Munkkivuorelaisesta kaupasta löytyi kaksi kauppalistaa. Kuva: Katja Nordlund.
Munkkivuorelaisesta kaupasta löytyi kaksi kauppalistaa. Kuva: Katja Nordlund.

Kännykkä ja sen sovellukset eivät ole korvanneet käsin rustattua ostoslistaa.

Soppa365 liittyi tänään maanantaina kauppalappujen metsästäjien joukkoon. Läheisestä ruokakaupasta ostoskärryjen alta löytyi pinkki post-it-lappu, jolle oli kirjoitettu kuulakärkikynällä 30 tuotteen ostoslista. Toinen kauppalappu löytyi lattialta kassojen vierestä. Sekin oli post-it-lappu, keltainen ja pinkkiä isompi. Sen 13 tuotteen lista oli kirjoitettu lyijykynällä ruotsiksi.

Näiden aarteiden avulla Soppa365 voisi liittyä Facebookissa toimivaan Löydetyt kauppalaput -ryhmään. Ryhmä kerää kärryihin ja ostoskoreihin jääneitä kauppalistoja, ottaa niistä kuvan ja postaa sen ryhmän seinälle. Kuvan yhteyteen kirjataan, mistä kaupasta ja milloin lista on löytynyt. Moni paljastaa myös, onko lappu löytynyt esimerkiksi lattialta tai mahdollisesti kassan päätyroskiksesta. Aktiivisesti toimivassa ryhmässä on jo lähes 2800 jäsentä.

‚ÄĚKauppalaput tarjoavat kurkistuksen toisten el√§m√§√§n. Aivan kuin tosi-tv‚ÄĚ, sosiologian professori Terhi-Anna Wilska toteaa sissiarkeologien puuhasta. Tutkija tunnustaa itsekin vilkuilevansa toisten ostosk√§rryihin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

‚ÄĚSiin√§ l√§htee mielikuvitus lent√§m√§√§n. Mihin tuokin tarvitsee nelj√§ ker√§kaalia?‚ÄĚ

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Paperiset laput todistavat, etteivät kännykkä ja sen sovellukset ole syrjäyttäneet perinteistä ostoslistaa. Iäkkäimmät kaupassakävijät eivät ole siirtyneet mobiiliin, mutta lapunrustaajia löytyy nuoremmistakin.

‚ÄĚMonessa kodissa on j√§√§kaappiin kiinnitetty lista, johon perheenj√§senet voivat lis√§t√§ teksti√§‚ÄĚ.

Professorin mukaan yleisin kauppalista on kuitenkin kännykällä välitetty tekstiviesti, jossa vaimo kertoo miehelle, mitä kaupasta pitää tuoda.

Perjantaina 23.5. vietetään kansainvälistä kauppalappupäivää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla