Kaisa Sillanpää harrastaa reseptikilpailuja. Kuva: Jukka Sillanpää.
Kaisa Sillanpää harrastaa reseptikilpailuja. Kuva: Jukka Sillanpää.

Sauvolainen Kaisa Sillanpää harrastaa reseptikilpailuja hyvällä menestyksellä. Voittoja on napsahtanut jo useita kymmeniä.

Marraskuussa 2008 sauvolainen kotikokkaaja Kaisa Sillanpää lähetti radiokanavan reseptikilpailuun illanistujaispiirakan ohjeen. Piirakan täytteessä oli jauhelihaa, kesäkurpitsaa ja – ehkä vähän yllättäen – myös valkokastiketta.

Luovuus kannatti.

”Voitin ja pian osallistuinkin jo toiseen kilpailuun”, Sillanpää sanoo.

Nyt kuusi vuotta myöhemmin Sillanpään reseptejä on palkittu 65:ssä kilpailussa. Ykkössijoja on tullut 25 kappaletta ja resepteistä parhaat on vastikään koottu Reseptikuningatar – palkittua kotiruokaa -keittokirjaksi.

”Hyvään reseptiin tarvitaan ainakin uusia näkökulmia, ideoita ja raaka-aineiden luovaa käyttöä”, Sillanpää sanoo.

Luovuus ja oivaltavat yhdistelmät näkyvät hyvin Sillanpään keittokirjassa. Peruna tekee italialaisesta focaccia-leivästä erityisen muhevaa, valkosuklaajäädykkeen sattumina on riisikakkumuruja ja lihapullat saavat ylleen omenaglaseerauksen.

”Hyvät raaka-aineet inspiroivat. Minulla on taiteilijatausta, mistä on etua reseptinlaadinnassa. Taide on opettanut ajattelemaan luovasti.”

Erilaisia reseptikilpailuja järjestetään jatkuvasti. Sillanpää on pannut merkille, ettei ole ainoa, joka osallistuu niihin säännöllisesti.

”Emme varsinaisesti tunne toisiamme, mutta tuttuja nimiä vilahtelee voittajalistoilla.”

Vaikka Sillanpää on kehitellyt kymmeniä menestysreseptejä, nousee yksi ylitse muiden.

”Olen kaikkein ylpein siskonmakkara-kaalikääryleistä. Olin miettinyt kauan, että kaalikääryleisiin pitäisi laittaa täytteeksi jotain muuta kuin jauhelihaa. Siskonmakkarakääryleillä voitin Vuoden kotikokki -tittelin.”

Reseptikilpailujen ohella Sillanpää myös kirjoittaa ruuasta. Hän on pitänyt Tuulikummun keittiössä -ruokablogia nyt kahden ja puolen vuoden ajan, ja sitä ennen hän bloggasi paikallislehden sivuilla.

”Harrastus solahtaa hyvin arkeen, mutta joskus ajatukset pyörivät vähän liikaa reseptien ympärillä, jos vaikka haluaisi katsella televisiota”, Sillanpää naurahtaa.

 

Katso Kaisan tomaattikastikkeessa haudutettavien lihapullien resepti tästä!