Kuvat
Ninna Lindström
Elina Innanen ja Suvi Auvinen toivovat, että Lapsiperheen vegaanikeittokirjaan tarttuisivat kiireiset sekasyöjät, jotka haluavat tehdä kasvisruokaa ja opettaa lapsensakin tykkäämään siitä.
Elina Innanen ja Suvi Auvinen toivovat, että Lapsiperheen vegaanikeittokirjaan tarttuisivat kiireiset sekasyöjät, jotka haluavat tehdä kasvisruokaa ja opettaa lapsensakin tykkäämään siitä.

Vegaaniruokabloggaaja ja keittokirjailija Elina Innasella ja toimittaja-kirjailija-aktivisti Suvi Auvisella on yhteinen agenda: edistää kasvissyöntiä tekemällä se mahdollisimman helpoksi ja herkulliseksi.

Elina Innaselta ja Suvi Auviselta ilmestyi syyskuussa Lapsiperheen vegaanikeittokirja, joka kannustaa laittamaan terveellistä ja ympäristöystävällistä ruokaa. B12-Youtube-kanavallaan kaksikko puhuu ajankohtaisista vegaaniaiheista ja julkaisee kokkausvideoita.

Palkitsevin palaute tulee tavallisilta sekasyöjiltä, jotka ovat kaksikon innostamina alkaneet kokata vegaanista ruokaa perheelleen.

”Meillä kaikilla vanhemmilla on varmasti takaraivossa huoli siitä, että ilmastokriisi uhkaa nimenomaan meidän lastemme sukupolvea. Heidän elinaikanaan tulee olemaan hyvin erilainen maailma, ja he tulevat syömään paljon kasvispainotteista ruokaa. Se ei ole utopiaa vaan kylmää matematiikkaa. Siksi meillä vanhemmilla on todella iso vastuu siitä, millaista ruokakasvatusta teemme”, Auvinen sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Auvinen on ollut vegaani viisi vuotta, Innanen 2000-luvun alusta. Hän on helpottanut ihmisten arkikokkailua Chocochili-vegaaniblogillaan jo 12 vuoden ajan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Törmään nykyään vain harvoin  ihmisten ennakkoluuloihin, siinä on tapahtunut iso muutos. Enää minun ei tarvitse vääntää kenenkään kanssa esimerkiksi siitä, mistä vegaani saa proteiinia. Ainoa vääntö liittyy koulujen ja päiväkotien vegaaniruokailuun. Siihen, miksi kaikille tarjottavaa  kasvisruokaa ei voida suoraan tehdä vegaanisena”, Innanen kertoo.

Mutta vuonna 2020 on tapahtunut myös paljon edistystä. Innanen iloitsee Helsinkiin rantautuneesta vegaaniaamiasskenestä, Auvinen siitä, miten suuret lihatalot ovat lähteneet tuottamaan kunnianhimoisesti kasviproteiinituotteita ja omia vegaanibrändejään.

”Odotan vielä elintarviketeollisuudelta suuria avauksia vegaanisiin juustoihin. Ne ovat edelleen heikkoja. Olen kuullut, että juuri juustot ovat monelle este vegaaniksi ryhtymiseen. Sanon tällaisille ihmisille aina, että ole vegaani muuten, mutta syö silti juustoja. Se auttaa jo todella paljon”, Auvinen sanoo.

Juttu on julkaistu Glorian ruoka & viini -lehdessä 9/2020.

Sisältö jatkuu mainoksen alla