Ei pelkoa, etteikö kasvistagine veisi nälkää. KUVA: Reetta Pasanen
Ei pelkoa, etteikö kasvistagine veisi nälkää. KUVA: Reetta Pasanen

Tämä menu sopii loistavasti pienelle porukalle, jolloin jokainen saa oman ruokalajin vastuulleen.

Me täällä Sopassa rakastamme tahnoja. Etenkin Lähi-idän tahnoja, joita käytämme dippeinä, joilla voitelemme leivän tai joita nostamme lisukkeeksi Lähi-idän herkkuja notkuvalle lautaselle. Tahnat voi valmistaa hyvissä ajoin etukäteen, jolloin itse ruuanlaitto keskittyy couscousin ja "pääruuan" valmisteluun (Lähi-idän pöydässämme ruuat katetaan kerralla pöytään). Lähi-idän ruoka ei ole vain talviruokaa vaan ihanaa myös nyt, kun tomaateissa on makua ja kurkut ovat avomaalta.

Aloittakaamme tahnoista: ohjeet löydät linkeistä munakoisotahna, tomaatti-paprikaezme ja hummus.

Tomaatti-paprikaezme tuo pöytään väriä.

Oikeaoppinen hummus saa oliviiöljyn vain valutettuna pinnalle.

Paahdettu munakoisotahna eli patlican salatasi on ihanaa pita-leivän päällä.

Hanki menua varten myös pita-leipää, jonka voit paahtaa paahtimessa kahteen kertaan (hiukan vedellä voideltuna) tai halutessasi paloitella kuutioiksi ja paistaa oliiviöljyssä rapeaksi paistinpannussa.

Kun teet "pääruuan" eli kasvistaginen ja kikhernecouscousin ohjeemme mukaan, opit tekemään itse helppoa, pohjoisafrikkalaista mausteseosta dukkahia, jota sinulle jää kaappiin syysiltojen herkkuja varten (ihanaa ruokaisten salaattien päälle ripoteltuna). Meidän viikonloppupöydässämme sitä ripotellaan vuohenjuuston päälle.

 

Varaa pöytään myös sitruunanlohkoja, joista syöjät voivat halutessaan "sitruunaistaa" ruokiaan. Hyvää ruokahalua!

Ps. Jos tiedät, että lihaa on pöytään saatava, suosittelemme lammaskebakoita. Tästä ohjeesta saat vielä tsatsikin ohjeen kaupan päälle!

 

 

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin