Tänä vuonna trendikäs lisää sieniä lautasella, tutustuu perulaiseen ruokaan ja vähentää lihan syöntiä. Listasimme 5 tärkeintä trendiä.

1. Klimataarin dieetti

Klimataari noudattaa ruokavaliota, jonka tärkein tarkoitus on pysäyttää ilmastonmuutos. Ilmastotietoinen ruokailu on saanut jalansijaa niin kansainvälisellä näyttämöllä, kuin suomalaisessa ravintolatarjonnassakin. Kestävän kehityksen ja ilmastotietoisuuden aallon harjalla ratsastavat mm. New Nordic-liikkeen pioneeri, maailmankuulu ravintola Noma ja newyorkilainen Blue Hill sekä helsinkiläiset Ravintola Nolla ja Loop.

Luomusta ruokahävikkiin ja muovisotaan, ilmastonmuutos on kasvisruoan ohella aikamme isoimpia ja pitkäkestoisimpia trendejä. Vuonna 2019 klimataari vähentää erityisesti punaisen lihan kulutusta ja suosii kotimiaisia kasviksia sekä mereltä ja tuhansista järvistämme kestävästi pyydettyjä kaloja.

2. Luolamiesgrillaus

Alkukantaisin on nyt trendikkäin. San Fransiscon tähtiravintola Saisonista länsinaapuriimme Tukholman Ekstedtiin, ravintola-alan huiput ovat palanneet osittain ajassa taaksepäin. Ruuan kypsentäminen avotulella tuo annoksiin hiiltyneisyyttä, syvää savun makua ja rakennetta, jota ei pääse kokemaan pysymällä pelkästään turvallisen induktiolieden äärellä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Maailmalla leviävä ruokatrendi hyödyntää kaikkea ketjuista, vaijereihin ja kitarankieliin. Lampaanreisi, kaalinpää tai mitä nyt kulloinkin grillataan kypsyy avotulella vaijeriin ripustettuna. Ronski grillaustyyli on suosiossa etenkin Yhdysvalloissa. Myös Jamie Oliver on levittänyt luolamiesgrillauksen ilosanomaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Sienet ovat uusi liha

Umamia eli yhtä viidestä perusmausta kuvaillaan usein suolaisen ja täyteläisen lisäksi lihaisaksi mauksi. Umamia löytää mm. parmesaanista, merilevästä ja lihasta. Suomen metsät ovat erästä umamista herkkua pullollaan - nimittäin sieniä

Nyt sieniä käsitellään kuin lihaa. On sieniburgeria, grillivartaita ja isoja, paistettuja sienipihvejä. Tämä ei ole yllätys, sillä monet kypsennetyt sienet omaavat lihaisan maun lisäksi lihaisan koostumuksenkin. Eksoottisemmatkin sienet, kuten enokisienet ja shimejit ovat nyt löytäneet tiensä Pohjolaan.

4. Peru-trendi kuplii

Perusta on tullut Etelä-Amerikan ykkösruokakohde. Eräs maailman biodiversiteetiltään monimuotoisin maa houkuttaa herkuttelijoita ympäri maailman. Ravintolat kuten Central, japanilais-perulainen Maido ja legendaarinen Astrid & Gaston kipuavat vuosi vuodelta korkeammalle maailman parhaiden ravintoloiden listalla.

Perulainen keittiö on monipuolista niin raaka-aineiden, kuin valmistusmenetelmien osalta. Piscoa sekä muita Andien ja Amazonin herkkuja on jo pidemmän aikaa löytänyt mm. Berliinistä, mutta myös Suomesta. Helsinkiin avautui viime syksynä Cevicheria, joka tarjoaa kenties Perun tunnetuinta ruokaa, raa'asta kalasta tehtyä cevicheä.

5. Pizzasta pastaan

Napolilainen pizzavallankumous valtasi Suomen pari vuotta sitten ja maailmanluokan pizzan löytäminen on varsinkin Helsingissä nykyään lastenleikkiä. Pizza-aallon jatkona ruokamaailman huomio kiinnittyy pastaan. Helsinkiläisravintoloissa gnoccheista on tullut jo villitys, ja Lontoossa on lukuisia pastalaboratorioiksi kutsuttuja ravintoloita, joiden avokeittiöissä kokit tekevät tuorepastaa myös kotiin vietäväksi. 

Pastan ihmeelliseen maailmaan lasketaan myös vermisellit, tteokbokkit, knöödelit ja nuudelit. Trendikkäimpiä ovatkin nyt hybridipastat, joissa eri ruokakulttuurien pastat ja kastikkeet menevät iloisesti sekaisin tuoden mukanaan esimerkiksi kimchi-pastan. Nyt on korkea aika kaivaa pölyttynyt pastakone esiin.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla