Torttujen numerointi ei vastaa niiden sijoitusta, vaan numerot auttoivat sokkotestissä kirjuria yhdistämään kommentit oikeisiin torttuihin.
Torttujen numerointi ei vastaa niiden sijoitusta, vaan numerot auttoivat sokkotestissä kirjuria yhdistämään kommentit oikeisiin torttuihin.

Soppa365:n ja Glorian ruoka & viinin toimitus testasi valmiina myytävät runebergintortut. Kolmen kärki erottui selvästi.

Testiin valikoitiin pääasiassa marketeissa myytäviä runebergintorttuja. Lisäksi mukana oli muutama leipomotuote. Testattavia leivonnaisia oli yhteensä 11 kappaletta. Yleishuomiona raati totesi, että tortuista löytyi yllättävän paljon appelsiinin makua, jopa kuoriraastetta. Seuraavia asoita sen sijaan kaivattiin lisää: karvasmantelin aromia, rommia, punssia tai ylipäätään ihanan syntistä alkoholin vivahdetta.
Todettiin, että markkinoilla olisi varmasti tilaa k18-tortulle, jossa taatusti maistuisi viina. “Nyt sitä pitää varata erikseen viereen, että voi dippailla”, eräs anonyymi testaaja kommentoi.
Kolmen kärki ja valitettavasti myös jumbosijoille jääneet tortut erottuivat joukosta selkeästi.

Torttujen hinta on jutussa ilmoitettu aina kahta kappaletta kohden, sillä lähes kaikissa tapauksissa runebergintortut myydään pareittain.

Voittaja: Fazer
hinta: 4,95 e (marketista ostettaessa)

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tämähän on oikein missitorttu, testiryhmämme kommentoi jo ennen maistamista. Ja totta se on: Fazerin tortut seisovat ryhdikkään ja houkuttelevan näköisinä, ja hillo sekä kuorrute on levitetty kauniisti. Makukin ihastuttaa, siinä on aitoa Runebergin henkeä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kiitämme: “Tässä maistuu kivasti manteli. On ihan mantelirouhetta seassa.” “Hillo maistuu oikeasti vadelmalta, ja karvasmantelin aromi erottuu.”
Moitimme: “Alkoholia voisi olla enemmän.”

Hopeaa:  Kannisto
Hinta: 5,40 e

Kanniston torttu on poikkeuksellisen tummaksi paistettu, ja se herättää heti raadin kiinnostuksen. Tumma väri maistuu myös mukavasti. Hilloa on paljon, ja se vaikuttaa olevan ihan aitoa, oikeaa vadelmaa. Mehevä kokonaisuus, jonka eräs testaajista olisi nostanut voittajaksi. Demokratiassa enemmistön mielipide kuitenkin voittaa.

Kiitämme: “Paljon hilloa, pysyy paahtuneen kuoren ansiosta kivasti näpeissä.” “Ainut, jonka söin näistä kokonaan.”
Moitimme: “Rasva maistuu aika paljon.”

Pronssia: Lidl
Hinta: 3,29 e

Lidlin oma Deluxe-torttu yllättää ja kirii kolmossijalle! Edullisen hinnan ansiosta kysymyksessä on ehkäpä testin paras hinta-laatusuhde. Raati rakastaa erityisesti tortun syvää hillosydäntä, joka kulkee lähes kauttaaltaan läpi leivonnaisen. Se saattaa häpeään testin monet tortut, joissa hillo on vain koristeena päällä. Kokonaisuutena: älyttömän hyvä!

Kiitämme: “Ihanan kostea ja pähkinäinen.” “Sopii myös lapsille.”
Moitimme: “Niin kostea, että laskenut hieman alleen.” “Pieni punssin puraisu tekisi tästä täydellisen.”

4. Sinuhe
Hinta: 4,60 e

Lahtelaisen Sinuhen leipomon tortuissa on pinkit sokerikuorrutukset ja muutenkin kiva ulkonäkö. Rakennekin on sopivan kostea, eikä torttu ole liian iso. Makua saisi kuitenkin olla hieman enemmän.

Kiitämme: “Kiva ulkonäkö ja rakenne.”
Moitimme: “Missä maku?”

5. Gateau
Hinta: 5,80 e

Pääkaupunkiseutulaisia odottaa muutos, sillä Fazer osti jo pari vuotta sitten artesaanileipomo Keisarin. Käytännössä se tarkoittaa, että toimipisteet sulautetaan Fazerin Gateau-ketjuun. Gateaun torttu on sinänsä oikein hyvän makuinen, mutta ei oikein muistuta runebergintorttua, vaan tavallista kahvikakkua. Päämaku on sitrus, ja joukossa on jopa appelsiininkuorta. Sen sijaan karvasmanteli ja alkoholi puuttuvat kokonaan. Vaikea arvottaa, mutta jonkinlaista keskitasoa tämä on.

Kiitämme: “Hyvää kahvin kanssa. Kostea.”
Moitimme: “Ei tämä oikeastaan ole runebergintorttu.”

6. Salonen, rommilla maustettu runebergintorttu
Hinta: 4,40 e

Salosen torttu on ulkonäöltään testin rajuin. Onkohan työntekijöillä ollut kilpailu, että kuka pystyy pisimmän välimatkan päästä heittämään hilloa niin, että se vielä osuu torttuun. Maistaessa käy ilmi, että torttu uhkaa painovoimaa. Se on nimittäin alaosastaan kuiva ja yläosasta kostea. Rommin aromia ei sokkotestissä tunnisteta, mutta sen sijaan leivonnainen maistuu testaajien mielestä “brittiläiselle.”

Kiitämme: “Onhan tässä sentään kosteutta.”
Moitimme: “Maistuu vähän pahville. Hillo ei taida olla vadelmahilloa.”

7. Salonen, punssilla (arrakilla) maustettu runebergintorttu
Hinta: 4,20 e

No nyt tuoksuu kardemumma, hihkaisevat testaajat. Salosen punssitorttu on myös hyvin kostea, se melkein tihkuu pöydälle. Maku jakaa testaajia. Osa maistaa kardemumman, toisille tulee mieleen jonkinlainen puhdistusaine. “Tässä on vähän niin kuin kaksi torttua samassa: hyvä ja huono”, eräs raatilainen summaa.

Kiitämme: Autenttinen tuoksu, kosteus.
Moitimme: Omituinen maku.

8. Rosten
Hinta: 2,98 e

Rostenin torttu on kenties ainoa, jota ei voi moittia alkoholin puutteesta: se tuntuu vahvana jo tuoksussa. Maku on kuitenkin pienoinen pettymys: alkoholi tuntuu esanssiselta, ja toisena makuna erottuu jälleen kerran sitrus, tarkemmin sanoen appelsiini.

Kiitämme: Alkoholia on uskallettu käyttää.
Moitimme: Alkoholia on käytetty omituisella, väärällä tavalla.

9. Well-kahvila: vegaaninen ja gluteeniton runebergintorttu
Hinta: 7 e

Kotitekoisen näköiset tortut leivotaan Helsingin Kaisaniemessä sijaitsevassa Well-kahvilassa itse. Testaajat eivät etukäteen tiedä niiden olevan vegaanisia ja gluteenittomia. Ulkonäöstä voi kuitenkin päätellä, että kyseessä ei ole massatuote: torttu näyttää hieman “anopin tekemältä, ehkä enemmän muffinssilta kuin runebergintortulta.”
Makua kuivallaan hieman kuivakaksi, mikä tosin voi olla myös hyvä asia: “Tää ois helppo syödä kahvitauolla käsin, kun sormet ei kastu.” Ruokatoimittajat paljastavat maistellessaan ammattitaitonsa ja epäilevät vahvasti, että kyseessä taitaa olla gluteeniton tuote. Näin on.

Kiitämme: “Maistuu hieman piparkakulta.”
Moitimme: “Hieman hiekkainen koostumus. Perunajauho tulee esiin.”

10. Leivon leipomo
Hinta: 4,25 e

Tamperelaisen Leivon leipomon torttu herättää hieman epäilyksiä, sillä sen hillossa on mattapinta. “Näyttää teolliselta”, raati kommentoi. Maku vahvistaa epäilykset: hillo ei vakuuta, eikä myöskään taikina.

Kiitämme: “Tavallaan on kiva, että tässä on vähän joulumausteita.”
Moitimme: Koostumus on kuiva ja hillo mitätöntä.

11. Laitilan leipä (gluteeniton runebergintorttu)
hinta: 3,49 e

Onkohan Laitilan torttu vanhentunut? Päiväys on kunnossa, mutta tortussa on outoja ryppyjä. Toisaalta leivonnainen on testin korkein, mikä kertoo leipurin kunnianhimoisuudesta.
Raati ei lämpene maulle. Hilloa epäillään värjätyksiä omenahilloksi, ja taikina muistuttaa vakuumiin pakattuja muffinseja.

Kiitämme: Korkea muoto.
Moitimme: “Koostumus on vähän sienimäinen, sellainen kuin niissä vakuumisitruunamuffineissa.”

Vierailija

Olisi lukijan kannalta kätevää, mikäli kuvasta voisi päätellä, mikä tuote on kyseessä. Nyt torttujen numerointi ei korreloi ainakaan niiden sijoituksen kanssa, joten se johtaa ainoastaan harhaan.

  • ylös 31
  • alas 15
Sisältö jatkuu mainoksen alla