Jos olet esteetikko, jätä muutama kokonainen herne pastan koristelua varten. Kuva: Sami Repo.
Jos olet esteetikko, jätä muutama kokonainen herne pastan koristelua varten. Kuva: Sami Repo.

Pakasteherneiden ansiosta hernepestopasta on jo sinällään ruokaisa. Pekonilla on kuitenkin annoksessa erityinen tehtävä.

Kokeilin tiistai-iltana uusimman Glorian Ruoka & Viinin kansiohjetta, hernepestopastaa paahdetun pekonin kanssa, koska sen keväinen makumaailma herneineen ja sitruunoineen oli juuri sitä, mitä kaipasin harmaaseen maaliskuuhun.

Pastasta tuli erittäin maukasta. Ohjetta niin ikään kokeillut ystäväni kommentoi, että pasta oli niin hyvää, että se karkoitti jopa huonotuulisuuden. Itse söin pasta-annokseni ihan hyväntuulisena, mutta en epäile ystäväni väitettä pätkääkään.

Pastasta tuli myös yllättävän tuhtia. Toisaalta peston sekaan mössätään 200 grammaa pakasteherneitä, joten tuhtiuden ei pitäisi tulla yllätyksenä. "Kevyt pasta" taitaa muutenkin olla käsitteenä aika absurdi.

Hernepohjainen pesto oli briljantti idea! Pakasteherneet toivat pestoon ruokaisuutta ja tekivät sen koostumuksesta peruspestoa paksumman. Ajattelin kokeilla hernepestoa jatkossa hummushenkisenä dippikastikkeena tai vegeburgerin kastikkeena paistetun tai grillatun halloumijuustoviipaleen kanssa.

Ruokaisuudesta huolimatta hernepestopasta kaipaa pekonia. Pekonin tarkoitus on tuoda annokseen rapeutta, suolaisuutta ja tiettyä "lihaisuutta" eli umamia. Suolaa ja savua.

Tätä pastaa olisi kiva tarjota myös kasvissyöjäystäville, joten aloin pohtia, millä pekonin voisi korvata menettämättä rapsakkuutta ja lihaisuutta. Mieleeni tuli kolme vaihtoehtoa, joista kaksi sopii kiireisille ja/tai laiskoille, kun taas yhdessä on enemmän "tee se itse" -henkeä.

Aloitetaan siitä työläämmästä vaihtoehdosta eli kookospekonista. Se valmistetaan maustamalla kookoslastut savuaromilla, soijakastikkeella, vaahterasiirapilla ja savupaprikalla ja paahtamalla lastuja sitten uunissa. Rapeat, suolaiset ja savuiset kookoslastut tuovat pastaan juuri samat elementit kuin pekoniviipaleetkin. (Kookospekonin tarkka resepti on täällä.)

Jos kookoslastujen paahtaminen ei inspiroi, voit ripotella pasta-annosten päälle paahdettua sipulia tai suolapähkinöitä. Myös ne tuovat ruokaan kaivattua rapeutta ja suolaisuutta.

Herneiden ansiosta pastasta tulee muuten keväisen vaaleanvihreää (Kumman kaa -sarjaa seuranneet tietävät: "se kevään ensi vihreä"), joten hernepestopasta maistuu erityisen hyvältä oikeaa kevään vehreyttä odotellessa. Eli nyt.

Hernepestopastan tarkan reseptin löydät täältä!

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin