Kokeiluja kaihtamaton grillaa myös itse salaatin. Kuva: Sami Repo.
Kokeiluja kaihtamaton grillaa myös itse salaatin. Kuva: Sami Repo.

Grillimestari tekee ensin maukkaan vihersalaattipohjan ja grillaa sitten sattumat päälle. Nappaa suosikkiyhdistelmäsi Sopan vinkeistä!

Maukas ja tuore salaatti  rakentuu kolmesta asiasta, hyvästä salaattipohjasta, mehevästä pääraaka-aineesta ja kastikkeesta, joka maustaa kokonaisuuden.

Näin grillikauden alkuvaiheessa kannattaa kokeilla grillisalaattia. Rakenna ensin hyvä salaattipohja, grillaa sekaan mieluisia sattumia, kruunaa koko komeus kastikkeella!

Vihreää pohjaksi

Valitse vihreäksi salaatiksi rapeina pysyviä salaattilajikkeita. Miedoista salaateista kauniin tammenlehden muotoinen tammenlehtisalaatti, rimpsureunainen lollo rosso ja mehukas roomansalaatti pysyvät tarjoilukunnossa vaikka et heti salaattia söisikään. Yleisimmin kasvatettu jääsalaatti, joka on keräsalaatin ja lehtisalaatin risteytys toimii aina.

Salaattipohjaan saa vaivatta makua kun yhdistelee mietoja ja tulisempia lajikkeita. Miedon jääsalaatin joukossa kirpakka sikurisalaatti tai lollo rosso toimivat loistavasti.

Salaatinlehdet voi virkistää "uittamalla avannossa". Valuta isoon kulhoon jääkylmää vettä ja lisää lehdet kylpyyn. Pari jääpalakaan ei pilaa hetkeä. Muutama minuutti jäävedessä ja kiepautus salaattilingossa, ta-daa, salaatti on kuin uudelleen syntynyt!

Hyvä salaattipohja voi olla raikas vihreä tai sesongin tuoreilla kasviksilla höystetty. Lisää joukkoon kurkkua, tomaattia, retiisejä, kevätsipulinvarsia. Villivihannesten ystävä silppuaa pinnalle tuoreita ketunleipiä.

Jos olet oikein kokeilunhaluisella tuulella, grillaa myös salaatinlehdet! Mallia voit ottaa tästä Henkka Alénin grillatusta caesarsalaatista.

Hehkuvaa grillistä

Ruokaisaksi salaatti rakentuu, kun sen kruunaa grillatulla kalalla, lihalla, kanalla tai juustolla. Kasvissyöjälle esimerkiksi grillattu fenkoli, munakoiso, seitan tai sienet täydentävät salaatin. Marinointi on mainio tapa maustaa grillattavaa ja samalla koko salaatin makumaailmaa.

Lohisalaatti

Maukas lohisalaatti syntyy, kun lohen marinoi ennen grillausta seesamiöljy, soija- ja teriyakikastike -triolla ja viimeistelee kalan seesaminsiemenillä.

Tästä löydät lohisalaatin tarkemman ohjeen.

Lihan ystävän salaatti

Lihanystävä grillaa salaatin pinnalle murean fileepihvin ja leikkaa lihan ohuiksi viipaleiksi ennen kuin lisää sen salaattiin. Isosyinen naudan kuve toimii grillissä mainiosti. Liha paahtuu nopeasti kypsäksi ja maku on intensiivinen. Mausteeksi riittävät rouhittu mustapippuri ja suola. Tärkeää kuvetta leikattaessa on, että lihan leikkaa ohuiksi paloiksi reilusti viistoon.

Tästä löydät ohjeen grillatusta kuveesta.

Kanasalaatti

Broilerin ohuet leikkeet kypsyvät grillissä muutamassa minuutissa. Osta marinoimaton leike ja tee itse marinadi. Kylvetä broilerileikkeet laadukkaassa oliiviöljyssä, johon on sauvasekoittimella ajettu runsaasti minttua ja basilikaa. Terästä makua vielä sitruunamehulla. Tämä marinadi toimii myös salaatin kastikkeena.

Tästä löydät helpon kanasalaatin ohjeen.

Kruunuksi kastike

Parhaiten salaatti pysyy virkeänä, kun kastike lisätään vasta juuri ennen tarjoilua. Balsamico-kastike on klassikko, joka toimii monessa salaatissa, mutta välillä kannattaa kokeilla jotain aivan uutta. Riisiviinietikalla ja inkiväärillä ryyditetystä kastikkeesta voi tulla vappupöydän puheenaihe. Kannattaa kokeilla!

