lattialta kassojen vierestä. Sekin oli post-it-lappu, keltainen ja pinkkiä isompi. Sen 13 tuotteen lista oli kirjoitettu lyijykynällä ruotsiksi.

Näiden aarteiden avulla Soppa365 voisi liittyä Facebookissa toimivaan Löydetyt kauppalaput -ryhmään. Ryhmä kerää kärryihin ja ostoskoreihin jääneitä kauppalistoja, ottaa niistä kuvan ja postaa sen ryhmän seinälle. Kuvan yhteyteen kirjataan, mistä kaupasta ja milloin lista on löytynyt. Moni paljastaa myös, onko lappu löytynyt esimerkiksi lattialta tai mahdollisesti kassan päätyroskiksesta. Aktiivisesti toimivassa ryhmässä on jo lähes 2800 jäsentä.

”Kauppalaput tarjoavat kurkistuksen toisten elämään. Aivan kuin tosi-tv”, sosiologian professori Terhi-Anna Wilska toteaa sissiarkeologien puuhasta. Tutkija tunnustaa itsekin vilkuilevansa toisten ostoskärryihin.

”Siinä lähtee mielikuvitus lentämään. Mihin tuokin tarvitsee neljä keräkaalia?”

Paperiset laput todistavat, etteivät kännykkä ja sen sovellukset ole syrjäyttäneet perinteistä ostoslistaa. Iäkkäimmät kaupassakävijät eivät ole siirtyneet mobiiliin, mutta lapunrustaajia löytyy nuoremmistakin.

”Monessa kodissa on jääkaappiin kiinnitetty lista, johon perheenjäsenet voivat lisätä tekstiä”.

Professorin mukaan yleisin kauppalista on kuitenkin kännykällä välitetty tekstiviesti, jossa vaimo kertoo miehelle, mitä kaupasta pitää tuoda.

Perjantaina 23.5. vietetään kansainvälistä kauppalappupäivää.

Rosee toimii buffetissa täydellisesti, ja tämän viinin hinta pelastaa juhlien budjetin.

Mikä? Espanjalainen Raimat Rosada 2016 (10,89 e) on loistava yleisviini kevään kemuihin ja juhlabuffetteihin.

Millainen? Herkullisen hedelmäinen, mutta kuiva. Kirsikoiden ja mansikoiden aromia ryhdittää mukava mausteisuus.

Minkä kanssa? Buffetin yleisviiniksi. Erityisen hyvin viini sopii paahdettujen kasvisten ryydittämien salaattien sekä lohen, paahtopaistin ja kanan seuraan.

Viinisuositus: Tuomas Tanttu. Lisää Tantun viinisuosituksia löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Kuva: Alko

Upeasti uudistuneesta Glorian ruoka & viini -lehdestä löydät herkullisimmat ratkaisut kevään juhlaputkeen: suuri kuohuviinitesti, raparperisima, etukäteen valmistuvat ja pieneen tilaan mahtuvat suolaiset levypiirakat, upeat täytekakut sekä huippukokin yllättävät mokkapalat. Mukana myös opas New Yorkin ravintoloihin, maistuvimmat alkoholittomat kuohujuomat sekä viinintekijä Outi Jakovirran haastattelu. Lehti on myynnissä 19.4.