Kaisa Sillanpää harrastaa reseptikilpailuja. Kuva: Jukka Sillanpää.
Kaisa Sillanpää harrastaa reseptikilpailuja. Kuva: Jukka Sillanpää.

Sauvolainen Kaisa Sillanpää harrastaa reseptikilpailuja hyvällä menestyksellä. Voittoja on napsahtanut jo useita kymmeniä.

Marraskuussa 2008 sauvolainen kotikokkaaja Kaisa Sillanpää lähetti radiokanavan reseptikilpailuun illanistujaispiirakan ohjeen. Piirakan täytteessä oli jauhelihaa, kesäkurpitsaa ja – ehkä vähän yllättäen – myös valkokastiketta.

Luovuus kannatti.

”Voitin ja pian osallistuinkin jo toiseen kilpailuun”, Sillanpää sanoo.

Nyt kuusi vuotta myöhemmin Sillanpään reseptejä on palkittu 65:ssä kilpailussa. Ykkössijoja on tullut 25 kappaletta ja resepteistä parhaat on vastikään koottu Reseptikuningatar – palkittua kotiruokaa -keittokirjaksi.

”Hyvään reseptiin tarvitaan ainakin uusia näkökulmia, ideoita ja raaka-aineiden luovaa käyttöä”, Sillanpää sanoo.

Luovuus ja oivaltavat yhdistelmät näkyvät hyvin Sillanpään keittokirjassa. Peruna tekee italialaisesta focaccia-leivästä erityisen muhevaa, valkosuklaajäädykkeen sattumina on riisikakkumuruja ja lihapullat saavat ylleen omenaglaseerauksen.

”Hyvät raaka-aineet inspiroivat. Minulla on taiteilijatausta, mistä on etua reseptinlaadinnassa. Taide on opettanut ajattelemaan luovasti.”

Erilaisia reseptikilpailuja järjestetään jatkuvasti. Sillanpää on pannut merkille, ettei ole ainoa, joka osallistuu niihin säännöllisesti.

”Emme varsinaisesti tunne toisiamme, mutta tuttuja nimiä vilahtelee voittajalistoilla.”

Vaikka Sillanpää on kehitellyt kymmeniä menestysreseptejä, nousee yksi ylitse muiden.

”Olen kaikkein ylpein siskonmakkara-kaalikääryleistä. Olin miettinyt kauan, että kaalikääryleisiin pitäisi laittaa täytteeksi jotain muuta kuin jauhelihaa. Siskonmakkarakääryleillä voitin Vuoden kotikokki -tittelin.”

Reseptikilpailujen ohella Sillanpää myös kirjoittaa ruuasta. Hän on pitänyt Tuulikummun keittiössä -ruokablogia nyt kahden ja puolen vuoden ajan, ja sitä ennen hän bloggasi paikallislehden sivuilla.

”Harrastus solahtaa hyvin arkeen, mutta joskus ajatukset pyörivät vähän liikaa reseptien ympärillä, jos vaikka haluaisi katsella televisiota”, Sillanpää naurahtaa.

 

Katso Kaisan tomaattikastikkeessa haudutettavien lihapullien resepti tästä!

Täyteläinen punaviini on hinta-laatusuhteeltaan oikea aarre.

Mikä? Nederburg The Winemasters Shiraz 2016 on eteläafrikkalainen punaviini, joka ihastuttaa monikäyttöisyydellään ja hinta-laatusuhteellaan (11,50 e).

Millainen? Täyteläisen ja kohtuullisen tanniinisen viinin maussa tuntuvat ensisiemauksella tummat kypsät metsämarjat ja kirsikat, ja jälkimaussa savuinen tammiaromi.

Minkä kanssa? Hyvä yleisviini grillatulle naudanlihalle ja pihveille, olipa kypsyysaste kypsä tai medium. Pidä mielessä myös syksyn hirvikautta varten.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Glorian ruoka & viini sekä Soppa365 ovat julkaisseet jälleen runsaan reseptilehden, joka keskittyy hullunhyvään kasvisruokaan.

Miten tehdään maalaissalaatti, joka ei jätä nälkäiseksi? Mitkä vegeruuat pelastavat, kun aikaa on vähän ja ainekset täytyy löytää lähikaupasta? Miten kasviksia grillataan ja mitä ihmettä onkaan nyhtösieni?

Muun muassa näihin kysymyksiin löydät vastaukset Soppa365:n ja Glorian ruoka & viinin erikoisjulkaisusta. Se sisältää yli 60 toimituksen testaamaa reseptiä. Lehti sopii sinulle, joka rakastat kasvisruokaa ja etsit uusia ideoita kokkailuun. Yhtä mainiosti se passaa kuitenkin myös vegeilynoviisin hyppysiin – erityisesti, jos kaipaat helppoja reseptejä, joilla lähteä kokeilemaan. Vege julkaistiin ensimmäistä kertaa viime vuonna, ja lehdet loppuivat kaupasta ennen aikojaan. Nyt rakastettu Vege on taas täällä – entistä houkuttelevampien ohjeiden ja ideoiden kera. Julkaisun ohjeista noin puolet ovat vegaanisia ja loput lakto-ovovegetaristeille sopivia. Yli 20 reseptiä valmistuu alle puoleen tuntiin!

Vege-erikoisjulkaisun löydät lehtihyllystä hyvin varustelluista liikkeistä.

#täyttävegeä eteenpäin!