Kinkun sisään voi kääräistä myös kuivatun hedelmän. Kuva: Istockphoto.
Kinkun sisään voi kääräistä myös kuivatun hedelmän. Kuva: Istockphoto.

Nälkä kurnii jo, mutta illallisen valmistamiseen kuluu vielä ainakin puoli tuntia. Onneksi hätiin astuu ruuanlaittoruoka!

Sopan Facebook-sivulla keskusteltiin eilen tärkeästä aiheesta. Millä nimellä soppalaiset kutsuvat välipalaa, joka syödään töiden jälkeen ennen varsinaisen iltaruuan valmistamista?

Vastaukset olivat hauskoja.

Jotkut valmistivat ruuanlaittoruokaa. Toiset taas puhuivat sympaattisesti kärttykeksistä tai napsispalasta. Osa suhtautui välipalaan käytännönläheisesti nälänsiirtäjänä tai huikopalana.

Ja toki pelastuksen karmivaan nälkään tarjosivat myös lasten karkit.

Aiheesta innostuneena päätimme täällä Sopan toimituksessa listata hyviä vinkkejä ruuanlaittoruuaksi. Onhan ruuanlaittoruoka merkittävä välipala, se kun pelastaa kokkaajan edessä tykyttävältä nälkäraivolta. Tähtäsimme sellaisiin välipaloihin, joiden raaka-aineet löytyvät useimmiten kaapista.

1. Hapankorppu

Hapankorppuun voi aina luottaa! Ne säilyvät kaapissa pitkään ja maistuvat joko sellaisenaan tai levitteiden tai päällysteiden kera.

2. Juusto-leikkelerulla

Höylää siivu juustoa, aseta juustoviipaleelle leikkelesiivu. Rullaa tai taittele. Syö. Hätätapauksessa voit jättää jommankumman raaka-aineen pois. Silloin voit sipaista juustosiivulle tai leikkeleelle vaikka hieman sinappia.

3. Salaattirulla

Kasaa salaatinlehdelle kaapista löytyviä raaka-aineita. Hyviä ovat esimerkiksi raejuusto, maustettu tonnikala tai tuorejuusto. Kiepsauta rullalle ja syö! Halutessasi voit lisätä salaatinlehden myös edellä mainittuun juusto-leikkelerullaan. Eläköön, tervellisyys!

4. Kananmuna

Hyvä nyrkkisääntö: aina kun keität kananmunia, keitä niitä muutama yli tarpeen. Keitetyt kananmunat säilyvät jääkaapissa hyvinä ainakin viisi päivää, jopa viikon. Munat voi popsia sellaisenaan tai lisukkeiden kera. Halkaistulle kananmunalle voi turauttaa vaikka hieman mätitahnaa tai sriracha-kastiketta.

5. Kurkkutanko

Leikkaa kurkusta akuutin nälän mittainen pätkä. Halkaise kurkku pitkittäin ja sivele päälle esimerkiksi tuorejuustoa. Halutessasi voit päällystää kurkkuveneet vielä yrteillä, juustolla tai leikkeleellä.

Muita hyviä vaihtoehtoja: Suolamantelit ja suolapähkinät, kuivatut hedelmät, edellisen iltaruuan jämät, lasten karkit.

Millaisia ruuanlaittoruokia teillä on? Kertokaa kommenttiosiossa!

Lue myös: 5 terveellistä herkkua iltasyöpölle.

 

Reilun hapokas ja kuiva valkoviini on loistovalinta rapukauteen.

Mikä? Heleimmät sauvignon blancit tulevat Uudesta-Seelannista. Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc 2017, 14,37 e, kuuluu lajissa hintaluokkansa parhaimmistoon.

Millainen? Viinin maku on eloisan hedelmäinen, tutut herukat, karviaiset ja yrtit erottuvat.

Minkä kanssa? Reilun hapokas ja kuiva viini sopii mainiosti rapujen kanssa. Viini pitää pintansa myös, kun pöydässä on graavi- tai savukalaa, perunoita ja kermaviilikastiketta, ehkä myös tuoreista rouskuista tehtyä salaattia.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Omena-aika! Jos meinaat hukkua omenapudokkaisiin, lue tämä juttu. Tee helppoa sosetta, suloista omenavoita, chutneya tai kanelilla maustettua likööriä, joka ilahduttaa syyspimeällä.

Tee sosetta

Helpoin tapa säilöä omenat on tehdä niistä sosetta. Pese omenat hyvin, mutta älä kuori. Leikkaa omenat paloiksi kattilaan siemenkotaa myötäillen. Väistele mahdolliset madonreiät veitsellä. Kun kattila on omenoita pullollaan, kaada päälle reilu loraus kylmää vettä ja siirrä kattila hellalle. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä noin vartti. Kauho välillä, jotta päällimmäiset omenat pääsevät pohjalle kypsymään. Lisää halutessasi sokeria, kanelia ja vaniljasokeria. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Tällainen sose kannattaa säilöä pakastamalla tai käyttää jääkaapista melko pian. Jos haluat purkittaa soseen hillon tapaan, joukkoon tarvitaan säilöntäainetta. Säilyvän omenasoseen ohjeen ja maustamisvinkkejä löydät tästä.

 

Hilloa omput

Omenahillo on tunnetusti hyvä paikka pudokkaille. Jos haluaa hillota omenansa säilyviksi pelkällä tavallisella sokerilla, hillosta tulee kuitenkin tyrmäävän makeaa. Hillosokeri ja hillo-marmeladisokeri sisältävät pektiiniä, joka parantaa hillon säilyvyyttä ja kiinteyttää sen rakennetta. Siksi tällaista sokeria tarvitaan hilloon vähemmän. Jos haluaa vähentää tästäkin sokerin määrää, voi keittää hillon minihillosokerilla, jossa on pektiinin lisäksi säilyvyyttä parantavaa natriumbentsoaattia, jota on luonnostaan pihlajanmarjoissa.

Jos pidät sileästä hillosta, soseuta se ennen purkittamista. Silloin hillottavat palat voivat olla yhtä ronskeja kuin omppusoseessakin. Omenahilloon voi yhdistää muitakin aineksia. Kokeile vaikka kesäkurpitsaa ja inkivääriä tai mausta hillo chai-teellä.

 

Keitä chutney

Jos soseet ja hillot eivät tunnu hupenevan jääkaapista, kokeile seuraavaksi chutneya. Appelsiinilla, tähtianiksella ja sipulilla maustettu omenachutney sopii lisukkeeksi liha- ja kasvisruuille. Hauskassa purkissa sen voi antaa vaikka lahjaksi.

 

Hauduta ihana omenavoi

Siideriä, lakritsijauhetta, kanelia ja maustepippuria. Pehmeäksi karamellisoitunut, ihanan mausteinen omenavoi on omenasäilykkeiden aatelia. Jos maltat ja sinulla on aikaa, anna omenavoin kypsyä hiljalleen 120-asteisessa uunissa, kunnes se on tummaa ja paksua. Voi-nimi kertoo enemmän tämän omenaherkun koostumuksesta kuin käyttötavoista. Se sopii sellaisenaan jälkiruuaksi esimerkiksi pannacottan kanssa, mutta toimii myös sunnuntaiaamun croissantin päällä.

 

Tee likööriä

Likööriä voi tehdä omenoista yhtä helposti kuin marjoista. Tarvitaan vain vodkaa ja sokeria, joka tässä omena-kaneliliköörin ohjeessa on vaihdettu helposti liukenevaan siirappiin. Ainoa työläs vaihe on omppujen raastaminen, joten kannattaa kaivaa monitoimikone esiin. Aikaa maustumiseen menee kuukausi, mutta likööri säilyy tämän jälkeen hyvin.

Kuvat: Tuomas Kolehmainen ja Sami Repo.