Maanantai on kesäkeittopäivä. Kuva: Sami Repo
Maanantai on kesäkeittopäivä. Kuva: Sami Repo

Lomaviikkoa ei kannata tuhlata kaupassa. Hanki kerralla sapuskat koko viikoksi, ja kokkaa niistä helppoa ruokaa, jonka tekeminen onnistuu myös mökillä.

Kun lähdetään maalle, kaupassa ei välttämättä voi tai viitsi jatkuvasti käydä. Kun mukana on jo lähtiessä mökkiruoat viikoksi, lomalla voi oikeasti rentoutua.

Näin selviät lomaviikon ruokailuista helpolla:

1 Suunnittele ja listaa viikon ruoat.

2 Tee tarkka kauppalista ja vain yksi kauppareissu ennen mökille menoa.

3 Kerää ostoskoriin runsaasti kasviksia, kuiva-aineita, säilykepurkkeja, kananmunia, kahvia ja jotain hätävaraa yllätysvieraille.

4 Tuorettakin kannattaa ostaa ja käyttää nämä ainekset heti alkuviikosta.

Tässä ehdotus mökkiviikon ruokalistaksi:

Perjantai-ilta

Mökkiruoan pitää olla helppoa ja nopeaa. Ajomatkan jälkeen ei kannata liikaa säätää. Hampurilainen on juuri sopiva ateria illan päätteeksi. Savuburgerin juju on kastikkeessa, jonka voi tehdä jo etukäteen. Savunmakua tulee niin savupaprikasta kuin savustetusta juustosta.

 

'

Tästä löydät savuburgerin ohjeen ja ainekset.

Lauantai

Viikon ruokalista kannattaa tehdä niin, että käyttää ensin nopeimmin pilaantuvat raaka-aineet, kuten savukalan.

Kvinoa-savukalasalaatti on ruokaisa ja mehevä kesäsalaatti, joka on mainio lauantainen lounasruoka. Maussa on kesävihanneksia, fenkolia ja limettiä. Iltaruoaksi voi kevyen salaatin jälkeen järjestää lettukestit.

Tästä löydät kvinoa-savukalasalaatin ohjeen ja ainekset.

Sunnuntai

Helmikuskussalaatti ja marinoidut kikherneet -annos maistuu sunnuntaina. Se on ruokaisa kasvisohje, jota toki voi täydentää ja grillata vierelle vaikka pihvejä, makkaroita tai tulisia pekonikepakoita, jos pelkkä salaatti ei vie nälkää.

Tästä löydät helmikuskussalaatin ohjeen ja ainekset.

Tästä löydät tulisten kepakoiden ohjeen ja ainekset.

Maanantai

Maanantai on keittopäivä. Herkullinen kesäkeitto täytyy tehdä ainakin kerran kesässä. Tähän keittoon on pilkottu runsaasti kasviksia, jotka säilyvät kylmässä raikkaina kokkaushetkeen saakka. Lisämakua liemeen tulee homejuustosta. Lisäksi hapanleipää ja kitrnuvoita, muuta ei tarvitakaan.

Tästä löydät kesäkeiton ohjeen ja ainekset.

Tiistai

Viikon pastaruoka on hernecarbonara tuoreista tai pakasteherneistä. Basilika antaa lisämakua ja parmesaani viimeistelee koko annoksen, joka syntyy vartissa tarjoilukuntoon.

Tästä löydät hernecarbonaran ohjeen.

Keskiviikko

Anjovis-tomaattipiirakka maistuu kesältä. Kotimaiset tomaatit ja pehmeän suolainen anjovis on klassikkoyhdistelmä, joka toimii myös piirakan täytteessä. Täytteen kaprikset ja pinjansiemenet antavat piirakkaan ekstraa.

Tästä löydät anjovis-tomaattipiirakan ohjeen.

Torstai

Porkkanafritterit syntyvät niin uunissa kuin mökkipihan muurikalla. Raastettu porkkana ja inkivääri on makoisa yhdistelmä, joka maistuu myös perheen nuorisolle.

Tästä löydät porkkanafritterien ohjeen ja ainekset.

 

Täyteläinen punaviini on hinta-laatusuhteeltaan oikea aarre.

Mikä? Nederburg The Winemasters Shiraz 2016 on eteläafrikkalainen punaviini, joka ihastuttaa monikäyttöisyydellään ja hinta-laatusuhteellaan (11,50 e).

Millainen? Täyteläisen ja kohtuullisen tanniinisen viinin maussa tuntuvat ensisiemauksella tummat kypsät metsämarjat ja kirsikat, ja jälkimaussa savuinen tammiaromi.

Minkä kanssa? Hyvä yleisviini grillatulle naudanlihalle ja pihveille, olipa kypsyysaste kypsä tai medium. Pidä mielessä myös syksyn hirvikautta varten.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Glorian ruoka & viini sekä Soppa365 ovat julkaisseet jälleen runsaan reseptilehden, joka keskittyy hullunhyvään kasvisruokaan.

Miten tehdään maalaissalaatti, joka ei jätä nälkäiseksi? Mitkä vegeruuat pelastavat, kun aikaa on vähän ja ainekset täytyy löytää lähikaupasta? Miten kasviksia grillataan ja mitä ihmettä onkaan nyhtösieni?

Muun muassa näihin kysymyksiin löydät vastaukset Soppa365:n ja Glorian ruoka & viinin erikoisjulkaisusta. Se sisältää yli 60 toimituksen testaamaa reseptiä. Lehti sopii sinulle, joka rakastat kasvisruokaa ja etsit uusia ideoita kokkailuun. Yhtä mainiosti se passaa kuitenkin myös vegeilynoviisin hyppysiin – erityisesti, jos kaipaat helppoja reseptejä, joilla lähteä kokeilemaan. Vege julkaistiin ensimmäistä kertaa viime vuonna, ja lehdet loppuivat kaupasta ennen aikojaan. Nyt rakastettu Vege on taas täällä – entistä houkuttelevampien ohjeiden ja ideoiden kera. Julkaisun ohjeista noin puolet ovat vegaanisia ja loput lakto-ovovegetaristeille sopivia. Yli 20 reseptiä valmistuu alle puoleen tuntiin!

Vege-erikoisjulkaisun löydät lehtihyllystä hyvin varustelluista liikkeistä.

#täyttävegeä eteenpäin!