Painoleipä mehevöityy jääkaapissa painon alla, jolloin se on evästauon aikaan täydellinen. Kuva: Sami Repo.
Painoleipä mehevöityy jääkaapissa painon alla, jolloin se on evästauon aikaan täydellinen. Kuva: Sami Repo.

Ulkona syöty ruoka maistuu aina vähän paremmalta. Siksi evästauko on talvisen ulkoiluretken kohokohta. Ruokatoimittaja ja partiolainen Riikka Väliahde kertoo parhaat talviretken ruokavinkit.

Termospullosoppa

Termospullossa hautuva nuudelikeitto on ruokaisia ja helposti syötäviä eväitä arvostavan ulkoilijan valinta. Murenna paketti nuudeleita termospulloon. Silppua sekaan kasviksia, jotka kypsyvät nopeasti kuumassa vedessä. Erityisen hyviä ovat kesäkurpitsa, paprika, ohueksi siivutettu porkkana, babypinaatti ja kiinankaali. Lisää halutessasi ruokaisuutta kikherneillä tai kinkkusuikaleilla. Mausta mieleiseksesi, toimivia vaihtoehtoja ovat muun muassa misotahna, chilitahna ja yrtit. Älä unohda suolaa! Kaada kiehuvaa vettä päälle ja sulje termospullo. Kun ruokatauko koittaa, on nuudelikeitto hautunut herkulliseksi ja lämmittää ihanasti kylmän kohmettamaa ulkoilijaa.

Kahden tauon mehupullo

Yleensä retkiruokailussa tuote pyritään pitämään joko tasaisen kylmänä tai vaihtoehtoisesti lämpinänä. Kahden tauon mehupullo saa elää omaa elämäänsä. Ideana on täyttää pullo kuumalla juomalla, nauttia ensimmäisellä tauolla lämpimäiset, ja antaa juoman sitten viilentyä retken edetessä, jolloin toisella tauolla palanpainikkeena on viileää juomaa. Tällainen retkipullo ei jäädy helposti, kuten kylmällä mehulla tai vedellä täytetty pullo. Kahden tauon juomaksi sopivat erityisen hyvin herukkamehut tai sitruunalla ja hunajalla maustettu rooibostee.

Lämmin folioleipä

Paista kalkkunan rintafilee ja viipaloi se. Paahda kaksi palaa ruisleipää. Pane leipien väliin valkosipulimajoneesia, lämpimät kalkkunaviipaleet ja tomaattisiivuja. Kääri paketti folioon ja mielellään vielä kylmälaukkuun, joka toimii tällä kertaa lämpölaukkuna. Kun leipä saa muhia foliossa, maut tasaantuvat ja tuloksena on täydellisesti "tekeytynyt" eväsleipä, joka on ruokailuvaiheessa vielä lämminkin.

Taskumakkara

Suomalaiseen ulkoiluretkeen kuuluu ehdottomasti makkaranpaisto avotulella. Autenttisimmillaan retkeilijän mukana kulkee paketti grillimakkaraa, mutta makkaratauolla voi herkutella vähän paremminkin. Tee makkaraan pitkittäinen viilto, mutta älä halkaise sitä (suhteellisen iso, lenkkityyppinen makkara on paras tähän ruokaan). Tunge viiltoon juustoa ja haluamiasi lisukkeita, tyypillisesti ketsuppia ja sinappia. Kääri makkara folioon ja kypsennä kääreessä leirinuotiolla. Taskumakkaran parhaat puolet: ulkoilijan ei tarvitse raahata erikseen mausteita mukana ja koko annos mahtuu toppatakin taskuun.

Pähkinäinen napostelukimara

Pikatankkausta varten moni ulkoilija kantaa taskussa suklaalevyä tai patukkaa, mutta se ei ole ihan optimivalinta talviretkeilyä varten. Kylmällä ilmalla kun suklaa tuppaa jäätymään kovaksi, jolloin siitä on hankala taittaa tai järsiä palasia. Pähkinäsekoitus sen sijaan kestää hyvin pakkasta. Valitse erilaisia pähkinöitä ja manteleita, niin saat sekoitukseen makua. Ja jos suklaata on pakko saada, valitse suklaarusinoita.

Soppa suosittelee: 3 x talviretkieväs

Valmista painoleipä jääkaappiin tekeytymään jo retkeilyä edeltävänä iltana. Evästauolla (joka koittaa luultavasti melko nopeasti, jos eväskorissa lojuu painoleipä) voit siivuttaa painoleivästä tuhdin viipaleen jokaiselle ulkoiluseurueen jäsenelle.

Painoleivän reseptin saat täältä!

Vaahtokarkeilla, pähkinöillä ja kuivatuilla hedelmillä ryyditetyt myslipatukat ovat todellinen energiapommi. Makeaa rakastavan retkeilijän valinta!

Myslipatukoiden reseptin löydät täältä!

Ei talviretkeä ilman kuumaa eväsjuomaa! Terästä tummasta suklaasta ja täysmaidosta keitetty tuhti kaakao tuoreella chilillä, kaada termospulloon ja pakkaa reppuun.

Chilikaakaon resepti on täällä!