Tästä löydät inkiväärikastikkeen ohjeen.

 

Reilun hapokas ja kuiva valkoviini on loistovalinta rapukauteen.

Mikä? Heleimmät sauvignon blancit tulevat Uudesta-Seelannista. Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc 2017, 14,37 e, kuuluu lajissa hintaluokkansa parhaimmistoon.

Millainen? Viinin maku on eloisan hedelmäinen, tutut herukat, karviaiset ja yrtit erottuvat.

Minkä kanssa? Reilun hapokas ja kuiva viini sopii mainiosti rapujen kanssa. Viini pitää pintansa myös, kun pöydässä on graavi- tai savukalaa, perunoita ja kermaviilikastiketta, ehkä myös tuoreista rouskuista tehtyä salaattia.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Omena-aika! Jos meinaat hukkua omenapudokkaisiin, lue tämä juttu. Tee helppoa sosetta, suloista omenavoita, chutneya tai kanelilla maustettua likööriä, joka ilahduttaa syyspimeällä.

Tee sosetta

Helpoin tapa säilöä omenat on tehdä niistä sosetta. Pese omenat hyvin, mutta älä kuori. Leikkaa omenat paloiksi kattilaan siemenkotaa myötäillen. Väistele mahdolliset madonreiät veitsellä. Kun kattila on omenoita pullollaan, kaada päälle reilu loraus kylmää vettä ja siirrä kattila hellalle. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä noin vartti. Kauho välillä, jotta päällimmäiset omenat pääsevät pohjalle kypsymään. Lisää halutessasi sokeria, kanelia ja vaniljasokeria. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Tällainen sose kannattaa säilöä pakastamalla tai käyttää jääkaapista melko pian. Jos haluat purkittaa soseen hillon tapaan, joukkoon tarvitaan säilöntäainetta. Säilyvän omenasoseen ohjeen ja maustamisvinkkejä löydät tästä.

 

Hilloa omput

Omenahillo on tunnetusti hyvä paikka pudokkaille. Jos haluaa hillota omenansa säilyviksi pelkällä tavallisella sokerilla, hillosta tulee kuitenkin tyrmäävän makeaa. Hillosokeri ja hillo-marmeladisokeri sisältävät pektiiniä, joka parantaa hillon säilyvyyttä ja kiinteyttää sen rakennetta. Siksi tällaista sokeria tarvitaan hilloon vähemmän. Jos haluaa vähentää tästäkin sokerin määrää, voi keittää hillon minihillosokerilla, jossa on pektiinin lisäksi säilyvyyttä parantavaa natriumbentsoaattia, jota on luonnostaan pihlajanmarjoissa.

Jos pidät sileästä hillosta, soseuta se ennen purkittamista. Silloin hillottavat palat voivat olla yhtä ronskeja kuin omppusoseessakin. Omenahilloon voi yhdistää muitakin aineksia. Kokeile vaikka kesäkurpitsaa ja inkivääriä tai mausta hillo chai-teellä.

 

Keitä chutney

Jos soseet ja hillot eivät tunnu hupenevan jääkaapista, kokeile seuraavaksi chutneya. Appelsiinilla, tähtianiksella ja sipulilla maustettu omenachutney sopii lisukkeeksi liha- ja kasvisruuille. Hauskassa purkissa sen voi antaa vaikka lahjaksi.

 

Hauduta ihana omenavoi

Siideriä, lakritsijauhetta, kanelia ja maustepippuria. Pehmeäksi karamellisoitunut, ihanan mausteinen omenavoi on omenasäilykkeiden aatelia. Jos maltat ja sinulla on aikaa, anna omenavoin kypsyä hiljalleen 120-asteisessa uunissa, kunnes se on tummaa ja paksua. Voi-nimi kertoo enemmän tämän omenaherkun koostumuksesta kuin käyttötavoista. Se sopii sellaisenaan jälkiruuaksi esimerkiksi pannacottan kanssa, mutta toimii myös sunnuntaiaamun croissantin päällä.

 

Tee likööriä

Likööriä voi tehdä omenoista yhtä helposti kuin marjoista. Tarvitaan vain vodkaa ja sokeria, joka tässä omena-kaneliliköörin ohjeessa on vaihdettu helposti liukenevaan siirappiin. Ainoa työläs vaihe on omppujen raastaminen, joten kannattaa kaivaa monitoimikone esiin. Aikaa maustumiseen menee kuukausi, mutta likööri säilyy tämän jälkeen hyvin.

Kuvat: Tuomas Kolehmainen ja Sami Repo.