Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2560 reseptiä.
Linkitetty 392 keittokirjaan.
OHJE ja KUVA Sanna Maskulin

Kun paahdat parsoja kuumassa uunissa vartin ja peittelet ne pecorinojuustolla ja yrteillä ryyditettyjen leivänmurujen kanssa, saat aikaan ihanan kasvisruuan tai lisukkeen, joka käy ihan kaiken kanssa.
 

Paahtaminen ja grillaaminen tekee parsasta vielä herkumpaa kuin jos keittäisit ne. Uuni saa olla hyvin kuuma, ja yksinkertaisimmillaan tarvitset vain vähän suolaa ja öljyä. Jos kaapissa sattuu olemaan vielä kuivahtanutta leipää, oliiviöljyä ja pala juustoa, saat aikaan yksinkertaisen herkun, jota kelpaa syödä ihan sellaisenaan tai esimerkiksi paistettujen ahventen, pihvin tai kanan lisukkeena.
Leivänmuruseokseen voi lisätä myös yrttejä tai vaikka pekonia ja ruokalusikallisen hienonnettuja kapriksia.
Monissa resepteissä neuvotaan poistamaan leivästä kovat kuoret. Ei, ei, ei! Ne kannattaa ehdottomasti hyödyntää ja murentaa kuorrutukseen, sillä usein se herkullisin ja paahteisin maku on juuri leivän kuoressa. Pieni lisäys vielä: itävaltalainen grüner veltlineron huippuseuraa tälle simppelille herkulle.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2-4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Leivänmurujen kanssa paahdetut parsat

Ainekset

1
nippu (400–500 g)
vihreää parsaa
1
rkl
öljyä
Leivänmuru-juustokuorrutus
1 1/2
dl
kuivahtanutta vaaleaa leipää
1 1/2
dl
pecorinoa tai muuta kovaa juustoa raastettuna
(1 dl tuoretta lehtipersiljaa)
2
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen.  Poista parsoista kova tyvi ja kuori tarvittaessa varsi. Jos parsa on tuoretta, kuoriminen ei ole välttämätöntä.
  2. Levitä parsat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Pirskota päälle hieman oliiviöljyä. (Halutessasi myös pari kierrosta merisuolaa myllystä).
  3. Leikkaa pari viipaletta leipää kuutioiksi ja hienonna leipäkuutiot kuorineen sauvasekoittimen kulhossa tai tehosekoittimessa. Kaada muruseos kulhoon. Hienonna pecorino samalla tavoin. Hienonna persilja veitsellä.
  4. Sekoita leivänmurut, juusto (persilja) ja öljy. Levitä seos parsojen päälle niin, että parsan nuput jäävät näkyviin. Paahda parsoja uunissa 15–20 minuuttia, kunnes parsat ovat saaneet väriä ja muruseos on rapeaa. Tarjoa sellaisenaan tai paistettujen ahvenfileiden, kuhan tai vaikka pihvin lisukkeena.

 

Kommentit (6)

Kajsa Warg

Varmasti herkullista. Itse en nykyään juuri koskaan keitä vihreää parsaa. Valmistuu nopeasti paistinpannussa. Tästä tulisi varmaan hyvää myös erilaisilla siemenillä kuorrutettuna.

Käyttäjä130
Seuraa 
Liittynyt13.11.2014

Eiköhän parsa kypsyy 10:ssä minuutissa?

Naminami
Seuraa 
Liittynyt17.2.2015

Rapea ohuehko parsa valmistuu ainakin paistinpannulla kymmenessä minuutissa, jolloin se on sopivasti al dente. Uunissapitoaika riippuu siitä minkälaisen purematuntuman tahtoo parsaansa.

Sanna Soppa365
Seuraa 
Liittynyt13.5.2014

Hei! Totta, parsa kypsyy 10 minuutissa ja nopeamminkin. Pannussa paahdan niitä usein vain pika-pikaa, 5 minuuttia. Mutta kun paahdan parsat uunissa, pidän pidemmän ajan tuomasta paahteisesta mausta ja siitä, että leivänmurupeitostakin tulee rapea. Parsoista ei ole vartissa tullut lötköjä, se olisi kauhistus. Kerran unohdin parsat 20 minuutiksi, ja hyvää tuli silloinkin - leipäpeitto oli tosin siinä vaiheessa jo aika rapsakka. Uunien lämpötiloissa on myös eroja, joten kannattaa tutkailla tilannetta siinä loppuvaiheessa. Terkuin Sanna

Tutsa

Voiko leivän tilalla käyttää esim.pankojauhoja?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2560 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
Ohje Marja Samuli Kuva Sami Repo

Helppo halloumi-tomaattipannu onnistuu vaikka retkellä. Tarjoa se bulgurin, ohran tai vaikka hyvän leivän kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Valkosipulinen halloumi-tomaattipannu

Ainekset

2
pkt (à 225–250 g)
pehmeää halloumia (esim. Filos Deluxe)
½
dl
oliiviöljyä
7
valkosipulinkynttä
1
rs (250 g)
miniluumutomaatteja
1
tlk (400 g)
kuorittuja säilyketomaatteja
1
tlk (400 g)
paseerattua tomaattia
2
dl
vettä
1
ruukku korianteria
¾
tl
suolaa
½
tl
sokeria
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Valuta halloumit ja leikkaa kumpikin neljäksi samankokoiseksi palaksi. Kuu­menna pannussa 1 rkl oliiviöljyä ja pais­ta juustopaloihin kauttaaltaan kaunis väri ja rapea pinta. Siirrä pois pannusta.
  2. Kuori ja hienonna valkosipulinkyn­net. Lisää loppu öljy, valkosipulit ja mini­luumutomaatit pannuun. Kuullota hitaasti käännellen noin 5 minuuttia. Lisää mo­lemmat tomaattisäilykkeet, vesi ja hienon­nettu korianteri.
  3. Mausta suolalla, sokerilla ja pippuril­la. Lisää halloumit ja anna poreilla hiljal­leen noin 20 minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä, jos seos kuivuu liikaa.

Vinkki Hienonna korianteri kotona valmiiksi rasiaan.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2560 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Ensin liedellä ja lopuksi vielä uunissa kypsynyt kaali saa seuraansa kunnolla kuullotetut mausteet ja paljon ihanaa tilliä. Tarjoa herkku turkkilaisen jogurtin ja rapeakuorisen maalaisleivän kera.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tomaattinen pannukaali

Ainekset

1
iso varhaiskaali
2
valkosipulinkynttä
1
rkl + ½ dl
oliiviöljyä
1
rkl
tomaattipyreetä
1
tl
kuminansiemeniä
1
tl
jauhettua korianteria
½
tl
chilihiutaleita
1
tl
suolaa
LISÄKSI
2
dl
turkkilaista jogurttia
1
ruukku tilliä
maalaisleipää

Työvaiheet

  1. Leikkaa kaali 8 lohkoksi niin, että jokaisessa lohkossa on kantaa, joka pitää sen koossa. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

  2. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Kuumenna ruokalusikallinen öljyä valurautapannussa ja ruskista kaalilohkot siinä molemmin puolin, yhteensä noin 10 minuuttia. Ota kaalit pannusta ja lisää pannuun ½ dl öljyä, valkosipulit, tomaattipyree, kuminansiemenet, korianteri ja chili. Paista mausteita pari minuuttia, jotta maut irtoavat kunnolla.

  3. Lado kaalilohkot takaisin pannuun, ripottele niille suola ja nostele kastiketta pannusta tasaisesti kaalien päälle. Laita pannu uuniin noin 15 minuutiksi.

  4. Lusikoi jogurtti kuumille kaalilohkoille ja ripottele runsaasti tillinoksia päälle. Tarjoa rapeakuorisen maalaisleivän kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2560 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Panu Pälviä

Keitto, salaatti vai taideteos? Vähän kaikkia ja täynnä kesän odotusta. Kesäkeiton kaltaiseen salaattiin tiivistyvät suven suloiset maut: varhaisperunat, herneet, mansikat ja piimä-kurkkuliemi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kesäsalaatti piimäliemessä

Ainekset

n. 20
varhaisperunaa
4
naattiporkkanaa
2
avomaankurkkua
1
nippu
retiisiä
1
rs (500 g)
mansikoita
1
l
herneitä
1
rs (20 kpl)
syötäviä orvokkeja
Liemi
2
avomaankurkkua
2
dl
piimää (rasvaa 2,5 %)
1
rkl
omenaviinietikkaa
1
rkl
sokeria
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Tee liemi. Kuori ja kuutioi kurkut. Soseuta liemen aineet sauvasekoittimella ja siivilöi.

  2. Pese perunat ja porkkanat. Keitä suolalla maustetussa vedessä kypsiksi (1 tl suolaa/2 l vettä), noin 15 minuuttia. Valuta ja leikkaa haarukkapaloiksi.

  3. Viipaloi kurkut, retiisit ja mansikat. Avaa herneenpalot.

  4. Laita vihannekset kulhoihin ja koristele kukkasin. Soseuta liemi vielä vaahtomaiseksi ja kaada kulhoon juuri ennen ruokailua.

 

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2560 reseptiä.
Linkitetty 72 keittokirjaan.
OHJE Niclas Kavander ja Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Porvoolaisen Salt-ravintolan kaali-caesarsalaatti saa katselemaan varhaiskaalin keriä uudella silmällä. Salaatin valmistus on helppoa, mutta se saa maustua jääkaapissa yön yli ennen tarjoilua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta pikkuruokana
Valmistusaika
30 min + maustuminen 12 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Saltin kaali-caesar

Ainekset

1
(400–600 g)
varhaiskaali
Timjamivinegretti
2
rkl
tuoretta timjamia hienonnettuna
1
dl
öljyä
2
rkl
omenaviinietikkaa
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
Kastike
2
säilykesardiinia
2
tl
(luomu)sitruunan kuorta raastettuna
1
rkl
sitruunamehua
1
valkosipulinkynsi
dl
majoneesia
Lisäksi
½
dl
parmesaaniraastetta
1
kuivahtanut maalaisleivän viipale

Työvaiheet

  1. Leikkaa kaali kuudeksi lohkoksi. Grillaa miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia tai kunnes kaali saa kullanruskean värin ja hiukan mustia pisteitä. Käytä grillaamisessa parilatasoa.

  2. Jäähdytä kaali ja leikkaa suikaleiksi. Hienonna timjami ja sekoita se kulhossa muiden vinegrettiaineiden kanssa yhteen. Lisää kaalisuikaleet ja anna maustua jääkaapissa 12 tuntia.

  3. Hienonna sardiinit, raasta sitruunan keltainen kuori hienoksi raasteeksi, purista mehu ja hienonna valkosipuli. Sekoita kastikkeen aineet yhteen.

  4. Annostele kaali lautasille, lusikoi kastiketta päälle ja viimeistele parmesaaniraasteella. Murenna kuivaa leipää koristeeksi.

Kommentit (3)

MonaCarita

Hei,
Tarkoitatteko sardellejä? Niitä käytetään Caesarsalaatissa, ei sardiinejä!

Ihanko Totta

Just samaa kysyn: onko tämä sardiinien käyttö jokin Saltin erikousuus?

Milja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt10.9.2018

Kiitos kommenteista! Salt-ravintolassa kaali-caesar tehdään näin, eli reseptissä on siis tarkoituksella sardiineja.