Tarjoa kastike vihersalaatin kanssa.
Tarjoa kastike vihersalaatin kanssa.

Pieni newyorkilainen ravintola valuttaa salaatinlehdille kastiketta, joka puhuttaa ruokamaailmaa.

New Yorkissa käydessäni paikallinen tuttuni kertoi uudesta suosikkiravintolastaan, Manhattanilla sijaitsevasta Via Carotasta. Kiinnostuin entisestään, kun kuulin, että ravintola on kahden itseoppineen naiskokin luotsaama ja sen listaa hallitsevat italialaiset klassikkoannokset.

Ravintolassa mieheni tokaisi ruokalistan saatuaan, että kuka hullu maksaa vihersalaatista 16 dollaria, jonka päälle tulee vielä verot ja tipit. Tilasin salaatin.

Lautanen oli kukkuroillaan vihreitä salaatinlehtiä. Kokonaiset lehdet oli aseteltu monikerroksiseksi ilmavaksi tyynyksi, ja väleihin lusikoitu upea vinegretti maistui jokaisessa lehdessä. Silloin tajusin yksinkertaisen vihersalaatin vetovoiman.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jumalainen salaatti jäi mieleeni ja halusin selvittää sen salaisuuden. Lähetin ravintolaan sähköpostia, mutta kukaan ei vastannut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yllättäen keväällä yli vuoden odotettuani näin New York Timesin sivuilla artikkelin, jossa kuuluisa kokki-ruokakirjailija Samin Nosrat kertoi rakastuneensa samaan salaattiin. Hän oli pyytänyt reseptiä ravintolasta, saanut sen ja jakoi ohjeen nyt lehdessä. Portti salaattitaivaaseen avautui!

Selvisi, että unelmieni salaatin juju on vinegretissä, johon lisätään lämmintä vettä ja kahta erilaista sinappia.

Via Carotan vinegretti

2 dl

10 min

1 iso salottisipuli

2 rkl sherry- tai valkoviinietikkaa

1 rkl lämmintä vettä

2 dl laadukasta oliiviöljyä

1½ tl dijoninsinappia

1½ tl täysjyväsinappia

(1½ tl juoksevaa hunajaa)

2 timjaminoksaa

1 iso valkosipulinkynsi

½ tl suolaa

  1. Kuori ja hienonna salottisipuli. Laita se tiheään siivilään ja huuhtele kylmällä vedellä. Valuta sipuli.
  2. Laita sipuli, etikka ja lämmin vesi kulhoon. Anna seoksen seistä 2 minuuttia. Vatkaa öljy ja sinapit (sekä hunaja) joukkoon. Riivi timjaminoksista lehdet, kuori ja raasta valkosipuli hienoksi, ja sekoita ne kastikkeeseen. Lisää suola. Maista ja lisää suolaa ja etikkaa makusi mukaan.

Vinkki! Tarjoa kastike erilaisista salaatinlehdistä kootun vihersalaatin kanssa. Kasaa lehdet isoksi keoksi, ripottele väliin suolaa, mustapippuria ja vinegrettiä. Lusikoi kastiketta myös salaattipinon päälle.

Juttu on julkaistu Glorian ruoka & viinissä 6/2019.

Raakel

Onko tarkoitus jättää sipulinpalat kastikkeeseen vai surauttaa se sauvasekoittimella sileäksi?

  • ylös 34
  • alas 29
Sisältö jatkuu mainoksen alla