Suklaalla ja mantelilla täytetty pääsiäisbabka vaatii aikaa, mutta on ehdottomasti sen arvoinen. Sekä panettonea että briossia muistuttava babka on tuttu itäeurooppalaisista pääsiäisjuhlista. Nauti babka vaikkapa pashan parina.
Puolalainen suklaababka
Ainekset
Työvaiheet
- Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva maitoon. Sekoita kermaviili ja valkuainen nesteeseen. Lisää 1 dl jauhoja ja vatkaa käsivispilällä tasaiseksi. Mittaa sokerit, suola ja loput jauhot taikinaan. Alusta käsin sileäksi. Paloittele voi ja vaivaa se taikinaan.
- Peitä löysä taikina tuorekelmulla ja kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi, noin 1 ½ tuntia. Poista tuorekelmu ja painele käsin taikinasta ilmakuplat pois. Peitä uudelleen ja nosta jääkaappiin kohoamaan 12–15 tunniksi, esimerkiksi yön yli.
- Seuraavana päivänä jauhota leivinpaperi runsaalla jauholla. Kaavi taikina kulhosta jauhojen päälle. Kauli tai painele taikina käsin suorakaiteen muotoiseksi levyksi (n. 27 x 37 cm). Siirrä leivinpaperi taikinalevyineen jääkaappiin mahtuvalle pellille tai leikkuulaudalle. Ripottele jauhoja taikinan pinnalle.Peitä kevyesti tuorekelmulla tai leivinpaperilla ja nosta jääkaappiin 2 tunniksi.
- Valmista täyte. Mittaa mantelit ja sokeri tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi tahnaksi. Lisää voi, kananmuna, mehu, vaniljasokeri, kaneli ja kuoriraaste. Käytä konetta kunnes täyte on sileää. Jäähdytä kylmässä 1 tunti.
- Tee strösseli. Mittaa jauhot kulhoon. Siivilöi tomusokeri joukkoon. Palastele kylmä voi joukkoon. Nypi seos käsin karkeaksi muruksi, jossa on sattumia. Strösselin ei ole tarkoitus olla sileää.
- Voitele leipävuoka (10 x 20 cm). Ota taikina ja täyte jääkaapista. Harjaa pullasudilla mahdolliset ylimääräiset jauhot taikinan pinnalta.
- Levitä täyte taikinalevylle. Rouhi suklaa veitsellä karkeaksi rouheeksi ja sirottele täytteen päälle.
- Kierrä taikina leivinpaperin avulla rullalle ja harjaa samalla ylimääräisiä jauhoja pois. Taikina on löysää ja repeilee, mutta se ei haittaa.
- Kierrä taikinarullaa 5–7 kertaa molemmista päistä kiinni pitäen niin, että saat sen kierteelle. Taita sitten rullan päät yhteen ja kierrä vielä 2–3 kierrosta.
- Nosta pulla vuokaan, peitä leivinliinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa 2 tuntia.
- Kuumenna uuni 175 asteeseen. Vatkaa kananmuna kevyesti haarukalla. Voitele pulla kananmunalla. Ripota strösseli pullan pintaan.
- Paista pullaa 1 tunti tai kunnes se on hyvin kohonnut ja kauniin ruskea. Jäähdytä ensin vuoassa 1 tunti.
- Irrota pullan reunat varovasti veistä apuna käyttäen. Kumoa se ritilälle ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
- Babka maistuu kahvin, teen, jäätelön, pashan, makean kuohuviinin tai vaikka ruusulimonadin kera.