Vihreät parsat sopivat niin pannulle, grilliin kuin uunissa paahdettaviksi. Sitä ennen on paikallaan napsautus, pesu ja joskus myös salamannopea kiehautus.

Napsauta ja kuori

Parsojen napsauttelu on hauskaa puuhaa. Ideana on poistaa varren kuiva pää eikä yhtään enempää. Huolettomalla napsauttelulla parsan varsi saattaa katketa keskeltäkin, joten kannattaa tarttua aivan tyvestä kiinni, jotta parsa taittuu oikeasta kohtaa.

Yhtä hyvin varren kuivan tyviosan voi poistaa veitsellä leikkaamalla.

Vihreitä parsoja ei tarvitse kuoria, ainakaan jos ne ovat tuoreita tai ohuita. Kuoret on helppo syödä vihreiden parsojen mukana.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos haluat parsat silti mieluiten kuorittuna, keskity varren alaosaan. Mitä ylemmäs parsan vartta kiivetään, sitä pehmeämpää kuori on ja sitä helpommin se leikkautuu syödessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Muista pesu ja kiehauta tarvittaessa

Vihreissä parsoissa on joskus mukana hiekkaa, joka on kiinnittynyt nuppujen sykeröihin. Huuhtelemalla parsat huolellisesti saa liasta pois suurimman osan. 

Jos hiekkaisuus silti epäilyttää ja haluat varmistua, ettei puraistessa tule ikävää yllätystä, voit kiehauttaa parsat nopeasti kunnolla kuplivassa vedessä. Hyvä väline on esimerkiksi korkealaitainen paistokasari, johon nippu parsoja mahtuu hyvin makaamaan lappeellaan. Minuutin kiehautus riittää irrottamaan hiekanjyväset nuppujen uumenista. Näin ei ole myöskään pelkoa, että parsat kypsyisivät tässä vaiheessa liikaa.

Jos parsat joutuvat kiehautuksen jälkeen odottamaan ja tarkoituksena on jatkaa kypsentämistä esimerkiksi grillissä, kuumat parsat kannattaa huuhtaista siivilässä kylmällä vedellä. Näin kypsyminen pysähtyy ja parsat säilyttävät vihreytensä. 

Paista, grillaa tai paahda

Vihreät parsat voi kypsentää pannulla paistamalla, grillaamalla tai paahtamalla ne uunissa. 

Pannulla paistaminen: Pese ja napsauta parsat. Kiehauta ne tarvittaessa paistokasarissa. Kaada vesi pois ja lisää tilalle nokare voita ja/tai tilkka öljyä. Paista keskilämmöllä ahkerasti käännellen tai pannua heilutellen noin 5 minuuttia. Mausta suolalla, pippurilla ja halutessasi tilkalla sitruunaa.

Grillaaminen: Pese ja napsauta parsat. Kiehauta ne tarvittaessa paistokasarissa. Pysäytä kypsyminen kaatamalla vesi pois ja huuhtomalla parsat kylmällä vedellä. Valuta hyvin ja kuivaa parsat taputtelemalla ne talouspaperilla. Sivele parsat öljyllä ja ripottele päälle suolaa ja mustapippuria. Grillaa käännellen kuumassa grillissä muutaman minuutin ajan parsojen paksuudesta ja grillin kuumuudesta riippuen. Voit kypsentää parsat ritilän sijaan myös grilliparilalla.

Uunissa paahtaminen: Kuumenna uuni 225 asteeseen. Pese ja napsauta parsat. Kiehauta ne tarvittaessa paistokasarissa. Valuta parsat, levitä ne leivinpaperin päälle pellille ja taputtele talouspaperilla. Sivele parsat öljyllä ja ripottele päälle suolaa ja pippuria. Paahda uunissa noin 10 minuuttia. (Huom. Voit halutessasi kypsentää kauemmin tai käyttää alhaisempaa lämpötilaa. Tämä perusohje riittää kuitenkin kypsentämään parsat, eikä tee niistä vettyneitä tai haalista vihreyttä kellertäväksi.)

Kokeile näihin ruokiin

  1. Lisukkeena tai alkuruokana. Paahda parsat uunissa ja tarjoa alkuruokana pähkinäripotteen kanssa tai leivänmuruilla peiteltynä
  2. Piirakan päällä. Tähän suolaiseen piirakkaan parsat lisätään pannulla paistettuna vasta lopuksi, jolloin ne pysyvät raikkaina ja napakoina.
  3. Pastan joukossa. Paloina paistetut parsat sopivat keväisen pastan tai vokin sattumiksi.
  4. Hodarin täytteenä. Vaihda nakki parsaan! Grillatut parsat maistuvat ihanilta hodarin täytteenä. 

Reseptit Emilia Kolari, Krista Kupariharju, Sanna Maskulin ja Raisa Laine

Sisältö jatkuu mainoksen alla