Viherpizzan kastike on pestoa ja täytteet kaikkea vihreää. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Viherpizzan kastike on pestoa ja täytteet kaikkea vihreää. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Himoruokien ykkönen, pizza, taipuu kaikkien makuun. Nyt kannattaa villiintyä täytteistä tai oikaista valmistaikinalla.

1. Käytä pestoa

Perinteinen pizzakastike on tietenkin tomaattia, mutta mitä jos kokeilisit korvata sen pestolla. Viherpizza on varma hitti syksyn pizzabileissä.

2. Valkoinen, niin ihana

Sopan suosikkireseptiksi noussut valkoinen kinkkupizza on hurmannut jo kaikki. Juustoista paistuu juustofriikin päiväuni.

3. Viimeistele paiston jälkeen

Pizza ei tunnu valmiilta ennen kuin se on viimeistelty ripottelemalla. Aina helppo valinta on rucola, mutta myös balsamicosiirapilla tai hummusnokareilla voi viimeistellä pizzan. Miksei salaatin päälle voisi iskeä kokonaista salaattia caesar-kastikkeella?

4. Hulluttele täytteillä

Älä jumitu kinkku-ananakseen vaan kokeile pizzan päällä vaikka paahdettujen punajuurien lohkoja tai savukalaa. Pizzaan voi lainata myös makumaailman sushista.

5. Unohda jo se lätty!

Sen ei aina tarvitse olla lätty. Tee pizzasta vaikka pitko, calzone tai leipä.

6. Paista uunin pohjalla

Pizzarium -ravintoloiden omistaja Luca Platania neuvoo Me Naiset -lehdessä kotikokeille, että pizzan paisto kannattaa aloittaa uunin pohjalla pellin päällä. Kuuma uunin pohja nostattaa pizzan reunat. Paista pizza loppuun uunin keskellä.

7. Jätä täytteet pois

Italiassa täytteitä on minimalistisesti, mutta ne voi jättää melkein kokonaan pois kuten tässä paistinpannupizzassa.

8. Oikaisijan onni: puffaten paras!

Helpoin tapa tehdä taikina on jättää se tekemättä ja tyytyä kaupan voitaikinaan. Silloin pizzasta tulee ilmava! Puffipizzan voi täyttää perinteisesti tai kikkaillen.

9. Älä todellakaan oikaise pohjan kanssa

Jos edellinen kohta ei innostanut, olet varmasti niitä ihmisiä joille hidas on paras. Yön yli kohotetusta taikinasta voisi sanoa, että se on vaivan väärti, vaikka oikeastaan ainoa vaiva on suunnitelmallisuus.

 

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin