Käsityösiiderit ovat suosituimpia kuin koskaan - niitä saa oman maun mukaan kuplilla tai ilman. Meri-Tuuli Lindström selvitti hyvän siiderin salaisuuden - katso video!

 

Katso ihana siiderimenu täältä!

 

Näin hyödynnät siideriä ruoanlaitossa

Siideri on monipuolinen kumppani ruokapöydässä. Sitä voi nauttia läpi aterian: kuiva omenasiideri on erinomainen valinta ruokahalua nostattavaksi aperitiiviksi, kun taas makea siideri sopii hyvin makean jälkiruoan kaveriksi. Jälkiruoan kanssa yhdistämisessä tulee kuitenkin pitää aina mielessä, että siiderin on oltava makeampaa kuin itse nautittava jälkiruoka.

Siideri maistuu parhaiten hapokkaiden, esim. sitruunaa tai etikkaa sisältävien ruokien kanssa. Omenan hapokkuus on paikallaan myös tasapainottamassa happamuutta, esim. ruoissa, joissa on käytetty hapanmaitotuotteita kuten jogurttia. Parhaiten siideri istuu ruokapöytään kalan, äyriäisten ja vaalean lihan rinnalle.

 

Loppuvuosi on juhlien aikaa - yllätä ystävät upealla jälkiruoalla ja katso juomasuositus!

MALLAS-VALKOSUKLAAKAKKU MUSTIKKAMEHUJÄÄLLÄ

 

Neljälle
Valmistusaika n. 45 min (mustikan kuivaus 5 h, jäätelö 3 h 15 min)

MALLAS-VALKOSUKLAAKAKKU

100 g valkosuklaata
100 g voita
½ dl mallasta
½ dl sokeria
2 munaa
1 ½ dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
¼ tl suolaa

1.    Sulata suklaa ja voi.
2.    Lisää mallas.
3.    Vaahdota munat ja sokeri.
4.    Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja suola.
5.    Kääntele vaahtoon vuorotellen suklaaseos ja jauhot.
6.    Paista leivinpaperilla vuoratussa kakkuvuoassa 175 asteessa 15 minuutin ajan.

MUSTIKKAMEHUJÄÄ

5 dl jäisiä mustikoita
1/3 tl suolaa
½ dl mustikka-pellavansiemenrouhetta

1.    Sekoita mustikat ja suola.
2.    Aja mustikat lihamyllyn läpi tai purista perunaprässin läpi. Lihamylly tekee mustikkamassan rakenteesta ilmavaa, jolloin mehujää ei pakastu umpijäähän. Mustikat voi ajaa massaksi myös monitoimikoneessa tai survoa muusinuijalla.
3.    Annostele massa mehujäämuotteihin kevyesti prässäten ja pakasta 3 tuntia.
4.    Ennen tarjoilua pyöritä mehujäät mustikka-pellavansiemenrouheessa.

VALKOSUKLAAKASTIKE

 2 dl kaurakermaa
40 g valkosuklaata
1 tl perunajauhoa

1.    Sulata kerma ja suklaa kattilassa.
2.    Lisää perunajauho seokseen siivilän läpi, samalla sekoittaen.
3.    Kiehauta.
4.    Tarjoile lämpimänä.

KUIVATUT MUSTIKAT

2 dl mustikoita

1.    Viimeistele halutessasi jälkiruoka kuivatuilla mustikoilla.
2.    Kuivaa mustikat sienikuivurissa (tai uunissa tuuletin päällä, luukku raollaan) 55 asteessa 5 tuntia.
3.    Ripottele mustikat jälkiruoan päälle.

Tarjoile mallas-valkosuklaakakku valkosuklaakastikkeen, kuivattujen mustikoiden ja mustikkamehujään kanssa.

Juomasuositus: Jälkiruokaan istuu ihanasti makea ja mustikkainen jälkiruokaviini, joka peilaa luontevasti annoksen makumaailmaa. Mustikan ja valkosuklaan klassinen liitto sinetöidään viinin tiiviillä marjaisuudella. Viinin on tärkeää olla makeampi kuin jälkiruoka, jotta harmonia olisi täydellinen.

Katso upea juhlamenu kokonaisuudessaan täältä!

Näin valitset sopivat marjaviinit aterialle

Pohjoisten olosuhteidemme valoisat kesät ja sopiva lämpötila ovat marjoille optimaalisia. Marjaviinejä voi tehdä yhdestä marjalajikkeesta tai eri lajeja sekoittamalla, jolloin saadaan luotua vivahteikkaita makuharmonioita.

Hyvät marjaviinit nostavat jalustalle juuri oman marjansa hienoimmat piirteet. Marjaviinit ovat lähtökohtaisesti tarkoitettuja nautittavaksi lähellä ostohetkeä, eikä niitä juuri kannata kypsytellä kellarissa, sillä säilytys ei paranna niiden laatua.

Useimpia marjaviinejä pystyy käyttämään täysin samaan tapaan kuin rypäleviinejäkin. Ne istuvat hienosti seurusteluun tai ruokapöytään, sillä marjaviineistä löytyy useita makeusasteita kuivasta puolikuivaan ja makeaan. Parhaimmillaan kuivemmat marjaviinit ovat kasvis-, kala- ja linturuokien kanssa. Siltoja annosten ja juomien välille voi rakentaa käyttämällä samoja marjoja myös lautasella. Makeammat marjaviinit sopivat saumattomasti erilaisten jälkiruokien kanssa. Silloin kannattaa muistaa, että viinin on syytä olla makeampaa kuin jälkiruoan.

Lue Pohjolan viineistä lisää täältä!

Miltä maistuu Suomi lautasella ja lasissa? Katso herkullinen juhlamenu ja poimi viinivinkit.

Suomalainen luonto maistuu tuoreelta ja raikkaalta. Makujen metsästäjät tutustuu Meri-Tuuli Väntsin johdolla Pohjolan viineihin ja perehtyy asiantuntijoiden opastuksella siihen, miten kotimaiset viinit syntyvät ja miltä ne maistuvat.

Katso upea juhlamenu täältä!

Näin valitset sopivat marjaviinit aterialle

Pohjoisten olosuhteidemme valoisat kesät ja sopiva lämpötila ovat marjoille optimaalisia. Marjaviinejä voi tehdä yhdestä marjalajikkeesta tai eri lajeja sekoittamalla, jolloin saadaan luotua vivahteikkaita makuharmonioita.

Hyvät marjaviinit nostavat jalustalle juuri oman marjansa hienoimmat piirteet. Marjaviinit ovat lähtökohtaisesti tarkoitettuja nautittavaksi lähellä ostohetkeä, eikä niitä juuri kannata kypsytellä kellarissa, sillä säilytys ei paranna niiden laatua.

Useimpia marjaviinejä pystyy käyttämään täysin samaan tapaan kuin rypäleviinejäkin. Ne istuvat hienosti seurusteluun tai ruokapöytään, sillä marjaviineistä löytyy useita makeusasteita kuivasta puolikuivaan ja makeaan. Parhaimmillaan kuivemmat marjaviinit ovat kasvis-, kala- ja linturuokien kanssa. Siltoja annosten ja juomien välille voi rakentaa käyttämällä samoja marjoja myös lautasella. Makeammat marjaviinit sopivat saumattomasti erilaisten jälkiruokien kanssa. Silloin kannattaa muistaa, että viinin on syytä olla makeampaa kuin jälkiruoan.

Lue Pohjolan viineistä lisää täältä!