Pinkki on pop! Kesän hittijuoma on roseeviini. Valitsimme parhaat roseet niin piknikille kuin grillijuhliin.

Sen huomaa niin ravintoloissa kuin Alkossa: rosee on nyt pinnalla. Valikoima on kasvanut samaan tahtiin kiinnostuksen kanssa. Alkoon on tullut kesäksi myyntiin useita uusia roseeviinejä. Soppa365:n ja Glorian ruoka ja viinin toimitus valitsi kesän parhaat roseet eri tilanteisiin. Kuuden voittajan joukosta löytyy oikea pullo niin grillijuhliin, mökkituliaiskoriin kuin itämaisen ruuan seuraksi.

1. Tyylikäs tuliaispullo

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lafage Miraflors Rosé 2016, hinta 15,90 e (alkoholi 12.5 %, sokeri 4.0 g/l, hapot 5.0 g/l)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tässäpä tyylikäs lahja- tai tuliaisrosee, miettii raatimme – sekä ulkonäön että maun puolesta. Kuiva ja keskihapokas Lafage Miraflors maistuu ihanalta sellaisenaan, mutta sopii hyvin myös ruuan kanssa. Erityisen mainio pari sille olisi grillattu kesäkurpitsa, varsinkin yrttimarinadissa liotettu. Tasapainoisesta ja hienostuneesta viinistä löytyy nimittäin hento yrttisyys, joka nostaa tavalliset grillisapuskat aivan uudelle tasolle.

Lafage Miraflorsin hinta on himpun verran yli 15 euroa, mikä on lahjaviinille aivan kohtuullinen summa. Erityisesti kun tämä viini päihittää monet parinkympin roseet mennen tullen.

Valikoidut kommentit:

”Tästä tulee mun kesärosee”.

2. Näpsäkkä tapasviini

Gassier Coteau d'aix en Provence Organic 2016, hinta 11,48 e (alkoholi 12.0 %, sokeri alle 4.0 g/l, hapot 5.4 g/l)

Persikkainen ja hedelmäinen rosee, josta löytyy hapokuutta, mutta jonka maku pyöristyy miellyttävästi suussa. Hinta-laatu-suhteeltaan erinomainen löytö. Raatimme suosittelee tätä erityisesti tapaksien kanssa tarjottavaksi.  ”Oi että”, eräs testaaja unohtuu haaveilemaan , ”kun olisi ilta-aurinko, iso lautasellinen oliiveja ja hyvin jäähdytetty pullo tätä…”

Valikoidut kommentit:

”Tosi näpsäkkä!”

3. Reteä rosee punaviinin ystäville

Château d'Aqueria Tavel Rosé 2016, hinta 14,83 e (alkoholi 14.0 %, sokeri alle 4.0 g/l, hapot 4.4 g/l)

Vaikka roseet ovat nyt muodissa, kaikki eivät ole innostuneet niistä – eikä tietysti tarvitsekaan. Vannoutuneiden punaviinin ystävien kannattaisi kuitenkin kokeilla tätä Rhônen laaksosta kotoisin olevaa roseeta. Vaikka suurin osa roseeviineistä muistuttaa maultaan enemmän valkoviiniä, on kirkkaanpunainen Château d'Aqueria Tavel Rosé selvästi enemmän kallellaan punaviiniin suuntaan. Rotevassa maussa on hieman mansikkahilloa, mutta myös mukavaa mausteisuutta. Tässä on oikea rosee liharuuan seuraksi, vaikkapa grillivartaiden kaveriksi. Ei huono valinta lohellekaan.

Valikoidut kommentit:

”Kun helteellä ei vaan pysty juomaan punkkua vaikka kuinka haluaisi, niin tämä on erittäin hyvä vaihtoehto.”

4. Todellinen löytö

Josef & Philipp Bründlmayer Zweigelt Rosé 2016, hinta 13,97 e. (alkoholi 12.0 %, sokeri alle 4.0 g/l, hapot 6.1 g/l)

Tämä itävaltalainen rosee kuuluu Alkon normaalivalikoimaan, mutta sitä on tuotu Suomeen vain tietty erikoiserä. Nyt siis äkkiä ostoksille! Tämä rosee nimittäin herätti raadissamme kaikista eniten ihastuneita huokauksia.

”Tää on niinku rehdisti rosee, silleen kauniilla tavalla”, eräs testaaja kuvailee. Herää vastakkaisia mielipiteitä siitä, olisiko viini parempi nauttia sellaisenaan vai ruuan kanssa. ”Minulle riittäisi, kun menisin perjantaina töiden jälkeen terassille ja siellä olis tätä. Se ois täydellistä.” ”Niin, mutta kyllä tämä saa myös nälän heräämään, sikäli hyvä aperetiivi.”

Mikäli tätä mineraalista ja hapokasta roseeta haluaisi nauttia ruuan kanssa, hyviä valintoja voisivat olla vaikkapa romainesalaatti ja grillattu kana. Kaiken kaikkiaan: laadukas yleisviini, jossa on erittäin hyvä hinta-laatu-suhde. Todellinen löytö!

Valikoidut kommentit:

”Mä en voi kaataa tätä pois.”

5. Mansikkapiknikille mukaan

Zähringer Pinot Noir Rosé 2016, hinta 12,89 e. (alkoholi 12.0 %, sokeri 10.0 g/l, hapot 7.1 g/l)

Saksalainen Zähringer Pinot Noir Rosé on yksi Alkon uutuuksia. Viini-lehti valitsi sen äskettäin vuoden roseeksi. Meidän raatimme ei ole aivan yhtä vakuuttunut, vaikka juomassa onkin kieltämättä hyvä hinta-laatu-suhde. Mielipiteet jakautuvat: yksi testaajista julistaa, että tämä ei kyllä ole hänen makuunsa. Toiset taas tykkäävät. Joka tapauksessa viini on tasapainoinen ja hyvin perinteinen rosee, joka sopii mainiosti mansikoiden seuraksi piknikille. Kuivasta ja hapokkaasta mausta löytyy useampaakin marjaa ja yrttisyyttä. Pieni pirskahtelevuus piristää.

Valikoidut kommentit:

”Alusta asti paljon makua. Kyllä minä tätä ilokseni juon.”

6. Perustyypin perusrosee  

Torres Viña Esmeralda Rosé 2016, hinta 10,50 e (alkoholi 12.5 %, sokeri 4.0 g/l, hapot 4.6 g/l)

Torresin jättimäinen viinitalo jatkaa maailmanvalloitustaan ja ostelee mielenkiintoisia viinialueita ympäri maailmaa. Tämän roseen he ovat tuottaneet Kataloniassa. Maussa on hieman persikkaa ja mansikkaa, jotka tulevat esiin tyylikkäästi. Yleisvaikutelma on moitteeton: ei mikään makuilotulitus, mutta hyvä ja luotettava valinta moneen tilanteeseen. Kun hintakin on alhainen, on tämä erittäin hyvä ostos, vaikka ei jännittävimmästä päästä.  

Usein sanotaan, että rosee on hyvä valinta itämaisen ruuan kanssa. Torresin rosee on tästä hyvä esimerkki.

Valikoidut kommentit:

”Tää on keski-ikäisille ja tasapainoisille ihmisille. Siis että kun hyväksyt että olet tavallinen ihminen ja voit ostaa tosi tavallista viiniä. Tällä et pety, jos nyt et yllätykään.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla