Xocolabin vitriinissä riittää valinnanvaraa makean ystävälle.
Xocolabin vitriinissä riittää valinnanvaraa makean ystävälle.

Eteläisen Helsingin herkkukeskittymään sijoittuvan Xocolabin suklaakonvehdit ovat herkullisia ja kauniita kuin koriste-esineet.  

Helsingin Kampissa sijaitsevan Xocolabin ytimessä ovat paikan päällä käsin valmistetut suklaaherkut. Suklaatehtaan ja -puodin yhteydessä toimii muutaman asiakaspaikan kahvila.

Sijainti on sopivasti eteläisen Helsingin ”herkkukeskittymässä”, jossa toimivat myös esimerkiksi Annan suklaatehdas (Merimiehenkatu 23) sekä karkkikaupat Sweetheart (Uudenmaankatu 23) ja Roobertin herkku (Fredrikinkatu 19).

Paikka on varsin pelkistetty mutta viihtyisä. Ensimmäisenä huomion kiinnittää ilmassa leijuva tuoksu, vieno mutta täyteläinen toffee. Huonetuoksuille ei ole tosiaan tarvetta, kun konvehdit valmistetaan kahvilan seinän takana.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Valmistusprosessia voi seurata huoneen levyisestä ikkunasta. ”Tehtaan” puolella työskentelee suklaat valmistava Mikko Jolkkonen, joka on testikäynnillä vuorossa myös kassan takana. Tavallisesti tiskillä häärii liikekumppani Francisco Soto.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tiskissä on valittavana parisenkymmentä erilaista makeista (1,40 e/kpl). Kauniit ja värikkäät herkut ovat kuin pieniä koriste-esineitä.

Namusten pintaan on taituroitu huikean kauniita koristemaalauksia, joista konvehtien valmistus itse asiassa aloitetaan. Tavoitteena on mahdollisimman kiiltävä pinta. Jolkkonen kertoo, että ensin muottiin tehdään käsin maalaus, jonka päälle valmistetaan konvehdin kuori ja niin edelleen.

MUKAAN testaamaan on lähtenyt ystävä. Päädymme tilaamaan molemmille kolme herkkua: minulle yksi maitosuklaamakeinen vadelmalla ja toinen karhunvatukalla sekä valkosuklaakonvehti mustikalla, ystävälle mantelipraliini, tumma 66-prosenttinen alkuperäsuklaa sekä suolatoffeenamunen.

Kaikki on älyttömän maukasta. Pieniin, muutaman suupalan herkkuihin on rakennettu kunnianhimoisesti monia erilaisia tekstuureja ja makuvivahteita. Esimerkiksi mustikkainen valkosuklaakonvehti on päällystetty kuivatuilla mustikoilla ja ohuella maitosuklaakuorella. Sisältä paljastuu lempeä valkosuklaasta tehty täyte, josta mustikan maku hyvin erottuu.

Tumma suklaa ei ole lainkaan jauhoista vaan täyteläisen suussa sulavaa, ystävä kehuu.

Käsityötä on myös suodatinkahvi, joka uutetaan käsin pieniin pannuihin. Marjainen Burundi Kivubo on oikein toimiva yhdistelmä kaikille kuudelle makeisellemme.

Konvehtien raaka-aineena käytettävä suklaa tulee ranskalaiselta yritykseltä nimeltä Cacao Barry. Valintaa kuulemma ohjasivat paitsi suklaan maku ja koostumus mutta myös eettisyyskysymykset.

Suhteellisen uutta suklaapuotia ei ole taidettu vielä löytää päätellen siitä, että olemme tunnin mittaisen testihetken ainoat asiakkaat. Ennustan jonoa, kun sana leviää.

................................................................................

XOCOLAB

Missä? Abrahaminkatu 6, Helsinki, p. 044 242 4132, xocolab.fi
Koska? Ti–pe 10–20 ja la 12–18.
Paljonko? Konvehdit 1,40 e/kpl, suodatinkahvi tai tee 3 e ja suklaapatukka 3 e.
Esteetön? Kyllä.

..................................................................................

Juttu on julkaistu aiemmin Helsingin Sanomien Nyt-liitteessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla