Viherpizzan kastike on pestoa ja täytteet kaikkea vihreää. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Viherpizzan kastike on pestoa ja täytteet kaikkea vihreää. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Himoruokien ykkönen, pizza, taipuu kaikkien makuun. Nyt kannattaa villiintyä täytteistä tai oikaista valmistaikinalla.

1. Käytä pestoa

Perinteinen pizzakastike on tietenkin tomaattia, mutta mitä jos kokeilisit korvata sen pestolla. Viherpizza on varma hitti syksyn pizzabileissä.

2. Valkoinen, niin ihana

Sopan suosikkireseptiksi noussut valkoinen kinkkupizza on hurmannut jo kaikki. Juustoista paistuu juustofriikin päiväuni.

3. Viimeistele paiston jälkeen

Pizza ei tunnu valmiilta ennen kuin se on viimeistelty ripottelemalla. Aina helppo valinta on rucola, mutta myös balsamicosiirapilla tai hummusnokareilla voi viimeistellä pizzan. Miksei salaatin päälle voisi iskeä kokonaista salaattia caesar-kastikkeella?

4. Hulluttele täytteillä

Älä jumitu kinkku-ananakseen vaan kokeile pizzan päällä vaikka paahdettujen punajuurien lohkoja tai savukalaa. Pizzaan voi lainata myös makumaailman sushista.

5. Unohda jo se lätty!

Sen ei aina tarvitse olla lätty. Tee pizzasta vaikka pitko, calzone tai leipä.

6. Paista uunin pohjalla

Pizzarium -ravintoloiden omistaja Luca Platania neuvoo Me Naiset -lehdessä kotikokeille, että pizzan paisto kannattaa aloittaa uunin pohjalla pellin päällä. Kuuma uunin pohja nostattaa pizzan reunat. Paista pizza loppuun uunin keskellä.

7. Jätä täytteet pois

Italiassa täytteitä on minimalistisesti, mutta ne voi jättää melkein kokonaan pois kuten tässä paistinpannupizzassa.

8. Oikaisijan onni: puffaten paras!

Helpoin tapa tehdä taikina on jättää se tekemättä ja tyytyä kaupan voitaikinaan. Silloin pizzasta tulee ilmava! Puffipizzan voi täyttää perinteisesti tai kikkaillen.

9. Älä todellakaan oikaise pohjan kanssa

Jos edellinen kohta ei innostanut, olet varmasti niitä ihmisiä joille hidas on paras. Yön yli kohotetusta taikinasta voisi sanoa, että se on vaivan väärti, vaikka oikeastaan ainoa vaiva on suunnitelmallisuus.

 

Rosee toimii buffetissa täydellisesti, ja tämän viinin hinta pelastaa juhlien budjetin.

Mikä? Espanjalainen Raimat Rosada 2016 (10,89 e) on loistava yleisviini kevään kemuihin ja juhlabuffetteihin.

Millainen? Herkullisen hedelmäinen, mutta kuiva. Kirsikoiden ja mansikoiden aromia ryhdittää mukava mausteisuus.

Minkä kanssa? Buffetin yleisviiniksi. Erityisen hyvin viini sopii paahdettujen kasvisten ryydittämien salaattien sekä lohen, paahtopaistin ja kanan seuraan.

Viinisuositus: Tuomas Tanttu. Lisää Tantun viinisuosituksia löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Kuva: Alko

Upeasti uudistuneesta Glorian ruoka & viini -lehdestä löydät herkullisimmat ratkaisut kevään juhlaputkeen: suuri kuohuviinitesti, raparperisima, etukäteen valmistuvat ja pieneen tilaan mahtuvat suolaiset levypiirakat, upeat täytekakut sekä huippukokin yllättävät mokkapalat. Mukana myös opas New Yorkin ravintoloihin, maistuvimmat alkoholittomat kuohujuomat sekä viinintekijä Outi Jakovirran haastattelu. Lehti on myynnissä 19.4.