Tässä salaatissa on sekä voikukan lehtiä että kukintoja.
Tässä salaatissa on sekä voikukan lehtiä että kukintoja.

Puskeeko nurmesta esiin keltaisia palleroita? Poimi voikukat talteen ja valmista niistä kesäinen salaatti tai herkullista siirappia.

Rikkaruohon maineessa olevaa voikukkaa ei kannata jättää maahan, saati heittää menemään. Se on nimittäin oikea aarre!

Voikukassa on paljon syötävää - oikeastaan kaikki sen osat voi syödä juurta myöten. Voikukkaa voi käyttää monella eri tapaa: keltaisista kukinnoista saa tehtyä esimerkiksi marmeladia ja vihreistä pikkunupuista kotimaisia "kapriksia". Voikukan kukinnoista tehdään liköörimäistä makeaa kotiviiniäkin, ja voikukalla voi maustaa niin oluet kuin simat.

Syötäväksi kannattaa poimia varjoisalla paikalla kasvaneita yksilöitä, sillä auringossa paistatelleet voikukat maistuvat karvaammilta. Myös lehden muotoon kannattaa kiinnittää huomiota: pyöreälaitaiset lehdet ovat miedompia kuin sahalaitaiset, kalanruotoa muistuttavat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos voikukan maku on sinulle vielä vieras, löydät tästä kaksi herkullista reseptiä, joiden avulla kukka tulee tutuksi myös lautasella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Voikukkasalaatti. Oheisessa salaatissa voikukkaa on käytetty kahdella tapaa: luonteikkaat lehdet sujahtavat salaattipohjaan ja kirpsakat kukinnot taas paistetaan tempurataikinan sisään.

Lehdistä poistetaan väkevän makuinen lehtiruoti, ne silputaan ja sekoitetaan suikaloidun kaalin joukkoon. Voikukanlehtien ja kaalin lisäksi salaattiin uppoaa viipaloitua kiiviä, rucolaa, vesikrassia ja tilliä. Joukkoon sekoitetaan lopuksi simppeli salaatinkastike, joka pyöräytetään öljystä, dijoninsinapista, omenaviinietikasta ja hunajasta. Kullanruskeat voikukkatempurat lisätään lautasille aivan viimeisenä.

Voikukkasiirappi. Tämä voikukkasiirapin ohje lähetettiin aikanaan Glorian ruoka & viinin säilöntäkisaan. Ihanan makuinen siirappi sai toimituksessa lempinimen vegaanihunaja, sillä sen maku on kuin hunajassa.

Siirappi on hyvin helppo tehdä eikä siihen vaadita paljoa aineksia: vain voikukan kukintoja, vettä, hillosokeria ja sitruunamehua. Kovin nopea tehdä se ei ole, sillä siirappi saa tekeytyä jääkaapissa vuorokauden ajan. Odotus kuitenkin palkitaan, sillä valmis siirappi maistuu taivaalliselta. Kokeile siirappia esimerkiksi maustamattoman jogurtin, jäätelön tai lettujen kanssa.

Muista nämä asiat, kun käytät syötäviä kukkia:

  1. Muista käyttää vain käsittelemättömiä, puhtaalla paikalla luonnossa tai puutarhassa ilman myrkkyjä kasvaneita kukkia.
  2. Voikukkia ja muita villiyrttejä saa kerätä jokamiehenoikeuksien turvin, mutta keräämiseen liittyy joitakin rajoituksia. Villiyrttejä ei saa kerätä esimerkiksi luonnonsuojelualueilta tai toisten pihoilta.
  3. Pääset ötököistä, kun huuhtelet kukat vedellä tai levität ne ulos vitivalkoisen pyyhkeen tai paperin päälle muutamaksi tunniksi. Voit myös laittaa kukat hetkeksi tiiviiseen rasiaan ja kannen kiinni, ötökät kiipeävät kukista ennen pitkää pois.
Sisältö jatkuu mainoksen alla