Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1807 reseptiä.
Linkitetty 42 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen

Nimesimme tämän toimituksessa vegaanihunajaksi, sillä maku on kuin hunajassa. Ohjeen lähetti Anne Pulliainen Glorian ruoka ja viinin säilöntäkilpailuun.

Annoksia
4 dl
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Voikukkasiirappi

Ainekset

1
l
voikukan nuoria kukintoja
4
dl
vettä
330
g
(= 1 pkt) hillo-marmeladisokeria
1
tl
sitruunamehua

Työvaiheet

1.  Kerää voikukan kukinnot puhtaalta paikalta. Huuhtele ne ja valuta siivilässä.

2.  Laita kukat ja vesi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja ota kattila pois liedeltä. Anna voikukkien jäähtyä liemessä 20 minuuttia. (Steriloi tässä vaiheessa purkki, johon säilöt siirapin).

3. Siivilöi liemi tiheän siivilän läpi toiseen kattilaan. Purista myös kukista neste painelemalla niitä kauhalla. Lisää hillosokeri ja sitruunamehu. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä 5 minuuttia ilman kantta.

4. Säilö siirappi puhtaaseen lasipurkkiin. Anna tekeytyä jääkaapissa vuorokausi. Tarjoa jogurtin, jäätelön tai lettujen kanssa.

Purkin steriloiminen: kuumenna uuni 100-asteiseksi. Kuumenna purkkia lappeellaan 15 minuuttia. Steriloi myös kansi kiehuvassa vedessä tai uunissa purkin kanssa. Kaada siirappi kuumaan purkkiin.

Ihan maidotonta on lisännyt 18 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Maidoton ja gluteeniton riisipuuro riisimaidolla
Maidoton ja gluteeniton riisipuuro riisimaidolla

Riisimaitoon valmistettu riisipuuro on gluteeniton ja laktoositon  sekä 100% vegaani vaihtoehto.  Riisimaito on puhtaan valkoista ja raikkaan makuista ja sopii erittäin hyvin joulupuuron valmistukseen. Lopputulos on herkullisen ja pehmeä herkku!

Riisimaidon etuina muihin kasvijuomiin verrattuna ovat sen raikkaan neutraali maku ja -tuoksu. Neste on puhtaan valkoista ja samalla myös hieman läpikuultavaa.  Riisimaitoon valmistettu puuro sopii etenkin niille, joilla on herkästi turpoava vatsa. Täysin vegaani vaihtoehto on lempeämpi ja...

Annoksia
4-5
Valmistusaika
10 min + 1 h
Vaikeustaso
Helppo

Riisipuuro riisimaidolla

Ainekset

2
dl
vettä
2
dl
puuroriisiä
1
l
riisimaitoa
o,5
dl
riisijauhoa, gluteenitonta
0,5 - 1
tl
hienoa suolaa

Työvaiheet

1. Kiehauta vesi teflonpintaisessa kattilassa.

2. Lisää riisit kiehuvaan veteen ja anna veden imeytyä riiseihin.

3. Kaada 9 dl riisimaitoa riisien päälle ja sekoita.

4. Sekoita keskenään erillisessä astiassa 1 dl riisimaitoa ja 0,5 dl riisijauhoa ja lisää kattilaan. Sekoita puuron aineksia.

5. Anna kiehua hiljaisella lämmöllä hauduttaen noin tunnin verran. Sekoita puuroa kiehumisen aikana.

6. Kun puuro on valmis, mausta suolalla.

Anna puuron levähtää pari minuuttia ja tarjoa ghee-voisilmän, hillon tai kanelin ja sokerin kanssa.

Vinkki!
Riisipuurosta tulee tällä ohjeella hyvin täyteläistä ja tuhtia, siksi se sopii erittäin hyvin myös karjalanpiirakoiden täytteeksi. 

Kommentit (0)

Ihan maidotonta on lisännyt 18 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
Herkullista riisipuuroa maitelimaitoon valmistettuna
Herkullista riisipuuroa maitelimaitoon valmistettuna

Maidottoman riisipuuron valmistus helppoa, tarvitset siihen vain muutaman aineksen. Maitelimaitoa käyttämällä saat herkullisen riisipuuron maidottomana, laktoosittomana ja vegaanina. Mantelimaidon pieni makeus ja pähkinäinen aromi sopivat hyvin tähän joulun ajan suosikkiherkkuun. Mantelimaito...

Käytä puuron valmistuksessa makeuttamatonta mantelijuomaa, sillä se on jo sellaisenaan hieman makeahkon makuista. Paahdetuista manteleista valmistettu mantelijuoma antaa riisille miedon pähkinäisen vivahteen, joka sopii erittäin hyvin joulupuuroon.  Kasvisjuoma on kevyempi  ja vegaani vaihtoehto...

Annoksia
4-5
Valmistusaika
10 min + 1 h
Vaikeustaso
Helppo

Riisipuuro mantelimaidolla

Ainekset

2
dl
vettä
2
dl
puuroriisiä
1
l
mantelimaitoa
0,5 - 1
tl
hienoa suolaa

Työvaiheet

1. Kiehauta vesi teflonpintaisessa kattilassa.

2. Lisää riisit kiehuvaan veteen ja anna veden imeytyä riiseihin.

3. Kaada mantelimaito kattilaan riisien päälle ja sekoita.

4. Anna kiehua hiljaisella lämmöllä hauduttaen noin tunnin verran. Sekoita puuroa kiehumisen aikana.

5. Kun puuro on valmis, mausta suolalla.

Anna puuron levähtää pari minuuttia ja tarjoa ghee-voisilmän, hillon tai kanelin ja sokerin kanssa.

Vinkki!

Riisipuuro ei ole vain joulun ajan herkkua. Tarjoa terveellistä ja vatsaa hellivää riisipuuroa erilaisten marjojen tai perinteisen marjakiisselin kanssa aamiaiseksi tai välipalaksi, vuodenajasta riippumatta!

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1807 reseptiä.
Linkitetty 30 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Korealainen bibimbap on kulhoruokien äiti. Tällä kertaa bap eli riisi on peitelty herkullisilla kasviksilla, kimchillä, sooseilla ja paistetulla kananmunalla.  

Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Bibimbap

Ainekset

2
porkkanaa
200
g
pikkelöityjä tai paistettuja siitakesieniä
2
kevätsipulin vartta
2
rkl
seesaminsiemeniä
6
dl
bulgogia (ks. ohje alhaalla)
4
rkl
kimchiä (ks. ohje alhaalla)
4
kananmunaa
1
l
keitettyä riisiä
Lisäksi
gochujangia tai korealaista yleisdippiä (ks. ohje alhaalla)

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta tai suikaloi porkkanat ohueksi. Viipaloi siitakesienet ja hienonna kevätsipuli. Paahda seesaminsiemeniä kuivassa kuumassa pannussa pari minuuttia.
  2. Jaa riisi annoskulhoihin. Lusikoi päälle kasvikset, bulgogi ja kimchi.
  3. Paista kananmunat pannussa tilkassa öljyä toiselta puolelta ja nosta ne annosten päälle. Koristele annokset seesaminsiemenillä. Tarjoa ruoka gochujangin tai yleisdipin kanssa.

Vinkki Bibinpapiin käytetään usein myös pikkelöityä jättiretikkaa, eli daikonia. Myös idut, pavut ja seesamikurkut käyvät bibinpapiin.

Bulgogi

Ainekset

Marinadi
1/2
päärynä (tai nashi-hedelmä)
2
tl
tuoretta inkivääriä raastettuna
1
valkosipulinkynsi
2
rkl
soijakastiketta
1
rkl
ruokosokeria
1
rkl
seesamiöljyä
1
tl
kuivattuja chilihiutaleita
Lisäksi
400
g
naudan ulkofileetä
1
tl
sormisuolaa
Paistamiseen
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta päärynä, inkivääri ja valkosipuli. Sekoita marinadin ainekset keskenään.
  2. Leikkaa liha hyvin ohuiksi viipaleiksi. Lisää marinadi lihapalojen joukkoon ja anna maustua 30 minuuttia huoneenlämmössä tai 2 tuntia jääkaapissa.
  3. Valuta lihaviipaleet marinadista, mausta suolalla ja paista yhdeltä puolelta öljyssä kovalla lämmöllä 1 minuutti. Älä kääntele lihaa. Käännä ja paista vielä 1–2 minuuttia riippuen viipaleiden paksuudesta. Tarjoa bulgogi bibimbapissa tai ssämien sisällä.

Korelainen yleisdippi

Ainekset

2
valkosipulinkynttä
1
rkl
seesaminsiemeniä
2
rkl
gochujang-tahnaa
2
rkl
seesamiöljyä
2
rkl
ruokosokeria
1
rkl
soijakastiketta
1
rkl
riisiviinietikkaa
1
rkl
hunajaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet.
  2. Paahda seesaminsiemeniä kuumassa kuivassa pannussa, kunnes niihin tulee hiukan väriä.
  3. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Tarjoa yleisdippi esimerkiksi bibinbabin ja kevätsipulipannareiden kanssa.

Pikakimchi

Ainekset

1
kiinankaali
1
rkl
suolaa
3
valkosipulinkynttä
2
cm:n pala
inkivääriä
3
rkl
riisiviinietikkaa
2
rkl
kalakastiketta
2
rkl
gochujang-tahnaa
1
rkl
sokeria
1
ps (125 g)
retiisejä
2
porkkanaa
4
kevätsipulia

Työvaiheet

 

  1. Suikaloi kaali, sekoita joukkoon suola ja anna maustua 1 tunti. Huuhtele kaali kylmän veden alla, kuivaa huolella.
  2. Kuori ja paloittele valkosipulinkynnet ja inkivääri ohuiksi lastuiksi kulhoon. Lisää etikka, kalakastike, gochujang ja sokeri. Soseuta seos sauvasekoittimella tasaiseksi. Sekoita tahna kaalin joukkoon.
  3. Viipaloi retiisit ja hienonna kevätsipuli, lisää ne maustetun kaalin joukkoon. Tarjoa heti tai lusikoi lasipurkkiin ja anna fermentoitua vuorokauden ajan huoneenlämmössä. Kimchi säilyy jääkaapissa noin 3 viikkoa. 

Kommentit (0)

Ihan maidotonta on lisännyt 18 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
Herkulliset täytetyt kesäkurpitsaveneet
Herkulliset täytetyt kesäkurpitsaveneet

Nämä lempeästi maustetut kurpitsaveneet ovat niin maukkaita ja täyttäviä, ettei juuri muita lisukkeita kaipaa, ehkä hieman salaattia ja tuoretta leipää. Tai jos olet lihan ystävä, nämä ovat juuri sopiva lisä pihvin ja kalan kanssa.

Kesäkurpitsaveneiden täytteenä on ihanan lempeästi maistettu kasvis-riisitäyte.  Myös koverruksesta ylijäänyt kurpitsan malto hyödynnetään reseptissä.  Resepti on helppo, varaa vain hieman aikaa kurpitsojen kovertamiseen.

Kesäkurpitsa on monen suosikki

...

Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Täytetyt kesäkurpitsaveneet, gluteeniton ja maidoton

Ainekset

2
kpl
pienehköä tai keskikokoista kesäkurpitsaa
1
kpl
iso porkkana
1
kpl
keltasipuli
1
kpl
valkosipulikynsi
1
dl
Violife Block kasvisjuustoa raastettuna (tai muuta helposti sulavaa juuston korviketta)
1
kpl
kasvisliemikuutio
0,5
dl
basmati-tai jasminriisiä
1,75
dl
vettä riisin keittämiseen
Tilkka ruokaöljyä paistamiseen ja uunivuoan voiteluun
Mustapippuria myllystä oman maun mukaan
Viimeistelyyn miniluumutomaatteja ja tuoretta persiljaa.

Työvaiheet

Valitse sopivan kokoiset kesäkurpitsat, kun suunnittelet puolikkaista kesäkurpitsoista annokset.  Tarjolla voi olla myös erikokoisia veneitä, silloin syöjät voi valita mieleisen kokoisen annoksen.

Kesäkurpitsojen esikäsittely

1. Halkaise ja koverra kesäkurpitsat.

2. Voitele paistovuoan pohja ruokaöljyllä, laita koverretut kurpitsaveneet vuokaan ja esikypsennä kesäkurpitsoja tasalämmöllä uunin keskitasolla +200 C asteessa noin 5-10 minuuttia, kuoren ja reunan paksuudesta riippuen. Kesäkurpitsat saa jäädä hieman napakoiksi.

Kasvistäytteen valmistus

1. Kiehauta n. 1,75 dl vettä ja laita samalla joukkoon puolet kasvisliemikuutiosta. Lisää riisi ja keitä kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Anna veden haihtua kypsennyksen lopussa. Jos vettä jää kuitenkin kattilan pohjalle, siivilöi ylimääräinen neste pois riisistä.

2. Hienonna sipuli, valkosipulin kynsi ja ylijäänyt kesäkurpitsan sisus. Raasta kuorittu porkkana.

3. Kuullota kaikki hienonnetut ainekset pannulla öljyssä, mielellään muutamassa erässä. Tässä vaiheessa on hyvä, että ylimääräistä nestettä haihtuu kuullotuksen aikana. Mausta seosta murskaamalla joukkoon puolet kasvisliemikuutiosta ja sekoita.

4. Raasta kasvisjuustoa ja lisää noin 1 dl pannulle kuullotettujen kasvisten joukkoon. Lisää myös kypsä riisi. Sekoita tasaiseksi seokseksi. Tarkista lopuksi maku ja lisää tarvittaessa mausteita (suolaa, mustapippurirouhetta).

Uunissa kypsennys

Täytä esikypsennetyt kesäkurpitsaveneet täytteellä. Paista kurpitsaveneitä uunivuoassa uunin keskitasolla, tasalämmöllä 200 C asteessa noin 5-10 minuuttia. Jos haluat kesäkurpitsan täytteen pintaan lisäväriä, voit vielä paistaa uunin ylätasolla grillivastuksien alla noin 1-2 minuuttia.

Viimeistele paistuneet kesäkurpitsaveneet miniluumutomaattisiivuilla ja tuoreella persiljalla. Tarjoa kuumina tuoreen leivän ja raikkaan salaatin kera. Jos olet lihan ystävä, grillaa tai paista lisäksi kanaa, lihaa tai kalaa.

Kommentit (0)