Kuvat
Sami Kero
Café de la Gare tarjoilee ranskalaistyylisiä leivonnaisia Huopalahden aseman kulmalla.
Café de la Gare tarjoilee ranskalaistyylisiä leivonnaisia Huopalahden aseman kulmalla.

Haagan uusi ranskalaiskahvila kutsuu kipaisemaan päivän tuoreet leivonnaiset kotiin tai selaamaan lehtiä paikan päälle.

Helsingin Huopalahden aseman kupeessa sijaitseva Café de la Gare, eli ”juna-aseman kahvila”, ei ole mikään tavallinen kiireisen pahvikahvikupillisen asemakahvila. Etelähaagalaisen kerrostalon kivijalassa pääsee nauttimaan aidoista ranskalaisista leivonnaisista ja patongeista. Tarjoomukset ja omistaja ovat tuttuja Meilahden Le Grenier -leipomokahvilasta.

Pariisilaislähtöisen Maxime Kellian vuonna 2020 Meilahteen perustama leipomokahvila Le Grenier ja sen mantelicroissantit saivat innostuneen vastaanoton. Kesäkuussa toiminta laajeni Haagaan. Leipomukset molempiin kahviloihin syntyvät Kellian Le Moulin -artesaanileipomon kiviarinauunissa.

Kahvilan sisustus on skandinaavisen neutraali. Pari muhkeaa nojatuolia ja laaja lehtivalikoima päivän sanomalehdistä aikakauslehtiin kutsuvat rauhoittumaan pidemmäksikin aikaa kahvin ääreen. Lapsiseuralaisia varten on leluilla ja kirjoilla varustettu leikkipaikka kahvilan nurkassa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Viikonloppuisin tarjonta painottuu makeisiin leivonnaisiin, viikolla on päivästä riippuen tarjolla joko keittolounas tai quiche salaatin kera (10,20 e). Hintaan kuuluvat jälkiruoka ja kahvi tai tee. Perusasiointi sujuu suomeksi, mutta vähän monimutkaisempien kysymysten kohdalla käännetään tiskillä ranskaan. Oiva paikka siis verestää ranskantaitoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

TESTIPÄIVÄNÄ lauantaina yhden aikaan, tunti ennen kahvilan sulkeutumista, vitriini alkaa ammottaa tyhjyyttään. Moni haagalainen on jo ehtinyt kipaista kotiin viikonlopun tuoreet leivonnaiset ja leivät.

Varsinaisia leivoksia ei ole juuri tarjolla, ja esimerkiksi macaronit täytyy hakea muualta. Café de la Garen makeaan vakiovalikoimaan kuuluvat mantelicroissantit, suklaa-éclairit, pain au chocolat -leivonnaiset, korvapuustit, aprikoosituulihatut ja sitruunatarteletit.


Aprikoosituulihattu ja sitruuna-mascarponetäytteinen tartelette kuuluvat kahvilan vakiovalikoimaan.

Pieni pettymys on, että klassisia ”rahamiesten herkkuja” eli financier-mantelileivonnaisia on vain satunnaisesti. Henkilökunnan mukaan asiakkaat eivät ole niitä vielä oikein löytäneet.

Éclairit ovat päässeet testilauantaina loppumaan, mutta mehevän mantelimassainen ja silti lehtevä mantelicroissant tyydyttää pahimmankin makeanhimon. Erityisesti runsas mantelilastujen määrä croissantin pinnalla ilahduttaa. Myös Valrhonan tummalla suklaalla höystetyn pain au chocolatin kymmenet taikinakerrokset rapsahtavat ihanasti suussa.

Sitruunacurdilla täytetyn ja mascarponella koristetun tarteletin makeankirpeä liitto sopii oivallisesti Johan & Nyströmin tummapaahtoisen kahvin kylkeen.

Kotiin viemisiksi leivistä valikoituu bâtard, vapaasti käännettynä ”paskiainen”. Juureen leivottu paksu vehnäleipä kumahtaa kopauttaessa, kuori on siis oikeaoppisen rapea ja sisus pehmeä. Ainoa miinus on, ettei tätä herkkua ole saatavilla tuoreeltaan sunnuntaisin.

Silloin on leipurin lepopäivä.

................................................................................

Café de la Gare

Missä? Kauppalantie 48.
Koska? Ma–pe klo 8–17, la 10–14, su suljettu.
Paljonko? Pain au chocolat 2,60 e, tartelette 5,60, mantelicroissant 3,20 e, bâtard-leipä 3,40, kahvi 3 e. Lounas ma–pe 10,20 e.
Esteetön? Kyllä.
Nouto? Kyllä.

................................................................................

Juttu on julkaistu aiemmin Helsingin Sanomissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla