Kokeiluja kaihtamaton grillaa myös itse salaatin. Kuva: <span class="photographer">Sami Repo.</span>
Kokeiluja kaihtamaton grillaa myös itse salaatin. Kuva: Sami Repo.

Grillimestari tekee ensin maukkaan vihersalaattipohjan ja grillaa sitten sattumat päälle. Nappaa suosikkiyhdistelmäsi Sopan vinkeistä!

Maukas ja tuore salaatti  rakentuu kolmesta asiasta, hyvästä salaattipohjasta, mehevästä pääraaka-aineesta ja kastikkeesta, joka maustaa kokonaisuuden.

Näin grillikauden alkuvaiheessa kannattaa kokeilla grillisalaattia. Rakenna ensin hyvä salaattipohja, grillaa sekaan mieluisia sattumia, kruunaa koko komeus kastikkeella!

Vihreää pohjaksi

Valitse vihreäksi salaatiksi rapeina pysyviä salaattilajikkeita. Miedoista salaateista kauniin tammenlehden muotoinen tammenlehtisalaatti, rimpsureunainen lollo rosso ja mehukas roomansalaatti pysyvät tarjoilukunnossa vaikka et heti salaattia söisikään. Yleisimmin kasvatettu jääsalaatti, joka on keräsalaatin ja lehtisalaatin risteytys toimii aina.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Salaattipohjaan saa vaivatta makua kun yhdistelee mietoja ja tulisempia lajikkeita. Miedon jääsalaatin joukossa kirpakka sikurisalaatti tai lollo rosso toimivat loistavasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Salaatinlehdet voi virkistää "uittamalla avannossa". Valuta isoon kulhoon jääkylmää vettä ja lisää lehdet kylpyyn. Pari jääpalakaan ei pilaa hetkeä. Muutama minuutti jäävedessä ja kiepautus salaattilingossa, ta-daa, salaatti on kuin uudelleen syntynyt!

Hyvä salaattipohja voi olla raikas vihreä tai sesongin tuoreilla kasviksilla höystetty. Lisää joukkoon kurkkua, tomaattia, retiisejä, kevätsipulinvarsia. Villivihannesten ystävä silppuaa pinnalle tuoreita ketunleipiä.

Jos olet oikein kokeilunhaluisella tuulella, grillaa myös salaatinlehdet! Mallia voit ottaa tästä Henkka Alénin grillatusta caesarsalaatista.

Hehkuvaa grillistä

Ruokaisaksi salaatti rakentuu, kun sen kruunaa grillatulla kalalla, lihalla, kanalla tai juustolla. Kasvissyöjälle esimerkiksi grillattu fenkoli, munakoiso, seitan tai sienet täydentävät salaatin. Marinointi on mainio tapa maustaa grillattavaa ja samalla koko salaatin makumaailmaa.

Lohisalaatti

Maukas lohisalaatti syntyy, kun lohen marinoi ennen grillausta seesamiöljy, soija- ja teriyakikastike -triolla ja viimeistelee kalan seesaminsiemenillä.

Tästä löydät lohisalaatin tarkemman ohjeen.

Lihan ystävän salaatti

Lihanystävä grillaa salaatin pinnalle murean fileepihvin ja leikkaa lihan ohuiksi viipaleiksi ennen kuin lisää sen salaattiin. Isosyinen naudan kuve toimii grillissä mainiosti. Liha paahtuu nopeasti kypsäksi ja maku on intensiivinen. Mausteeksi riittävät rouhittu mustapippuri ja suola. Tärkeää kuvetta leikattaessa on, että lihan leikkaa ohuiksi paloiksi reilusti viistoon.

Tästä löydät ohjeen grillatusta kuveesta.

Kanasalaatti

Broilerin ohuet leikkeet kypsyvät grillissä muutamassa minuutissa. Osta marinoimaton leike ja tee itse marinadi. Kylvetä broilerileikkeet laadukkaassa oliiviöljyssä, johon on sauvasekoittimella ajettu runsaasti minttua ja basilikaa. Terästä makua vielä sitruunamehulla. Tämä marinadi toimii myös salaatin kastikkeena.

Tästä löydät helpon kanasalaatin ohjeen.

Kruunuksi kastike

Parhaiten salaatti pysyy virkeänä, kun kastike lisätään vasta juuri ennen tarjoilua. Balsamico-kastike on klassikko, joka toimii monessa salaatissa, mutta välillä kannattaa kokeilla jotain aivan uutta. Riisiviinietikalla ja inkiväärillä ryyditetystä kastikkeesta voi tulla vappupöydän puheenaihe. Kannattaa kokeilla!

Tästä löydät inkiväärikastikkeen ohjeen.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla