Paahda rapea juustoleipä höyryävän keiton kaveriksi nuotiolla.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1½ t
Vaikeustaso
Helppo
Sipulikeitto
Ainekset
1
kg
sipuleita
1
solo valkosipuli
2
rkl
voita tai öljyä
1
rkl
tummaa siirappia
½
tl
paahdettua paprikajauhetta
1
rkl
valkoviinietikkaa
1½
l
kasvislientä
tuoretta timjamia
mustapippuria myllystä
(suolaa)
Päälle
4
maalaisleipäviipaletta
100
g
voimakasta juustoa (esim. Gruyère)
Työvaiheet
- Kuori, lohko ja viipaloi sipulit. Hienonna valkosipuli.
- Kuullota sipuleita rasvassa viisi minuuttia. Lisää siirappi. Jatka kuullottamista 20 minuuttia miedolla lämmöllä välillä sekoittaen. Sipulit karamellisoituvat pehmeiksi ja ruskeiksi.
- Kääntele paprikajauhe pehmeän sipulin joukkoon. Lisää valkoviinietikka ja kasvisliemi sekä 6 timjamin oksaa. Kierrä muutama kierros mustapippuria myllystä. Hauduta keittoa kannen alla 30 minuuttia.
- Viipaloi leipä ja raasta juusto. Ripottele juusto leipien päälle. Paahda leivät uunissa grillivastuksen alla tai nuotiolla, kunnes juusto on sulanut.
- Nosta timjamin oksat pois keitosta. Maista keittoa ja lisää tarvittaessa suolaa. Silppua lopuksi keiton joukkoon tuoretta timjamia.
- Nosta annosten päälle paahtuneet leivät.
Vinkki! Ranskalaisessa sipulikeitossa ei käytetä valkoviinietikkaa, vaan keiton joukkoon lorautetaan pari desiä valkoviiniä.