Kuvat
Katja Nordlund ja Anton Sucksdorff
Savoyn ravintolasali on Helsingin kaupunginmuseon suojelema. Ruokalista noudattaa suomalais-ranskalaista linjaa.
Savoyn ravintolasali on Helsingin kaupunginmuseon suojelema. Ruokalista noudattaa suomalais-ranskalaista linjaa.

Käynti uudistuneessa Savoyssa tuntuu minilomalta.

Kynnys liike-elämän eliitin suosimaan Savoy-ravintolaan on korkea. Pitää uskaltaa astua arvokkaan kivitalon ovista sisään, nousta pienellä hissillä ylimpään kerrokseen ja kohdata odottava hovimestari. Mutta sen jälkeen voi rentoutua ja heittäytyä elämykseen, joka tuntuu pieneltä lomalta.

Salissa äänimaisema pehmenee kokolattiamaton ansiosta, ja seinän pituisesti Esplanadin puiden korkeudella avautuva maisema kohottaa arkitodellisuudesta. Jazz soi kuuluvasti mutta puhumista häiritsemättä. Syke rauhoittuu, ja hartiat rentoutuvat. 

Aino ja Alvar Aallon yli 80 vuotta sitten suunnittelema kodikas miljöö on kulttuurihistoriallinen merkkiteos, joka raikastui remontissa alkuvuonna 2020. Uudistus tilattiin Aaltojen työt tuntevalta maailmantähdeltä Ilse Crawfordilta. Sikarinhaju ja patina saivat lähteä,  tilalle tulivat viherkasvit ja hehkeys.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ruoka raikastui jo aiemmin, kun keittiö siirtyi Helena Puolakan käsiin. Maailmalla huippuravintoloissa työskennellyt Puolakka hallitsee ranskalaisen keittiön, ja erityisen ylpeä hän on taidostaan valmistaa ballotine. Onneksi lintumurekerulla osuu päivän listalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Taidonnäyte: kyyhkyballotine.

Pallomainen kyyhkykääryle nököttää kulhossa yrttikehän ja kermakastikkeen keskellä. Lautasen korkea reuna tekee syömisen hankalaksi, mutta ruskea pallura yllättää samaan aikaan pirteällä ja täyteläisellä maullaan. Lisukkeeksi tuotu ruisleipä on lämmintä, reunoista rapeaa ja taivaallisen hyvää. Onneksi sitä saa lisää.

Suomalais-ranskalaista linjaa noudattavalla listalla on kotimaisia aarteita, kuten siikaa, poroa ja suppilovahveroita, mutta myös luksusravintoloiden väsyttäviä kliseitä, kuten ankanmaksaa Ranskasta. Lisäksi on tietysti paikan tunnusannos, venäläistä vivahdetta tuova vorschmack, joka päivittyy syksyyn tryffelimuusilla. Hinnat ovat haitarin yläpäästä.

Keittiö osaa työnsä. Poronliha on kuin samettia, purjon pinta on paahdettu täyteen makua, pelmenin kuori on ihanan ohut.

Lounaalla ruuan määrä on kohtuullinen, pitkä illallismenu täyttää salakavalasti.

Palvelu hipoo täydellisyyttä. Nuoret hovimestarit ja tarjoilijat osaavat huomaavaisuuden, ja alan nouseva tähti, sommelier Laura Koskenkari, kertoo viineistä tavattoman mutkattomasti ja kiinnostavasti.

Sitä, että Savoy luottaa päivitettyihin klassikoihin, voi pitää rohkeana. Temppukeittiö ja tähtijahti jäävät muille. Saman omistajan ravintoloiden välillä näyttäisi olevan työnjako: Palace aukoo uusia uria, Puolakka pyrkii pitämään vanhan mestarin iskussa  tarjoamalla ruuasta kiinnostuneille seikkailun sijaan huolenpitoa.


Raidallista sohvaa kutsutaan Mairen sohvaksi.

Mikä Ravintola Savoy, Eteläesplanadi 14, Helsinki. savoyhelsinki.fi

Hinta Kolmen ruokalajin lounas 69 e,neljän ruokalajin Marskin menu 87 e. Viiden ruokalajin illallinen 114 e, viinipaketit 109 e ja 175 e.

Erityistä Savoyn omistajat ovat ilmoittaneet tavoittelevansa ravintolalle asemaa kansainvälisten ravintolaturistien pyhiinvaelluspaikkana.

Rahalle vastinetta ★★★★★

Juttu on julkaistu aiemmin Glorian ruoka & viini -lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla