Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1717 reseptiä.
Linkitetty 42 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen

Nimesimme tämän toimituksessa vegaanihunajaksi, sillä maku on kuin hunajassa. Ohjeen lähetti Anne Pulliainen Glorian ruoka ja viinin säilöntäkilpailuun.

Annoksia
4 dl
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Voikukkasiirappi

Ainekset

1
l
voikukan nuoria kukintoja
4
dl
vettä
330
g
(= 1 pkt) hillo-marmeladisokeria
1
tl
sitruunamehua

Työvaiheet

1.  Kerää voikukan kukinnot puhtaalta paikalta. Huuhtele ne ja valuta siivilässä.

2.  Laita kukat ja vesi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja ota kattila pois liedeltä. Anna voikukkien jäähtyä liemessä 20 minuuttia. (Steriloi tässä vaiheessa purkki, johon säilöt siirapin).

3. Siivilöi liemi tiheän siivilän läpi toiseen kattilaan. Purista myös kukista neste painelemalla niitä kauhalla. Lisää hillosokeri ja sitruunamehu. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä 5 minuuttia ilman kantta.

4. Säilö siirappi puhtaaseen lasipurkkiin. Anna tekeytyä jääkaapissa vuorokausi. Tarjoa jogurtin, jäätelön tai lettujen kanssa.

Purkin steriloiminen: kuumenna uuni 100-asteiseksi. Kuumenna purkkia lappeellaan 15 minuuttia. Steriloi myös kansi kiehuvassa vedessä tai uunissa purkin kanssa. Kaada siirappi kuumaan purkkiin.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1717 reseptiä.
Linkitetty 73 keittokirjaan.
OHJE Tara Junker KUVA Tuomas Kolehmainen

Vegaanin saaristolaispöydän kunkku on graaviavokado. Perinteinen sinappikastike tuunataan kurkumalla.

Annoksia
6
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Graavatut avokadot

Ainekset

3
avokadoa
1 1/2
sitruunan mehu
1
nippu tilliä
1
prk (50 g)
kapriksia
1
tl
suolaa
1/4
tl
valkopippuria

Työvaiheet

  1. Kuori ja leikkaa avokadot ohuiksi viipaleiksi. Purista sitruunanmehu avokadoille, ettei avokado tummu. Hienonna tilli ja ripottele se viipaleille. Mausta kapriksilla, suolalla ja valkopippurilla.
  2. Tarjoa hapankorppujen ja kurkumasinappikastikkeen kanssa (ks. ohje alla).

Kurkuma-sinappikastike

Ainekset

3
rkl
tilliä hienonnettuna
2
rkl
sokeria
2
rkl
sinappia
2
rkl
dijoninsinappia
2
rkl
valkoviinietikkaa
1 1/2
dl
rypsiöljyä
2
tl
kurkumaa
n. 1/2
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Hienonna tilli ja laita sauvasekoittimen kulhoon. Lisää sokeri. Soseuta kunnes sokeri on täysin sulanut. Lisää sinapit ja etikka seokseen.
  2. Lisää öljyä aluksi tipoittain tehokkaasti sekoittaen ja sitten ohuena nauhana. Lisää kurkuma sekä suolaa ja pippuria maun mukaan.
  3. Tarjoa graavatun avokadon kanssa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 848 reseptiä.
Linkitetty 26 keittokirjaan.
Ohje: Riikka Väliahde Kuva: Mikko Hannula

Muutama lusikallinen maapähkinävoita tekee puurolle ihmeitä. Kun liotat hiutaleet yön yli, samettinen puuro on taattu.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + yön yli

Maapähkinävoipuuro

Ainekset

4
dl
speltti- tai kaurahiutaleita
1
l
vettä
1
dl
maapähkinävoita
2
dl
(kasvi)maitoa
½
tl
suolaa
Tarjoiluun
mansikoita tai muita marjoja tai hedelmiä
kardemummaa

Työvaiheet

  1. Mittaa edellisenä iltana kattilaan vesi ja hiutaleet. Laita jääkaappiin.
  2. Kuumenna liotetut hiutaleet kiehuvaksi. Keitä koko ajan hiljalleen sekoittaen 10 minuuttia. Lisää maapähkinävoi, maito ja suola. Sekoita hyvin ja anna kiehahtaa.
  3. Kokoa annosten päälle mansikoita ja ripottele jauhettua kardemummaa.

