Ei kuivaa hiutalekalaa vaan ihanan mehevää lohta! Kuva: Sami Repo.
Ei kuivaa hiutalekalaa vaan ihanan mehevää lohta! Kuva: Sami Repo.

Uunilohi on suomalaisen kotiruuan peruspilareita. Mestarikokki Jouni Toivasen vinkeillä saat kalasta aina mehevää.

Täydellisen uunilohen salaisuus on kolmessa perussäännössä:

  1. Valitse tuore, enintään neljä päivää sitten pyydystetty kala.
  2.  Suolaa kala 10-prosenttisessa suolaliemessä. 600 gramman lohifilee suolautuu 20 minuutissa.
  3. Kypsennä lohi paistolämpömittarin avulla 42-asteiseksi. Tämä vie 100-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.

Suolauksen ansiosta kalan proteiinien osmoottinen paine kasvaa, jolloin se imee itseensä enemmän vettä ja mehevöityy. Lisäksi suola hajottaa lihan myosiinia, mikä aiheuttaa lihan turpoamisen. Se lisää osaltaan veden imeytymistä lihaan.

Kalan kypsennyksen tulee olla hellävaraisempi kuin punaisen lihan, koska kalan lihakset ovat pehmeitä ja kypsyvät herkemmin. Kala on kypsää, kun se ei ole enää läpikuultavaa ja kirkasta. Tämän jälkeen se alkaa kuivua, koska proteiinien kyky sitoa vettä heikkenee ja ylimääräinen vesi pusertuu pois.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun kalan pintaan alkaa muodostua valkoista proteiinia, kypsyminen on mennyt yli.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Täydellisen uunilohen tarkan reseptin löydät täältä.

Vinkit onnistuneeseen uuniloheen antoi Jouni Toivanen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla