Joululeivän kaava on tässä. Lämmitä kotikalja leivän nesteeksi ja pilko joukkoon runsaasti viikunoita ja manteleita.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
2 leipää
20 min + 1,5 h + 45 min
Keskivaikea
Viikunaleipä
Ainesosat
5
dl
kotikaljaa
50
g
palahiivaa
3
dl
ruisjauhoja
½
dl
siirappia
1 ½
tl
suolaa
200
g
pehmeitä viikunoita
1
dl
mantelirouhetta
noin 4
dl
vehnäjauhoja
50
g
voita
Lisäksi
½
dl
mantelirouhetta
ruisjauhoja leipomiseen
Vaiheet
- Lämmitä kotikalja kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva. Lisää ruisjauhot, siirappi ja suola. Paloittele viikunat ja sekoita ne mantelirouheen kanssa taikinaan. Alusta joukkoon vehnäjauhot sekä sulatettu voi. Taikina saa jäädä löysäksi. Nostata taikinaa vedottomassa paikassa noin 1 tunti.
- Kumoa taikina leivontapöydälle. Käytä apuna runsaasti ruisjauhoja. Vaivaa taikinaa, jaa se kahteen osaan ja muotoile niistä leivät. Ripottele pintaan mantelirouhetta ja nostata leipiä 30 minuuttia.
- Paista kohonneita leipiä 10–15 minuuttia 225-asteisessa uunissa. Laske lämpö 200 asteeseen ja jatka paistamista noin 30 minuuttia.