Ravintola Savoyn legendaarinen vorschmack-resepti on peräisin Marsalkka Mannerheimilta. Iätön klassikko on edelleen asiakkaiden suursuosikki.
Mannerheimin uskotaan alkujaan ihastuneen sillillä ja valkosipulilla maustettuun lihapataan upseerikerholla Varsovassa. Legenda kertoo, että Mannerheim vei ruoan ohjeen ensin Kämp-hotelliin. Kämpin keittiömestari ei kuitenkaan kiinnostunut vorschmackista, ja siksi Mannerheim toi reseptin Esplanadin puiston poikki ravintola Savoyhin.
Savoyn Vorschmack
Ainesosat
Vaiheet
1. Kypsennä lihakuutiot 140 asteisessa uunissa kypsiksi ja anna jäähtyä. (noin 1 1/2 tuntia) Älä heitä uunipannulle jäänyttä lihojen haudutuslientä pois. Aja jäähtyneet lihakuutiot lihamyllyn läpi tai murskaa ne sauvasekoittimella.
2. Sulata kunnon nokare voita paistinpannulla. Kuullota kuutioituja sipuleita ja valkosipuleita voissa miedolla lämmöllä. Sipulit saavat hieman ruskistua, mutta eivät käristyä. Aja rasvasillifileet ja kuullotetut sipulit lihamyllyn läpi tai murskaa ne sauvasekoittimella.
3. Laita lihat ja sipuli-silliseos suureen kattilaan ja kaada joukkoon lihojen haudutusliemi. Jos nestettä on vähän, voit lisätä joukkoon vettä. Hauduta vorschmackia 48 tuntia miedolla lämmöllä kunnes se on tumman ruskeaa ja kiinteää. Jos vorschmack kuivuu haudutuksen aikana, lisää pieni määrä vettä. Tarkista lopuksi, että vorschmackissa on tarpeeksi suolaa ja lisää sitä tarvittaessa. Tarjoile perunamuhennoksen, suolakurkun, punajuuren ja smetanan kanssa.
4. Tarjoile perunamuhennoksen, suolakurkun, punajuuren ja smetanan kanssa.
Vorschmackia kannattaa tehdä kerralla isompi määrä, sillä silloin lopputuloksesta tulee paremman makuinen. Jos herkkua jää yli, sen voi pakastaa pieniin annoseriin tai umpioida lasipurkkeihin. Vorschmackin voi lämmittää uudelleen. Lisää kattilaan pieni määrä vettä sekä nokare voita vorschmackin kanssa ja anna lihamuhennoksen lämmetä miedolla lämmöllä muutaman minuutin ajan.