Maanantai on kesäkeittopäivä. Kuva: Sami Repo
Maanantai on kesäkeittopäivä. Kuva: Sami Repo

Lomaviikkoa ei kannata tuhlata kaupassa. Hanki kerralla sapuskat koko viikoksi, ja kokkaa niistä helppoa ruokaa, jonka tekeminen onnistuu myös mökillä.

Kun lähdetään maalle, kaupassa ei välttämättä voi tai viitsi jatkuvasti käydä. Kun mukana on jo lähtiessä mökkiruoat viikoksi, lomalla voi oikeasti rentoutua.

Näin selviät lomaviikon ruokailuista helpolla:

1 Suunnittele ja listaa viikon ruoat.

2 Tee tarkka kauppalista ja vain yksi kauppareissu ennen mökille menoa.

3 Kerää ostoskoriin runsaasti kasviksia, kuiva-aineita, säilykepurkkeja, kananmunia, kahvia ja jotain hätävaraa yllätysvieraille.

4 Tuorettakin kannattaa ostaa ja käyttää nämä ainekset heti alkuviikosta.

Tässä ehdotus mökkiviikon ruokalistaksi:

Perjantai-ilta

Mökkiruoan pitää olla helppoa ja nopeaa. Ajomatkan jälkeen ei kannata liikaa säätää. Hampurilainen on juuri sopiva ateria illan päätteeksi. Savuburgerin juju on kastikkeessa, jonka voi tehdä jo etukäteen. Savunmakua tulee niin savupaprikasta kuin savustetusta juustosta.

 

'

Tästä löydät savuburgerin ohjeen ja ainekset.

Lauantai

Viikon ruokalista kannattaa tehdä niin, että käyttää ensin nopeimmin pilaantuvat raaka-aineet, kuten savukalan.

Kvinoa-savukalasalaatti on ruokaisa ja mehevä kesäsalaatti, joka on mainio lauantainen lounasruoka. Maussa on kesävihanneksia, fenkolia ja limettiä. Iltaruoaksi voi kevyen salaatin jälkeen järjestää lettukestit.

Tästä löydät kvinoa-savukalasalaatin ohjeen ja ainekset.

Sunnuntai

Helmikuskussalaatti ja marinoidut kikherneet -annos maistuu sunnuntaina. Se on ruokaisa kasvisohje, jota toki voi täydentää ja grillata vierelle vaikka pihvejä, makkaroita tai tulisia pekonikepakoita, jos pelkkä salaatti ei vie nälkää.

Tästä löydät helmikuskussalaatin ohjeen ja ainekset.

Tästä löydät tulisten kepakoiden ohjeen ja ainekset.

Maanantai

Maanantai on keittopäivä. Herkullinen kesäkeitto täytyy tehdä ainakin kerran kesässä. Tähän keittoon on pilkottu runsaasti kasviksia, jotka säilyvät kylmässä raikkaina kokkaushetkeen saakka. Lisämakua liemeen tulee homejuustosta. Lisäksi hapanleipää ja kitrnuvoita, muuta ei tarvitakaan.

Tästä löydät kesäkeiton ohjeen ja ainekset.

Tiistai

Viikon pastaruoka on hernecarbonara tuoreista tai pakasteherneistä. Basilika antaa lisämakua ja parmesaani viimeistelee koko annoksen, joka syntyy vartissa tarjoilukuntoon.

Tästä löydät hernecarbonaran ohjeen.

Keskiviikko

Anjovis-tomaattipiirakka maistuu kesältä. Kotimaiset tomaatit ja pehmeän suolainen anjovis on klassikkoyhdistelmä, joka toimii myös piirakan täytteessä. Täytteen kaprikset ja pinjansiemenet antavat piirakkaan ekstraa.

Tästä löydät anjovis-tomaattipiirakan ohjeen.

Torstai

Porkkanafritterit syntyvät niin uunissa kuin mökkipihan muurikalla. Raastettu porkkana ja inkivääri on makoisa yhdistelmä, joka maistuu myös perheen nuorisolle.

Tästä löydät porkkanafritterien ohjeen ja ainekset.

 

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin