Pizzakivi ei ole välttämätön: grillipizzojen paistaminen onnistuu myös parilalla ja ritilällä.
Pizzakivi ei ole välttämätön: grillipizzojen paistaminen onnistuu myös parilalla ja ritilällä.

Niin se vain on, että tuli saa pizzan maistumaan taivaalliselta. Löydät tästä jutusta vinkit grillipizzojen tekoon sekä kaksi reseptiä: valkoisen lohipizzan ja vegaanisen kikhernepizzan.

Grillikesä on täällä! Se tarkoittaa sitä, että nyt pizzatkin paistetaan parilalla.

Pizzan tekeminen alkaa tietenkin taikinasta. Tee joko yön yli -pizzataikina tai puolen tunnin kohotuksella valmis pikataikina – riippuen siitä, maltatko odottaa huomiseen vai onko pizzanhimosi akuutti. Löydät molemmat ohjeet tämän linkin takaa.

Teit minkä taikinan tahansa, muista ainakin nämä asiat kun grillaat pizzaa:

  • Pidä grilli kuumana.
  • Tee grillissä vain ohuita pizzoja, joissa on maltillisesti täytteitä. Näin pizza kypsyy tasaisesti ja se on helppo siirtää grilliin ja pois grillistä. Pannupizzat ja runsastäytteiset kannattaa paistaa uunissa.
  • Grillipizzaa on helpompi käsitellä, kun sen halkaisija on enintään 20 senttimetriä.
  • Jauhota pohja hyvin, niin pizzan siirtäminen grilliin ja pois on helpompaa.
  • Täytä pizzat yksi kerrallaan, jotta pohjat eivät vety ennen grilliin pääsyä. Tai lisää täytteet vasta, kun pohja on jo grillissä. Käytä silloin pitkää lusikkaa ja pihtejä, etteivät sormet pala.
  • Paista pizzat kuvun alla, jotta lämpö riittää myös täytteiden kypsentämiseen. Ritilällä ja kuvuttomassa avogrillissä hyvä vaihtoehto on paistaa pelkkä pizzapohja molemmilta puolilta kypsäksi ja täyttää pizza vasta lautasella.

Vinkki! Jos innostut pizzan grillaamisesta, harkitse pizzakiven hankkimista. Pizzakivi laitetaan kylmään grilliin ja annetaan kuumentua 15–20 minuuttia, vähintään 300-asteiseksi. Grillin parilalla tai ritilöillä kypsennettäessä grilli saa jäädä keskilämpöiseksi. Noin 200–225 astetta takaa, että pohja ei pala mutta täytteet ehtivät kypsyä. Anna pizzakiven aina jäähtyä grillissä ja puhdista se sen jälkeen vedellä tai kostealla pyyhkeellä ilman pesuaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Valkoinen lohipizza

Pizza bianco -tyylisessä kylmäsavulohipizzassa tomaattisoosin korvaa jogurtti-ricottakastike. Tässä reseptissä grilliin pääsee ensin pelkkä pohja, jota esipaistetaan 3–4 minuuttia. Sitten pohjan päälle lusikoidaan kastike ja lisätään täytteet eli kylmäsavulohiviipaleet ja herneet. Kypsentämistä jatketaan täyttämisen jälkeen minuutti tai pari niin että täytteet ehtivät juuri ja juuri kuumentua. Pizzat viimeistellään lautasella rucolalla ja sitruunaöljyllä.

Vegaaninen kikhernepizza

Pizza ei kaipaa juustoa ollakseen herkullinen! Vegaaninen kikhernepizza on siitä todiste. Myös tässä reseptissä grilliin laitetaan aluksi pelkkä pohja, mutta se täytetään saman tien tomaattikastikkeella, kikherneillä, broccoliinilla ja punasipulilla. Pizza kypsyy grillin kannen alla noin 6–7 minuutissa. Hennot babypinaatit laitetaan pizzan päälle sitten, kun paistoaikaa on jäljellä noin minuutti. Kaurakermapohjainen tahinikastike lusikoidaan pizzan päälle sattumiksi vasta lautasella.

Reseptit: Raisa Laine.

Reseptit ja vinkit on julkaistu Glorian ruoka & viinissä 6/2019.

Sisältö jatkuu mainoksen alla