Ruokakaupan pienin kaali oli kooltaan kolmekiloinen. Ostimme sen ja ratkoimme koko viikon ruokapulmat! Tähän kaaliin – ja juttuun – tarttuaksesi sinun täytyy pitää kaaliruoista edes vähän.

Syyskesällä valkokaalit ovat monen mielestä parhaimmillaan. Ne ovat napakoita, edullisia, suuria ja silti vielä raikkaan makuisia. Mutta se koko! Pienimmät kaupassa ovat kolmekiloisia, joten on mietittävä muutama ruokalaji, jotta kaali tulee käytettyä kokonaan.

 

Kolmannes kaalista: Kokkaa kaalilaatikko

Kaalilaatikkoon saat uppoamaan kilon verran kaalia. Määrä on sellainen pienen kaalin kokoinen, mutta isosta kaalipallosta se on kolmannes. Se mahtuu suikaloituna pehmenemään isoon paistokasariin tai vokkipannuun. Niin syntyy kuvan vegaaninen kaalilaatikko, jossa on jauhelihan sijaan soijarouhetta ja riisin tilalla ohraa. Jos himoitset perinteistä kaalilaatikkoa, löydät mainion ohjeen tästä. Todennäköisesti iso kaalilaatikko ei kulu kerralla, joten samalla on ratkaistu myös seuraavan päivän ruokapulma.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Lohko: Höylää coleslaw

Kaalisalaattien helmi on ohuista kaalisuikaleista ja raikkaasta majoneesi- tai öljykastikkeesta sekoitettu coleslaw. Vaikka se on maukkaimmillaan pehmeän rapeasta varhaiskaalista höylättynä, hieman napakampikin loppukesän kaali sopii tarkoitukseen. Käytä tähän jättikaalistasi neljännes tai viidennes. Coleslaw on herkullista, oli kaalia ja majoneesia melkein missä suhteessa vain. Jos haluat hieman keventää, vaihda majoneesi turkkilaisesta jogurtista, dijoninsinapista, sitruunamehusta ja hunajasta sekoitettuun kastikkeeseen. Mausta ripauksella suolaa ja pippuria.

Coleslaw sopii hampurilaisten ja hodarien väliin, grilliruokien, paistetun lihan tai kalan lisukkeeksi. Jos haluat, voit lisätä joukkoon omenaamaustaa kastikkeen srirachalla tai appelsiinilla.

 

Lohko: Hauduta kaalipata

Seuraava kaalilohko pilkotaan pataan krakovanmakkaroiden, hapankaalin ja lehtikaalin kanssa. Kaalisuikaleita tarvitaan litran verran, mikä on lohkona noin puolikiloinen pala. Tämä kaalipata toimii parhaiten keitettyjen perunoiden kanssa. Kaali- ja pataruokien tapaan se maistuu vielä paremmalta seuraavana päivänä uudelleen lämmitettynä. 

 

Viimeinen kimpale: tee soppa

Jos rakastat borssia, sinun kannattaa kokeilla tätä kaali-punajuurisoppaa. Leikkaa punajuuret ohuiksi lohkoiksi, tai suikaloi ne karkeasti monitoimikoneella, jolloin ne kypsyvät nopeammin. Valkosipuli, hunaja, chili ja tilli tekevät tästä syksyn lämmittävimmän kulhollisen.

Kuvat: Emilia Kolari, Sami Repo, Panu Pälviä ja Pia Inberg.

Ihmettelimme kokoa itsekin vaa'an heilahtaessa, mutta lopulta se kääntyi voitoksi! Toki pienempi kaali on aina helpompi käsitellä, ja tulee varmasti käytettyä ilman tällaista viikko-ohjelmaakin :) 

  • ylös 39
  • alas 26
Vierailija

Meille ainakin on sanottu ettei noin isoja kaaleja edes saa toimittaa tukkuun. Pitäis olla alle  kahden kilon.  Tosiasia on , että jos kaupassa seuraa kaalien menekkiä, niin pienemmät menee nopeammin kaupaksi.

  • ylös 39
  • alas 30
Sisältö jatkuu mainoksen alla