Kommentit (0)

Pehmeää, tuhtia supertahnaa rapean salaatin sisään käärittynä. Terveellistä, täyttävää, silmää miellyttävää!

Cashew-pähkinä
Lehtikaali
Spirulina
Viherjauhe
Suola, pippuri, juustokumina
Seesamiöljy

Cosmopolitan tm. tukeva, rapea salaatti

Annoksia
1
Valmistusaika
15 min (ja cashew liotus)
Vaikeustaso
Helppo

King Roll - viherkääryle

Ainekset

1
Dl
Cashew-pähkinä
1
Iso lehti
Lehtikaali
1/2
Tl
Spirulina
1
Tl
Viherjauhesekoitus
1
Mausteet
1
Rkl
Seesamiöljy
Muutama
Lehti
Cosmopolitan tm salaattia

Työvaiheet

Laita likoamaan cashew-pähkinät. Minimi taitaa olla puoli tuntia (?) mulla ne oli useamman tunnin. Huuhtele ne vielä.
Valmista tahna: liotetut cashewt ja kaikki muut ainekset sauvasekoittimella sekaisin. (Paitsi salaatinlehti)
Halkaise salaatinlehdet keskeltä, poista paksumpi ruoto. Levitä tahnaa lehdelle ja pyörittele rullaksi.

Huom
1. Annoksesta tuli kuvassa näkyvä määrä
2. Tahnaa voi toki käyttää miten vaan, ei tarvi rullailla. Itsekin inspiroiduin vasta kauniista salaatinlehdistä :) Mutta tahnan pehmeys ja salaatinlehden rapeus on mielestäni just täydellinen combo!
3. ”Viher” tässä rullassa voi olla melkein mitä vaan. Kuin myös mausteet.

Mietin että millä tätä nyt sitten kutsutaan? Päädyin nimeen King Roll - kaikkien kääryleruokien kingi! (Kunnes löytyy jotain vieläkin parempaa..)

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1717 reseptiä.
Linkitetty 33 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Kokonainen munakoiso pehemenee grillissä kärytettynä juuri sen verran, että saat viillettyä sen maustamista ja loppugrillausta varten isoksi perhoseksi.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillatut munakoisoperhoset

Ainekset

2
isoa tai 4 pientä
munakoisoa
Maustekastike
4
valkosipulinkynttä
4
rkl
hoisinkastiketta (esim. Spice Up)
2
rkl
tomaattipyreetä
1
rkl
sweet chili -kastiketta
1
tl
suolaa
Lisäksi
1
ruukku
korianteria
2
tomaattia

Työvaiheet

  1. Kuumenna grilli. Laita munakoisot kokonaisina suoraan hiilloksen päälle tai ritilälle niin, että liekit paahtavat munakoison pinnan rapeaksi, lähes karrelle. Kääntele munakoisoja pihdeillä, kunnes se pehmenee ja paahtuu kauttaaltaan. Nosta munakoisot sivuun jäähtymään.
  2. Viillä kunkin munakoison kylkeen pitkittäinen syvä viilto, mutta jätä munakoiso ehjäksi eli älä halkaise sitä kokonaan kahtia. Avaa munakoisot kuin avaisit kirjan.
  3. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Yhdistä maustekastikkeen ainekset. Sivele kastiketta reilusti munakoisojen sisäpinnoille. Siirrä koisot grilliritilälle ja takaisin kuumaan grilliin. Kypsennä noin 15 minuuttia niin, että maustekastike imeytyy ja munakoiso pehmenee kauttaaltaan.
  4. Hienonna korianteri ja kuutioi tomaatit ja ripota ne kuumien munakoisojen päälle.

VINKKI Munakoisot voi paahtaa ja levittää etukäteen ja viimeistellä myöhemmin hiilloksella.

Kommentit (0)