Iso kattila ja hyvä siivilä, nuo lihaliemimestarin parhaat kaverit! Kuva: Istockphoto.
Iso kattila ja hyvä siivilä, nuo lihaliemimestarin parhaat kaverit! Kuva: Istockphoto.

Soppa365 valitsi ruokatrendien virrasta kiinnostavia poimintoja. Näitä saatat nähdä lautasellasi tänä vuonna.

Halvat ruhonosat valtaavat ravintolat – taas

Kukonheltoista, siansorkista ja häränhännistä odotetaan uutta muotiruokaa ravintoloihin. Samaan tapaan kuin joitakin vuosia sitten innostuttiin lampaan potkista ja possunkyljestä. Ne olivat edullisia ruhonosia, joista valmistui pitkään hauduttamalla mahtavaa ruokaa. Suosiolla oli kuitenkin varjopuoli. Halpojen lihojen hinta nousi, ja piti ryhtyä etsimään uusia halpoja ruhonosia. Sellaisia, joiden kilohinta jää alle kymmenen euron. Häränhännät, kivipiiraat ja kanansiivet ovat ravintoloiden uusia ”lampaan potkia”. Katukeittiöissä on grillattu broilerinsydämiä ja savustettu häränrintaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Srirachan haastaa hottis Koreasta

Chilitrendin tuorein tulokas, gochujang, haastaa supersuosioon nousseen sriracha-kastikkeen. Uuden chilitahnan tumman tulinen makukirjo sopii niin aasialaisen kuin meksikolaisenkin ruuan kylkeen, ja se täyttää tulta janoavien vaatimukset.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sisäinen kauneus jyllää kakkumaailmassa

”Moni kakku päältä kaunis” sanottiin ennen, mutta lausahdus on kääntymässä päälaelleen. Uusien trendileivonnaisten juju piilee sisuksissa.

Yksinkertaiselta näyttävä kakku paljastaa koreutensa, kun siitä leikkaa viipaleen. Sateenkaarikakussa kerrokset loistavat väreissä, vyörykakusta valahtaa ulos karkkeja tai marjoja, ja kuviokakusta tulee näkyviin sydämiä, shakkiruudukko tai vaikka tropiikin palmu.

Lihaliemi haastaa viherpirtelön

Rapakon takana riehuu terveysvimma, jossa uskotaan lihaliemen voimaan. Pitkään keitetyn liemen teho perustuu luista irronneeseen kollageeniin ja kivennäisaineisiin, joiden väitetään lisäävät ihon ja hiusten hyvinvointia. Hyytelömäisen liemen juominen vaatii varmasti totuttelua, mutta harva ihastuu viherpirtelöönkään ensimmäisellä kerralla.

Vanhemmalle väelle luuliemi ei ole aivan vieras juttu, sillä Suomessa monilla on ollut perinteenä juoda lihalientä lihapiirakan kyytipoikana.

Rumat mutta sympaattiset rehut

Nykypäivän ruokataituri välttää hävikkiä ja nappaa kaupassa ostoskoriinsa muiden hylkimät muotopuolet kasvikset. Mitä käyrempi ja haaraisempi, sitä parempi, eikä rupi tee tomaatista syömäkelvotonta.

Varsia, naatteja ja suojalehtiäkään ei heitetä menevään. Esimerkiksi kukkakaalin kanta sopii salaattiin, kun sen höylää ohuiksi viipaleiksi, porkkanan naateista voi tehdä pestoa ja parsakaalin varret ovat mehevä lisä pastakastikkeeseen.

Kirpeä olut ei ole pilalla

Olutmaailman seuraavaksi hitiksi veikataan hapanolutta. Se on perinteinen oluttyyppi Belgiassa, ja sen tunnistaa erikoisesta mausta. Tottumaton juoja saattaa pitää hapanolutta viallisena, niin kirpeä ja omituinen sen maku on. Hapanolut saa arominsa villihiivojen ja bakteerien vaikutuksesta, ja siinä suosion salaisuus taitaakin piillä. Olutharrastajat arvostavat valmistusprosessin luonnollisuutta, samaan tapaan kuin viinipuolella intoillaan alkuviineistä. Ulkomaisten panimoiden lisäksi hapanolutta ovat valmistaneet muun muassa Beer Hunter’s, Stadin Panimo ja Ruosniemen Panimo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla