Munkkivuorelaisesta kaupasta löytyi kaksi kauppalistaa. Kuva: Katja Nordlund.
Munkkivuorelaisesta kaupasta löytyi kaksi kauppalistaa. Kuva: Katja Nordlund.

Kännykkä ja sen sovellukset eivät ole korvanneet käsin rustattua ostoslistaa.

Soppa365 liittyi tänään maanantaina kauppalappujen metsästäjien joukkoon. Läheisestä ruokakaupasta ostoskärryjen alta löytyi pinkki post-it-lappu, jolle oli kirjoitettu kuulakärkikynällä 30 tuotteen ostoslista. Toinen kauppalappu löytyi lattialta kassojen vierestä. Sekin oli post-it-lappu, keltainen ja pinkkiä isompi. Sen 13 tuotteen lista oli kirjoitettu lyijykynällä ruotsiksi.

Näiden aarteiden avulla Soppa365 voisi liittyä Facebookissa toimivaan Löydetyt kauppalaput -ryhmään. Ryhmä kerää kärryihin ja ostoskoreihin jääneitä kauppalistoja, ottaa niistä kuvan ja postaa sen ryhmän seinälle. Kuvan yhteyteen kirjataan, mistä kaupasta ja milloin lista on löytynyt. Moni paljastaa myös, onko lappu löytynyt esimerkiksi lattialta tai mahdollisesti kassan päätyroskiksesta. Aktiivisesti toimivassa ryhmässä on jo lähes 2800 jäsentä.

”Kauppalaput tarjoavat kurkistuksen toisten elämään. Aivan kuin tosi-tv”, sosiologian professori Terhi-Anna Wilska toteaa sissiarkeologien puuhasta. Tutkija tunnustaa itsekin vilkuilevansa toisten ostoskärryihin.

”Siinä lähtee mielikuvitus lentämään. Mihin tuokin tarvitsee neljä keräkaalia?”

Paperiset laput todistavat, etteivät kännykkä ja sen sovellukset ole syrjäyttäneet perinteistä ostoslistaa. Iäkkäimmät kaupassakävijät eivät ole siirtyneet mobiiliin, mutta lapunrustaajia löytyy nuoremmistakin.

”Monessa kodissa on jääkaappiin kiinnitetty lista, johon perheenjäsenet voivat lisätä tekstiä”.

Professorin mukaan yleisin kauppalista on kuitenkin kännykällä välitetty tekstiviesti, jossa vaimo kertoo miehelle, mitä kaupasta pitää tuoda.

Perjantaina 23.5. vietetään kansainvälistä kauppalappupäivää.

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin