Tee hyvä teko ja anna ylimääräiset omenasi eteenpäin.

Työkaveri käveli ovelle ja huikkasi, että pöydällä on kassillinen omenoita, joita riittää "riesaksi" asti.

Juuri tällä tavalla Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) toivoo omenapuiden omistajien nyt toimivan sen sijaan, että omenat jätetään mätänemään pihoille. Sortti-asemilla on omat puutarhajätekaukalot omenoita varten, ja omenat täytyy lajitella erikseen muusta puutarhajätteestä. Hinta on puutarhajätteen hinta eli 5 e/kuorma. Pääkaupunkiseudulla asuvat voivat myös huhuilla ylimääräisistä omenoista Facebookin Stadin omenapörssi -sivulla.

HSY muistuttaa, ettei omenalasteja pidä laittaa jäteastioihin, sillä omenavuoret tekevät jäteastioista nopeasti liian painavia.

"Jäteauton kuljettaja saattaa tyhjentää työvuoronsa aikana yli kolmesataa jäteastiaa, jotka liian painavina aiheuttavat työturvallisuusriskin", HSY:ltä sanotaan.

Me ehdotamme, että viet ylimääräiset omenat kerrostaloissa asuville työkavereille tai ystäville, tai laitat omenat pihakadulle laatikkoon lapun kera, jossa lukee "saa ottaa". Palkinnoksi hyvästä teosta leivot itsellesi ihanan sitruunaisen omenajuustotortun tällä ohjeella!

 

KUVA: Sami Repo

Täyteläinen punaviini on hinta-laatusuhteeltaan oikea aarre.

Mikä? Nederburg The Winemasters Shiraz 2016 on eteläafrikkalainen punaviini, joka ihastuttaa monikäyttöisyydellään ja hinta-laatusuhteellaan (11,50 e).

Millainen? Täyteläisen ja kohtuullisen tanniinisen viinin maussa tuntuvat ensisiemauksella tummat kypsät metsämarjat ja kirsikat, ja jälkimaussa savuinen tammiaromi.

Minkä kanssa? Hyvä yleisviini grillatulle naudanlihalle ja pihveille, olipa kypsyysaste kypsä tai medium. Pidä mielessä myös syksyn hirvikautta varten.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Glorian ruoka & viini sekä Soppa365 ovat julkaisseet jälleen runsaan reseptilehden, joka keskittyy hullunhyvään kasvisruokaan.

Miten tehdään maalaissalaatti, joka ei jätä nälkäiseksi? Mitkä vegeruuat pelastavat, kun aikaa on vähän ja ainekset täytyy löytää lähikaupasta? Miten kasviksia grillataan ja mitä ihmettä onkaan nyhtösieni?

Muun muassa näihin kysymyksiin löydät vastaukset Soppa365:n ja Glorian ruoka & viinin erikoisjulkaisusta. Se sisältää yli 60 toimituksen testaamaa reseptiä. Lehti sopii sinulle, joka rakastat kasvisruokaa ja etsit uusia ideoita kokkailuun. Yhtä mainiosti se passaa kuitenkin myös vegeilynoviisin hyppysiin – erityisesti, jos kaipaat helppoja reseptejä, joilla lähteä kokeilemaan. Vege julkaistiin ensimmäistä kertaa viime vuonna, ja lehdet loppuivat kaupasta ennen aikojaan. Nyt rakastettu Vege on taas täällä – entistä houkuttelevampien ohjeiden ja ideoiden kera. Julkaisun ohjeista noin puolet ovat vegaanisia ja loput lakto-ovovegetaristeille sopivia. Yli 20 reseptiä valmistuu alle puoleen tuntiin!

Vege-erikoisjulkaisun löydät lehtihyllystä hyvin varustelluista liikkeistä.

#täyttävegeä eteenpäin!