Jos olet esteetikko, jätä muutama kokonainen herne pastan koristelua varten. Kuva: <span class="photographer">Sami Repo.</span>
Jos olet esteetikko, jätä muutama kokonainen herne pastan koristelua varten. Kuva: Sami Repo.

Pakasteherneiden ansiosta hernepestopasta on jo sinällään ruokaisa. Pekonilla on kuitenkin annoksessa erityinen tehtävä.

Kokeilin tiistai-iltana uusimman Glorian Ruoka & Viinin kansiohjetta, hernepestopastaa paahdetun pekonin kanssa, koska sen keväinen makumaailma herneineen ja sitruunoineen oli juuri sitä, mitä kaipasin harmaaseen maaliskuuhun.

Pastasta tuli erittäin maukasta. Ohjetta niin ikään kokeillut ystäväni kommentoi, että pasta oli niin hyvää, että se karkoitti jopa huonotuulisuuden. Itse söin pasta-annokseni ihan hyväntuulisena, mutta en epäile ystäväni väitettä pätkääkään.

Pastasta tuli myös yllättävän tuhtia. Toisaalta peston sekaan mössätään 200 grammaa pakasteherneitä, joten tuhtiuden ei pitäisi tulla yllätyksenä. "Kevyt pasta" taitaa muutenkin olla käsitteenä aika absurdi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hernepohjainen pesto oli briljantti idea! Pakasteherneet toivat pestoon ruokaisuutta ja tekivät sen koostumuksesta peruspestoa paksumman. Ajattelin kokeilla hernepestoa jatkossa hummushenkisenä dippikastikkeena tai vegeburgerin kastikkeena paistetun tai grillatun halloumijuustoviipaleen kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ruokaisuudesta huolimatta hernepestopasta kaipaa pekonia. Pekonin tarkoitus on tuoda annokseen rapeutta, suolaisuutta ja tiettyä "lihaisuutta" eli umamia. Suolaa ja savua.

Tätä pastaa olisi kiva tarjota myös kasvissyöjäystäville, joten aloin pohtia, millä pekonin voisi korvata menettämättä rapsakkuutta ja lihaisuutta. Mieleeni tuli kolme vaihtoehtoa, joista kaksi sopii kiireisille ja/tai laiskoille, kun taas yhdessä on enemmän "tee se itse" -henkeä.

Aloitetaan siitä työläämmästä vaihtoehdosta eli kookospekonista. Se valmistetaan maustamalla kookoslastut savuaromilla, soijakastikkeella, vaahterasiirapilla ja savupaprikalla ja paahtamalla lastuja sitten uunissa. Rapeat, suolaiset ja savuiset kookoslastut tuovat pastaan juuri samat elementit kuin pekoniviipaleetkin. (Kookospekonin tarkka resepti on täällä.)

Jos kookoslastujen paahtaminen ei inspiroi, voit ripotella pasta-annosten päälle paahdettua sipulia tai suolapähkinöitä. Myös ne tuovat ruokaan kaivattua rapeutta ja suolaisuutta.

Herneiden ansiosta pastasta tulee muuten keväisen vaaleanvihreää (Kumman kaa -sarjaa seuranneet tietävät: "se kevään ensi vihreä"), joten hernepestopasta maistuu erityisen hyvältä oikeaa kevään vehreyttä odotellessa. Eli nyt.

Hernepestopastan tarkan reseptin löydät täältä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla